SZG_9345
Üzlet

Az orosz-ukrán konfliktus betett a magyar tőzsdének, de a Masterplast szárnyalása töretlen

Portfolio
Áprilisban némileg visszaesett a magyar tőzsde teljesítménye, bár a forgalom mértéke jelentősen alacsonyabb volt a korábbi hónapokhoz képest. A BUX-index 2,6 százalékos mínuszban fejezte be az előző hónapot 43 183 ponton. A világ tőzsdéin viszonylag jó hangulat uralkodott, de térségünkben és így a hazai piacon is érezhető hatása volt az orosz-ukrán viszony elmérgesedésének, de szerencsére mérséklődött a konfliktus. A hazai piac sztárja egyértelműen a Masterplast volt mind forgalom, mind pedig teljesítmény tekintetében. A brókercégek közül a Wood bonyolította a legnagyobb forgalmat, a második helyre a Concorde került, őt pedig az Erste követi.

A nemzetközi tőzsdei hangulat áprilisban is relatíve jó volt, a DAX újabb történelmi csúcsra került és végül 0,8 százalékkal emelkedett a hónap során, a francia CAC 3,2 százalékkal, míg a brit FTSE 2,8 százalékkal került feljebb. A vezető amerikai részvényindexek szintén többnyire emelkedtek, a Dow Jones 2,2 százalékos, az S&P 500 4 százalékos, míg a Nasdaq 3,6 százalékos pluszban fejezte be az előző hónapot. Ebben szerepet játszott, hogy az amerikai jegybank nem módosított a kamatokon és az eszközvásárlási programján sem, és az is pozitívum volt, hogy az Egyesült Államok gazdasága jelentős mértékben bővült az első negyedévben az április végén közzétett GDP-adatok alapján.

A BÉT kereskedelme ebben a környezetben jelentősen alacsonyabb volt a márciusihoz képest, közel 26 százalékkal 385,1 milliárd forintra esett vissza duplikált forgalom tekintetében, év/év alapon pedig több mint 50 százalékkal marad el. A napi átlagos forgalom 9,6 milliárd forint volt.

A befektetők tehát jellemzően jelentős gazdasági növekedésre számítanak, miközben egyelőre a tőzsdéket éltető pénzbőség is megmarad, miután a jegybankok nem sietnek a rendkívüli eszközvásárlási programok mérséklésével. Térségünkben és így a hazai piacon is érezhető hatása volt az orosz-ukrán, illetve az orosz-NATO viszony elmérgesedésének és a háborús veszély megjelenésének. Szerencsére azonban az erőfitogtatást sem nélkülöző konfliktus mérséklődött, a háborús veszély gyakorlatilag elmúlt.

A BUX teljesítménye kisebb visszaesést mutatott áprilisban, a részvényindex a március végi szintről 2,6 százalékkal került lejjebb 43 183 pontra. Azonban a hónap közepén látott 42 388 pontos érték is csak mérsékelt korrekciót jelent, hisz a legutóbbi emelkedő trend november elején 32 000 pontról indult.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A magyar blue chipek közül áprilisban az OTP és a Magyar Telekom teljesített a legjobban, mindkét társaság részvénye 2 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a Mol árfolyama 7,4 százalékkal, a Richteré pedig 5,9 százalékkal csökkent az elmúlt hónap során.

Érdemes azonban kiemelni a Masterplastot is, amelynek a papírjai 23 százalékot raliztak áprilisban.

A forgalom több mint 45 százalékát adta áprilisban az OTP, ami némivel elmarad a márciusi 52,7 százaléktól. A Mol és a Richter pedig a volumen 22,1 százalékát, illetve 24,8 százalékát adták. Nagy forgalmat bonyolítottak le a Masterplast részvényeivel is, amely az összforgalom 2,6 százalékát adta, amivel megelőzte a Magyar Telekomot is (1,4 százalék).

Az OTP, a Mol és a Richter adta együttesen azonban a BÉT teljes forgalmának 92,7 százalékát.

A brókercégek rangsorában áprilisban a Wood végzett az élen, 32,4 százalékos piaci részesedéssel, míg a Concorde volt a második 22,9 százalékkal, az Erste pedig a harmadik 19,9 százalékkal. A negyedik helyen áll a Random Capital 5,6 százalékkal, őt pedig az OTP Bank követi 4,7 százalékkal. A dobogón így nem történt átrendeződés az előző hónaphoz képest.

A forgalom mértékét tekintve mindhárom vezető szolgáltató esetében csökkenés látszott a márciusi adatokhoz képest, az Erste számai csökkentek relatíve a legnagyobb mértékben az előző hónaphoz képest, de a Concorde és a Wood esetében is jelentős volt a csökkenés. A kisebb szolgáltatóknál is hasonló tendencia látható.

A dobogót a már megszokott módon a Wood-Concorde-Erste hármas uralja továbbra is, együttes piaci részesedésük 75,2 százalék a havi forgalomból, ami 1,2 százalékponttal alacsonyabb a márciusi 76,7 százaléknál, de a koncentráció még így is jelentős. A negyedik legnagyobb a Random Capital részesedése volt, de mögöttük csak nagyjából 1 százalékponttal lemaradva áll az OTP.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1232709320