SZG_9345
Üzlet

Feljelentést tett a jegybank, felfüggesztették egy hazai részvény kereskedését

Portfolio
Az MNB mától felfüggesztette az OTT-One részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását tegnap, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. A kibocsátó erről ugyan kiadott tájékoztatást rendkívüli közleményben, de a felmondás indokát nem tette közzé, vagyis a megítélését potenciálisan érintő információt hallgatott el. A jegybank jelenleg már korábban megindított célvizsgálatban tekinti át az OTT-One közzétételi gyakorlatát és a rendelkezésére álló adatok alapján feljelentést is tett - áll a jegybank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. április 16-tól felfüggesztette az OTT-One részvényeivel való kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén.

A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést tesz közzé 2020. évi tevékenységéről.

A jegybanki lépés közvetlen oka, hogy az OTT-One könyvvizsgálója – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – 2021. április 15-én arról tájékoztatta a kibocsátót és az MNB-t, hogy a könyvvizsgálói megbízástól visszalép, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. A kibocsátó tegnapi rendkívüli közzététele során ugyan tájékoztatta a nyilvánosságot a könyvvizsgáló döntéséről, viszont annak indokát nem tette közzé. A vonatkozó jogszabályok értelmében ugyanakkor ezt meg kellett volna tennie, az MNB ezért határozatában ennek pótlására kötelezte a kibocsátót.

A jegybank emellett jelenleg célvizsgálatot is folytat annak feltárása érdekében, hogy az OTT-One az elmúlt időszakban tájékoztatási kötelezettségét mindenben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően teljesítette-e.

A tőzsdei kibocsátóktól fokozottan várható el, hogy vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a számviteli szabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra. Az éves jelentés elmaradásának már a veszélye is a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiac egyensúlyát veszélyezteti. Az éves jelentés biztosítja ugyanis, hogy a kibocsátó jövedelemtermelő képességéről, vagyonáról és annak alakulásáról, pénzügyi helyzetéről és jövőbeni terveiről a befektetőkben megbízható és valós összkép alakulhasson ki. Az MNB ezért határozatában rendkívüli adatszolgáltatási kötelezettség keretében kötelezte a kibocsátót, hogy tájékoztassa a jegybankot 2020. évi – független könyvvizsgáló által auditált – éves beszámoló elfogadása érdekében tervezett lépéseiről.

Mivel jelen körülmények között az MNB megítélése szerint a befektetőknek nem áll rendelkezésére minden, a megalapozott befektetési döntés meghozatalához szükséges információ, ezért az információs aszimmetria megszüntetéséig, azaz a 2020. pénzügyi évről készített – független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó – éves jelentés közzétételéig az MNB az érintett részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztése mellett döntött.

Az MNB a már beszerzett információk elemzését követően – a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseinek eleget téve – az OTT-One tevékenységével összefüggésben feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

A kibocsátók által nyilvánosságra hozott információk megbízhatóságát növeli a független könyvvizsgálók által végzett könyvvizsgálat. Az MNB által kezdeményezett jogszabály-módosítás eredményeképpen a kibocsátóknál már csak olyan könyvvizsgáló láthat el könyvvizsgálói tevékenységet, aki rendelkezik kibocsátói minősítéssel. Mint a jelen eset is alátámasztja: a könyvvizsgálók szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az MNB – a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel összhangban – hasonló esetekben a jövőben is valamennyi érintett könyvvizsgálótól elvárja a haladéktalan tájékoztatást. Az MNB-hez érkező ilyen jelzések ugyanis végső soron hozzájárulhatnak a befektetések biztonságának növeléséhez, a befektetők védelméhez és elősegíthetik a tőkepiac hatékony felügyeletét.

Az OTT-One tegnapi rendkívüli tájékoztatásában egyébként mindössze a már említett könyvvizsgálói felmondás ténye szerepel, illetve annyit írt még a társaság, hogy:

a felmondás indokával nem ért egyet, ezért a felmondást nem fogadja el, így a társaság álláspontja szerint a könyvvizsgálói megbízatás felmondása jogszerűtlenül történt.

A társaság pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket a helyzet rendezése végett.

Voltak már korábban is problémák

  • Még decemberben az MNB összesen 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre a bennfentes kereskedelem, illetve bennfentes információk jogosulatlan közzétételének tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A jegybank megállapította, hogy az egyik részvényes a piacfelügyeleti eljárás során vizsgált ügyletkötések időpontjában egy magánszemélytől bennfentes információkról szerzett tudomást. Ezek OTT-One és az Est Media (jelenleg Delta Technologies) részvényekre vonatkoztak. Az MNB mindkét érintett kibocsátó figyelmét felhívta, hogy a jövőben kiemelt figyelmet fordítsanak a vonatkozó rendelkezések betartására, annak érdekében, hogy a bennfentes információkhoz hozzáférő személyekről vezetendő nyilvántartásban szereplő adatok a továbbiakban mindenkor, teljeskörűen megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.
  • Tavaly októberben az MNB 10 millió forintos bírságot szabott ki egy természetes személyre a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Ezzel összefüggésben az OTT-One-nal szemben 5 millió forint bírságot állapított meg a bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt. A jegybank megállapította, hogy a részvényes a vizsgált időszakban a kibocsátó egyik vezető tisztségviselőjétől bennfentes információról szerzett tudomást arra vonatkozóan, hogy a kibocsátó a közeljövőben zártkörű alaptőke-emelést fog végrehajtani. A bennfentes információ birtokában a természetes személy olyan tőzsdei megbízásokat adott, amelyek tiltott bennfentes kereskedelmet valósítottak meg.
  • Tavaly júliusban az MNB elutasította az OTT-One törzsrészvényének aukciós értékesítés keretében történő ajánlattételével, valamint ezt követően zártkörű tőkeemelés keretében kibocsátásra kerülő törzsrészvények szabályozott piacra történő bevezetésével kapcsolatos kérelmét.
  • Szintén tavaly júliusban összeférhetetlenségre derült fény a társaságnál. Az OTT-One igazgatósága egy sajtóinformációból arról értesült, hogy Martonicz Dánielnek, a társaság felügyelőbizottsági tagjának olyan üzleti tevékenysége van, amely a társaságban betöltött tisztségével megítélése szerint összeférhetetlen, és erről nem tájékoztatta a céget. Emiatt az OTT-One közgyűlés összehívását kezdeményezte Martonicz Dániel felügyelőbizottságból történő visszahívása és új FB tag megválasztása érdekében.

Az OTT-One részvényeinek árfolyama tegnap már 5,3 százalékkal esett, idén 6 százalékos mínuszban állnak.

ooooo

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246431 (3)