GettyImages-1225846367
Üzlet

Felülteljesítenek a fejlett piacok - ez már a koronavírus elleni oltások hatása?

Az idei évben egy kissé rejtetten a háttérben, de egy nagyon is egyértelmű folyamat zajlik a nemzetközi részvénypiacokon. A fejlett és a feltörekvő országok tőzsdéinek teljesítménye között divergencia figyelhető meg. Ez azért is egy fontos fejlemény, mert az utóbbi piacok magasabb kockázatuk miatt a globális emelkedő trendek során éppen hogy felülteljesítőek szoktak lenni. A jelenségnek két oka lehet. Egyrészt a fejlett országok nagyságrendekkel több vakcinát tudtak lekötni a főbb gyógyszergyártóktól, és a piaci szereplők már most a koronavírussal kapcsolatos lezárások utáni világot árazzák. Másrészt a bő egy évvel ezelőtti pandémia kitörése miatti sokk utáni hatalmas emelkedés ezen szakaszában egyre inkább kockázatkerülőek az intézményi befektetetők. A cikkünkben a relatív erőt vizsgálva megnéztük, hogy az adott régiókban lévő fejlett és feltörekvő piacok között milyen eltérések vannak. Ezt amerikai ETF-ek segítségével tettük meg, hogy azonos devizában lehessen összehasonlítani a teljesítményt, illetve átlagos befektetők számára is reális képet kapjunk.

Erről van még szó a cikkben:

  • Mennyire teljesítik felül a fejlett piacok a feltörekvőket
  • A tajvani Dávid legyőzi a kínai Góliátot
  • Merkel Putyin ellen
  • Szingapur vezet Malajzia előtt
  • Lefelé húzza a brazil indexet a trópusok Trumpja
  • Átoltottság vagy kockázatcsökkentés áll a háttérben?

EFA/EEM

A fejlett és a feltörekvő piacokat általában lekövető ETF-ek relatív teljesítménye szemebötlő. Itt és később is zölddel jelöltük a fejlett piaci ETF idei teljesítményét az alsó indikátorok között, amíg pirossal a vele párba állított feltörekvő alapot. Jól látszik, hogy a fejlett piacok egy emelkedő háromszöget alakítottak ki február és március folyamán és a fenti befogó vonal kétharmadánál meg is történt a trend folytatódását jelentő kitörés, tankönyvi módon. Mivel ezt az eszközt is az amerikai piacon jegyzik, ezért rengeteg rést találni a grafikonon, hiszen a komponensek jelentős részének akár élesen eltérő időzónában van a kereskedése. Itt még igazi visszatesztelés sem történt, a középtávú momentum ezért még kevésbé kérdőjelezhető meg.

A divergencia azonban nem most kezdődött. Nem véletlenül használom ezt a szót, február óta ugyanis jórészt nemcsak arról van szó, hogy a fejlett piaci ETF gyorsabban emelkedett, mint a fejlődő piacokat átfogó. Sokkal inkább arról, hogy az utóbbi még esett is, miközben, Amerika, Európa nagy része felfelé mozgott. Történt mindez úgy, hogy január végén a fejlett piaci ETF még nulla alá is benézett az év eleji szintjéhez mért teljesítményben, és ekkor a feltörekvőek még felülteljesítőek voltak. Így az év elejéhez képest a fejlett piacok 7%-ot értek, amíg a feltörekvőek 4%-ot. Ez még nem tűnne nagy különbségnek, de a divergencia elindulása óta 9%-os teljesítménykülönbség mérhető, ami már számottevőnek tekinthető. A grafikon alapján egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a folyamat véget ért volna.

EFA

EWT/FXI

Tajvan és Kína között évtizedes ellenségeskedés van, és bár a két ország egy az egyben számos ok miatt, például a méretük miatt sem hasonlítható össze, feltűnő, hogy a befektetők mostanában mennyivel szívesebben vesznek a már egyértelműen fejlett kis ország részvényeiből, mint a többarcú óriáséból. A különutas árfolyammozgás itt egy kicsit később, február derekán kezdődött, de az eredmények még inkább látványosak, hiszen a teljesítmény különbség a 17%-ot is eléri. A tajvani piac egyébként ki is tört, szintén egy optimális pontján az emelkedő háromszögnek, így az ETF-nél a 60,4 dolláros szint lett az új támasz.

