nasdaq
Üzlet

Megszólalt a guru: a vártnál is nagyobb infláció jöhet, ezektől a részvényektől óvakodni kell!

Portfolio
Világszerte elindultak az oltási programok, látótávolságon belülre érkezett a koronavírus-válságból való kilábalás, javulnak a bevételi kilátások a pandémia által megütött szektorok vállalatainál és az alapkamatok is elkezdtek növekedni. Mindezek tükrében a javuló gazdasági teljesítmény egyik velejárójára, az infláció várható mértékére és a befektetésekre gyakorolt lehetséges hatására figyelmeztetett a CNBC műsorában a veterán tőzsdeguru, Richard Bernstein. Mindezek mellett az örök tech-szkeptikus stratéga azt is elmondta, szerinte hogyan lesz érdemes megjátszani a küszöbön álló kilábalást.

Richard Bernstein, a róla elnevezett Richard Bernstein Advisors cégvezére már korábban is rendkívül furcsának találta, hogy sok befektető a gazdasági kilábalás küszöbén is előnyben részesíti a tech cégeket a koronavírus által megütött szektorok vállalataival szemben.

Ez az egész diszruptív innovációs dolog kezd lejárt lemez lenni

fogalmazott pár hónapja a CNBC műsorában a stratéga, majd hozzátette:

Ugrásszerűen javulnak a fundamentumok ha 2021-et nézzük, de úgy tűnik, hogy ez senkit nem érdekel.

A Wall Streeten évtizedeket eltöltő guru elég szkeptikus a tech szektorral kapcsolatban, 2019-ben például úgy fogalmazott, hogy a tech rali komoly hasonlóságot mutat az évezred eleji dotcom lufihoz.

A CNBC tegnapi műsorában ismét megszólalt a stratéga, most a gazdasági fellendülés miatt vélhetően növekvő inflációt emelte ki, mint potenciális kockázati forrást. A guru szerint a befektetők nagy része kimondottan rosszul van pozicionálva az előttünk álló időkre, a növekedési potenciáljuk alapján árazott részvényeknek ugyanis kimondottan rosszat tehet a magas infláció. A stratéga megfogalmazása szerint sokan tagadásban élnek az inflációs kockázatokat illetően.

Ha egyszer elkezdenek emelkedni az alapkamatok és az emberek egyre optimistábbak a gazdaság várható teljesítményével kapcsolatban, akkor ezek a csoportok elkezdenek rosszul teljesíteni. De mennyi az esélye annak, hogy magasabb infláció lesz, mint amire az emberek számítanak? Szerintünk ennek meglehetősen nagy az esélye.

– fogalmazott Bernstein.

A folyamatos figyelmeztetések ellenére a tech-túlsúlyos Nasdaq Index egyelőre kimondottan jól teljesít, a tavalyi közel 48 százalékos száguldás után idén eddig 7,9 százalékkal került feljebb a jegyzés.

nasdaqqq

A guru megfogalmazása szerint azonban a növekedési részvények egy komoly hányada elképesztően túl van árazva és mindezt úgy, hogy nem rendelkeznek a cégek a megfelelő fundamentumokkal, amik alátámaszthatnák a magas értékeltségeket.

Arra a kérdésre pedig, hogy melyik területeken lát jó befektetési lehetőségeket, továbbra is az energiaszektort és az ipari cégeket favorizálja Bernstein, illetve a kis kapitalizációjú, érték alapon árazott cégek részvényeit, a régiós bankpapírokat és az árupiaci cégeket javasolja még vételre a stratéga.

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

németország gyár erőmű
fedusa_shutter
portugália shutter
Benzinkút
getty trading
GettyImages-1227934022

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
ketchup