bull
Üzlet

Kísérteties hasonlóságok, érik egy vaskos tőzsdei esés?

Sok paraméterében egészen erős hasonlóság figyelhető meg a 2018 eleji és a mostani tőkepiaci helyzet kötött. Azt az időszakot is több mint egyéves, két erős emelkedő hullámmal járó részvénypiaci bika előzte meg. Akkor is megtörtént, hogy hónapok alatt 5-6-szorosára emelkedett a kriptodevizák összesített piaci kapitalizációja. Akkor is csúcson volt a befektetői optimizmus. Ha továbbra is követi a 2018 eleji mintát az S&P 500 index, akkor képben lehet egy a 200 napos mozgóátlagig tartó korrekció.

Déjà vu?

Nézegetve az elmúlt hetek tőkepiaci eseményeit, könnyen lehet olyan érzése a piacot szemlélő befektetőnek, hogy a jelenleg „vetített filmet” már látta valamikor korábban. És itt nem a 2000 februári-márciusi eseményekre kell gondolni, bár analógia (a nyilvánvalóan erős különbségek mellett) van bőven az ezredforduló és napjaink történései között. A sok szempontból már-már ikertestvéreket idéző hasonlóság a 2018 januárjával és az azt megelőző hónapokkal összevetésben mutatkozik meg.

A mai írás elsősorban ezekkel a döbbenetes hasonlóságokkal kíván foglalkozni. Azért érdemes a 2018 eleji történésekkel kiemelt figyelemmel foglalkozni, mert az akkor január végén kialakuló globális indexcsúcsok az amerikai piacot leszámítva sok esetben a tavalyi év novemberéig áttörhetetlen ellenállásnak bizonyultak. És nemcsak az indexeket kell az analógia szempontjából itt vizsgálnunk, hanem a 2017 és 2018 fordulóján kialakuló első nagy globális kriptodeviza mániát is.

Kezdetnek nézzük meg az S&P 500 indexet 2016. október 3. és 2018. január 31. között napi gyertyákkal, ami így mutat:

111

Az ábrán jelölt hat esemény magyarázata a következő:

 • Zöld karika (1. számmal jelölve) bal oldalon alul: Donald Trump elnökké választása. A megelőző extra negatív szentiment az egyik pillanatról a másikra elillan.
 • Kék téglalap (2. számmal jelölve): Elkezdődik a több hónapon át tartó, szinte korrekció nélküli emelkedés.
 • Narancssárga téglalap (3. számmal jelölve): A nagyon erős bikapiacon rengeteg a lemaradó, ezért nincs érdemi lefelé korrekció, egész 2017 tavaszát és nyarát felfelé oldalazással tölti az index.
 • Fekete karika (4. számmal jelölve): Hosszú hónapok huzavonája után zöld utat kapnak Donald Trump adócsökkentési tervei.
 • Piros téglalap (5. számmal jelölve): A továbbra is jelentékeny számú lemaradó nem tud tovább várni valamilyen nagyobb korrekcióra, ezért az élete csúcsán hónapokon át húzni kénytelen felfelé az S&P 500 indexet.
 • Lila téglalap (6. számmal jelölve): A 2018-as év eleje a még mindig lemaradók kínját pokolivá teszi, akik majdnem négy héten át a 20 órás (!) mozgóátlag által felfelé kergetve széttépik a vezető amerikai indexet (is).

Ezután pedig nézzük meg most az S&P 500 index elmúlt nagyjából 14 hónapját 2020. március 2. és 2021. április 20. között:

222

Az ábrán jelölt hat esemény magyarázata a következő:

 • Zöld karika (1. számmal jelölve) bal oldalon alul: A FED bejelenti a „limitek nélküli” pénznyomtatást 2020. március 23-án. A megelőző extra negatív szentiment az egyik pillanatról a másikra elillan.
 • Kék téglalap (2. számmal jelölve): Elkezdődik a több hónapon át tartó, szinte korrekció nélküli emelkedés.
 • Narancssárga téglalap (3. számmal jelölve): A nagyon erős bikapiacon rengeteg a lemaradó, ezért nincs érdemi korrekció, egész 2020 nyarát és az ősz nagy részét felfelé oldalazással tölti az index.
 • Fekete karika (4. számmal jelölve): A Pfizer pozitív értelemben totálisan sokkolja a világot koronavírus elleni vakcinájának harmadik fázisú klinikai tesztjének előzetes 95 százalékos hatékonyságot mutató eredményeivel.
 • Piros téglalap (5. számmal jelölve): A továbbra is jelentékeny számú lemaradó nem tud tovább várni valamilyen nagyobb korrekcióra, ezért az élete csúcsán hónapokon át húzni kénytelen felfelé az S&P 500 indexet. (Eközben hatalmas rotáció zajlik a technológiai részvényekből az „újranyitási” részvényekbe.)
 • Lila téglalap (6. számmal jelölve): A 2020-as március vége és április eleje a még mindig lemaradók kínját pokolivá teszi, akik három héten át a 20 órás (!) mozgóátlag által felfelé kergetve széttépik a vezető amerikai indexet (is).

A két eseménysor és az általuk megrajzolt S&P 500 index ikertestvér mivolta valahogy így néz ki. Természetesen sok különbség is van a két időszak között, ám a történések alapsémája ugyanaz. 2016 végétől 2018 elejéig alapvetően „békeidőszak” volt a világban, míg a 2020 márciusa és 2021 áprilisa közötti időszak egy „háborús hangulatú” tőkepiacot hozott. Ezért is jóval nagyobb a mozgások terjedelme az esetek többségében az aktuális ábrán.