EWT

EWG/RSX

Miközben a Merkel érának lassacskán vége, Vlagyimir Putyin örök. A befektetők továbbra is jobban kedvelik az előbbi megközelítést, az alacsonyabb korrupciót, a stabilabb infrastruktúrát és jobb oktatást, nem is beszélve a lehengerlő ipari teljesítményről a nyersanyag gazdagság helyett. A német piac most a legerősebb nemcsak Európában, de a világ élmezőnyében is ott van. A kapcsolódó ETF-en is jól látszanak a magasabb lokális mélypontok és ott a vételi erő megjelenése. A tengerentúli tőzsdén jegyzett alapban nem olyan szép a kitörés maga mint a DAX grafikonján, de még így is látványos, nem is beszélve a felülteljesítésről. Január végétől március közepéig a német és orosz piac együtt mozgott, és az utóbbi egy kicsit még felül is teljesítette az előbbit. Ám innentől fogva itt is divergencia alakult ki, ami egy hónap alatt 9%-os különbséget okozott a hozamokban a német ETF javára. A legközelebbi támasz ebben egyébként a korábbi erős ellenállás szint 33 dollár, de mind a relatív erő, mind a lendület miatt sem valószínű, hogy ezt megpróbálná visszatesztelni.

EWG

EWS/EWM

Szingapur 55 éve döntött úgy, hogy teljes mértékben független ország lesz Malajziától. Bár Malajzia is komoly fejlődésen ment keresztül azóta, de a döntés még ennek tükrében is a világtörténelem egyik leglátványosabb sikertörténetének tekinthető. Többek között ennek is köszönhető, hogy regionális fejlett és feltörekvő összehasonlításban ezt a két országot is elő lehet venni, és hogy nem egy ligában játszanak. A szingapuri piacot lekövető ETF egy szűk trendcsatornában emelkedik, ami minden trendkövető spekuláns álma. A két ETF február elején vált el egymástól a befektetői megítélést tekintve, és azóta 11%-os friss különbséget hoztak össze. A maláj piac annyira gyenge, hogy ilyen globális környezetben is negatív teljesítménnyel rendelkezik idén dollárban, és csak ezen héten kezdett el igazi életjeleket adni magáról. A városállam piaca él és virul, ameddig a trendcsatornán belül marad, addig ebben sem várható komoly változás.

EWS

ECH/EWC

Bár Chilét nem mindenki sorolja be a fejlett országok közé, abban még a szkeptikusok is egyetértenek, hogy egész Dél-Amerikában ők és még esetleg Uruquay áll ehhez a legközelebb. Ezzel szemben a trópusok Trumpja által vezetett Brazíliában jóval alacsonyabb jövedelmi helyzet, hatalmas korrupció, elképesztő szintű bűnözés, és nem utolsósorban rettenetes COVID helyzet van, így ők egyértelműen csak feltörekvőnek számítanak. A divergencia talán itt dübörög regionális szinten a legjobban. Már januárban látszott és szinte egész eddigi évben érezhető volt. Amíg Chile ETF-e közel 15%-ot hozott a befektetőknek, addig Brazília esetén ugyanez a szám -5% környékén van. A Chilei ETF csatornája és teljesítménygörbéjének trendvonala is további folytatódást ígér.

ECH

A WHO márciusi adatai szerint a magas jövedelmű országok kapták meg a COVID-19 elleni vakcinák 56%-át, miközben a világ népességének mindössze 16%-a tartozik hozzájuk. Még szembetűnőbb a szakadék a jövedelmi egyenlőtlenség területén, ha a legszegényebb nemzeteket nézzük: a 29 ide tartozó ország mindössze mutatóba kapott oltóanyagot, hiszen a teljes globális legyártott és leszállított mennyiségnek csak 0,1%-a jutott hozzájuk!

A magas beoltottsági arány persze önmagában nem magyarázhatja meg a különbségeket. Például Magyarországon hiába sokkal jobbak a számok, mint Ausztriában, ha az utóbbi részvénypiaca felülteljesíti az előbbit. Tajvanon is jóval alacsonyabb az átoltottság, viszont itt könnyebb is kontrollálni a beléptetést. Ez is arra utal, hogy a piacok a várakozásokat építik be általában a fejlett piacokra, és ezekben vagy a jóval több vakcina, vagy az eleve kedvező járványügyi adatok miatt optimistábbak. Az utóbbinak is komoly jelentősége van, például ronthat a helyzeten az, hogy hazánkban és Közép-Kelet Európában általában a világon a legrosszabbak a halálozási mutatók, amit egyelőre az átoltottság nem tudott ellensúlyozni.

Mindemellett még inkább visszavezethető a divergencia jelensége a rotációra, amely nem csupán a növekedési részvényekből az értékalapú befektetések felé tereli a piaci szereplőket. Ez nem különálló folyamat, a nagy emelkedő trend olyan szakaszába értünk, amikor az intézményi befektetők már inkább a kisebb kockázattal járó részvényeket, szektorokat, ágazatokat, sőt: régiókat és országokat részesítik előnyben.

Címlapkép: Getty Images

gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844