repülő
Üzlet

Koronavírus: durván égethetik még idén is a készpénzt a légitársaságok

Portfolio
A tavalyihoz képest kisebb veszteséggel zárhatja a 2021-es évet a globális légiközlekedési szektor, de még így is jelentős lesz a mínusz – derül ki a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) friss prognózisából. A válság mélyebb és tovább tart, mint amire bárki számított és még idén is több tízmilliárd dollárnyi készpénzt égethet el az iparág – közölte Willie Walsh, a légiipari szervezet vezetője.

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség várakozásai szerint 2021-ben megindulhat az iparág felépülése és arra kéri az egyes országok kormányait, hogy készítsenek terveket, mert nincs elvesztegetni való ideje a szektornak, ha a járványhelyzet engedi a határok nyitását.

Az IATA legfrissebb prognózisai szerint idén a járvány előtti, 2019-es szint 43 százalékát érheti el az utasforgalom utaskilométerben mérve (RPK) és bár ez jelentős javulást jelent 2020-hoz képest, még mindig messze van attól, hogy a szektor felépüléséről beszélhessünk. Összesen 2,4 milliárdos utasszámot vár 2021-re a szervezet, szemben a tavalyi 1,8 milliárddal. A csúcsot eddig 2019-ben érte el a globális légiközlekedés, akkor 4,5 milliárdos utasforgalommal zárták az évet a légitársaságok.

2021 első két hónapjában a nemzetközi utasforgalom 86,6 százalékkal maradt el a járvány előtti időszaktól, 2019 első két hónapjától. Az oltási programoknak és a teszteléseknek köszönhetően a második félévben jöhet jelentősebb feltámadás a nemzetközi utasforgalomban. A belföldi utasforgalom lényegesen jobban alakulhat, az év második felére elérheti a válság előtti szint 96 százalékát.

Forrás: IATA

A teherforgalom lényegesen kedvezőbb képet mutatott tavaly, ami 2021-ben is folytatódhat, a várakozások szerint 13 százalékos lehet a növekedés a tavalyi évhez képest és megközelítheti a globális teherforgalom a 2018-as csúcsszintet.

A légitársaságok bevétele globális szinten elérheti a 458 milliárd dollárt idén, ami bár csak az 55 százaléka a 2019-es évi szintnek, de a tavalyi évhez képest 23 százalékos növekedést jelent. Ebből az utasforgalom bevétele 231 milliárd dollárra rúghat, míg a cargo forgalom bevétele 152 milliárd dollár lehet.

Ami a költségeket illeti, a légitársaságok nem tudták olyan mértékben csökkenteni a költségeiket a válság alatt, ahogy a bevételeik zuhantak és a néhány területen aggasztó folyamatok látszódnak, például az üzemanyagárak és az infrastruktúra (repülőterek) költségeiben.

A kapacitások lassabb ütemben bővülhetnek, mint a kereslet, a felhalmozódó adósságok és az emelkedő üzemanyagárak mellett nyomás lesz a légitársaságokon, hogy csak a cash-pozitív járatokat üzemeltessék. A férőhely-kapacitást mutató load factor csak 60 százalék körül alakulhat 2021-ben, ami jóval elmarad a 66 százaléktól, ami iparági szinten szükséges lenne a nullszaldóhoz idén – véli a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség.

A tavalyi több mint 126 milliárd dolláros veszteség után (nettó eredmény) idén már „csak” 47,7 milliárd dolláros veszteség várható a légitársaságoknál globális szinten.

A legnagyobb veszteséget az európai légitársaságok szenvedhetik el, esetükben 22 milliárd dolláros veszteség várható 2021-ben, míg az amerikai légitársaságoknál a belföldi utazások nagy súlyának köszönhetően jóval nagyobb javulás következhet be a tavalyi évhez képest, 5 milliárd dollárnyi vesztesége lehet idén a régió légitársaságainak.

Idén újabb 81 milliárd dollárnyi készpénzt égethetnek el a világ légitársaságai, a tavalyi 149 milliárd dollár után – prognosztizálja az IATA.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
SZG_9219