Mindkét esetben volt egy pesszimista alapszcenárió (Donald Trump megválasztása és a világjárvány kitörése), ami rengeteg, részvényekben alulpozícionált piaci szereplővel a fedélzeten egy masszív rallit tudott indítani. Ebben a ralliban nem tudott érdemi korrekció jönni, csak a heves emelkedést valamelyest lenyugtató, felfelé oldalazó korrekció. Ekkor olajként a tűzre érkezett egy-egy esemény (Trump adócsökkentései, illetve a Pfizer-BioNTech vakcinahír) ami az élete csúcsán lévő indexeknél kényszeredett vételi döntésekbe kergette bele az addigi, korrekciót a pozitív hír után tovább várni már nem képes lemaradókat. A lemaradási hullám végén pedig mindkét esetben jött a shortosokat és a bikapiaccal még mindig hadilábon álló intézményeket pergőtűzként büntető 20 órás mozgóátlag húzás.

A 20 órás mozgóátlag felfelé kergetése, amely 2018-ban a trendet lezárta, január 2. és január 29. között 19 kereskedési napon át tartott. A mostani időszakban március 26. és április 16. között pedig 15 kereskedési napon át.

Mi a helyzet a kriptopiacon?

A következő megrázó hasonlóság 2017 és 2018 fordulója és napjaink piaca között a globális részvénypiaci száguldás mellett zajló kriptopiaci szárnyalás. Az alábbi ábrán az ethereum árfolyama látható heti gyertyákkal 2017. január 2. és 2021. április 20. között:

333

A zöld téglalap a 2017-es és 2018 elején lezáruló elképesztő emelkedést mutatja, míg a kék téglalap az aktuális ikertestvért, a 2020-as és 2021-es mennybemenetelt.

Még szemléletesebb a kriptodevizák kétszeri elszabadulásáról az alábbi ábra, amely a teljes „coin-piac” kapitalizációját mutatja 2017 júniusa és 2021 áprilisa között:

A narancssárga oszlopok mutatják a 2017 végi és a 2020 végi, 2021 eleji sokszorozó növekedést. A 2017-es szeptember végi 142 milliárd dollárról nem egészen négy hónap nőtt hatszorosára az összes kriptodeviza értéke a 829 milliárd dolláros akkori csúcsig. Most a 2020 október végi 396 milliárd dolláros összérték ment fel öt és fél hónap alatt az öt és félszeresére az eddigi 2 259 milliárd dolláros csúcsig. A mostani körben ez majdnem 2 000 milliárd dolláros piaci kapitalizáció növekedést jelent. Az egy dolog, hogy ennek egy jelentékeny része a bitcoinban következett be, ám

a sok százmilliárd dolláros újabbnál újabb cointeremtés lassan méltó ellenfele lesz a FED pénznyomtatásának.

Immár nemcsak IPO-kon és SPAC-okon keresztül próbálják kielégíteni a globális karanténlakosság extrém módon megnövekedett igényét sok százmilliárd dollárnyi, gyorsított ütemű új részvény teremtésével, hanem van bőséggel újabb és újabb kriptotermék is. A jegybanki pénznyomtatásra így egyszerre részvénynyomtatás és „érmeteremtés” a válasz.

Megint dúl az optimizmus

Az igen ritkán látható módon felfokozott állapotban lévő lakosság és általában a teljes tőkepiac mindeközben olyan optimista az elkövetkező hónapokkal kapcsolatban, mint amilyen talán egyszer volt az egész 2010-es években. És már ki is lehet találni, hogy mikor volt ez az időpont: 2018 januárjában. A következő ábrán az AAII hetente végzett befektetői szentiment felmérésének az eredménye látható 2016. januárja és 2021 áprilisa:

Az egész öt és fél éves időhorizonton mindössze kétszer tudott az optimista arány nyolchetes átlaga az 50 százalékos szint közelébe emelkedni, és ezzel egyidejűleg a pesszimista befektetők nyolchetes átlagos aránya 25 százalék alá esni: 2018 januárjának végén és most.

Konklúzió

Az írás végére már csak egy kérdés maradt, hogy mi a fent leírtakból a konklúzió? Nem kérdés, az itt látottakból az, hogy a piac egészen komoly mértékben felfokozott állapotban van. A túlfűtöttség mellé pedig nagyon sok a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság, és a pénzügyi naptár is erős az előttünk álló másfél hétben. Jön az összes komoly gyorsjelentés és a jövő szerdai FED ülés is. Nem a magabiztos előrejelzések időszaka ez.

Érdemes talán emiatt is egy pillanatra a visszapillantó tükörbe néznünk, és megvizsgálnunk azt, hogy mi történt a 2018 eleji, sok paraméterében a mostanihoz nagyon hasonló időszak után.

Az alábbi ábrán az S&P 500 index látható napi gyertyákkal 2017. szeptember 1. és 2018. június 30. között (lime szín jelöli a 200 napos mozgóátlagot):

444

Az akkor január 26-án kialakuló élete csúcsa után az S&P 500 index 10 nap alatt visszazuhant a 200 napos mozgóátlagig, ami 11,8 százalékos esést jelentett.

Egy hasonló léptékű korrekció most is benne van a pakliban. Ha az S&P 500 index nem tud új csúcsra emelkedni április hátralévő kereskedési napjaiban, akkor a jelenleg 3.615 ponton húzódó 200 napos mozgóátlag lehet a kulcsszint.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a velemeny@portfolio.hu címre.

Elindult a Portfolio Vélemény rovata, az On The Other Hand. A rovatról itt írtunk, a megjelent cikkek pedig itt olvashatók.

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

gyár dolgozó munkás hegeszt munka ipar
digitális bank chip
mercedes szijjártó
napelem ház tető
gulyasgergely1
melindagates

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megbízások, kockázatkezelés, grafikonosdi.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Jogász

Jogász
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
melindagates