Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Nyereséges évet zárt az Akko Invest, az idei évben nagy növekedés jöhet

Portfolio
A 2019-es átalakulással terhelt veszteségek után nyereséggel zárta 2020-at az Akko Invest. A vállalat konszolidált nyeresége meghaladta az 50 millió forintot, szemben a tavalyi év jelentős veszteségével. A vagyonkezeléssel foglalkozó Akko Invest portfoliójába több típusú ingatlan, illetve projekttársaság tartozik, és tavaly jelentette be a magyar ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac szempontjából meghatározó méretű, 18,5 milliárd forint értékű akvizícióját, a NEO Property Services felvásárlását. A NEO akvizíció zárása 2021-ben történt meg, de a NEO tavalyi eredményéből történő esetleges osztalékfizetése már az Akko idei eredményét fogja növelni.

Közzétette tavalyi éves számait az Akko Invest, a cég árbevétele az egy évvel korábbi 38 millió forintról 190 millió forintra ugrott, a csoport fő tevékenysége 2020-ban a befektetési célú ingatlanok bérbeadása volt.

2020 az építkezés éve volt az Akko Invest számára: a részben egyszeri, az átalakuláshoz kapcsolható tételekkel terhelt veszteséges (-693 millió forint) 2019 után a 2020-as évet már 50 millió forintos nyereséggel zárta a vállalat.

Prutkay Zoltán, az Akko Invest elnöke emlékeztetett, hogy a társaság már a 2019-es átalakuláskor jelezte, hogy jelentős növekedési tervei vannak, így folyamatosan vizsgálja az akvizíciók lehetőségét. Ennek megfelelően kötöttek megállapodást tavaly ősszel a Wing csoporttal a NEO Property Services (korábbi nevén Strabag Property and Facility) felvásárlásáról. A hazai ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac szempontjából is meghatározó tranzakció végül idén februárban zárult, így 18,5 milliárd forintért az Akko Invest 100 százalékos leányvállalata lett a NEO. Mindez azt jelenti, hogy a NEO gazdálkodása, eredményei az Akko 2021-es számaiban fognak megjelenni. Prutkay Zoltán ehhez kapcsolódóan arra hívta fel a figyelmet, hogy az akvizíciós megállapodás értelmében a NEO tavalyi évi eredményéből fizetendő esetleges osztalék már teljes egészében az AKKO-t illeti majd meg, ugyanakkor az erről szóló döntés, a NEO 2020-as beszámolójának elfogadása még nem történt meg.

Prutkay Zoltán elmondta, hogy a NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és közel 1,5 milliárd forintos EBITDA-t (pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ért el, és az előzetes adatok alapján 2020-ban is növekedett. A vállalat dinamikus növekedési pályán mozog, árbevételét 2015 óta közel megduplázta.

Az Akko Invest elnöke hozzátette, hogy a NEO megvásárlása jól illeszkedik növekedési stratégiájukba, és a tranzakció zárása óta további felvásárlások lehetőségét vizsgálják, melyek célja, hogy a magyar tőkepiac meghatározó vagyonkezelőjévé váljanak. A növekedés finanszírozása érdekében az Akko Invest alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről határozott korábban.

Az anyavállalat igazgatótanácsa nem javasolja osztalék fizetését. A leányvállalatok egyike sem fizetett osztalékot 2020. év során.

A cég kiemeli, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére számos korlátozó intézkedés került bevezetésre Magyarországon is az üzleti év folyamán, mely korlátozások az ingatlanbérleti piacot is érintették. A csoport több ipari és lakóingatlannal rendelkezett, ezek egy részét bérbeadással hasznosította. A bérleti díjból származó bevétele a gazdasági intézkedések hatására jelentősen nem csökkent, egyéb érzékelhető hatás nem volt e területen.

Az Akko Invest árfolyama idén 13,1 százalékkal került feljebb, amivel felülteljesítő a BUX Indexhez képest, melynek értéke 1,2 százalékkal nőtt ebben az évben.

akko

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

erste klub befektetes
crocs
andrzej duda klaus iohannis
GettyImages-1211246431 (3)
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
erste klub befektetes