GettyImages-1211246460 (2)
Üzlet

Nagyot hajrázott a Dow, ütötték a technológiai szektort

Portfolio
Mínuszban kezdték a napot az amerikai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is lejjebb került. Különösen a technológiai cégek teljesítenek gyengén. A mai kedvezőtlen teljesítmény ellenére azonban a vállalati gyorsjelentési szezon eddig kifejezetten erősen alakul, magas profitnövekedés látható, és emellett a gazdasági adatok is biztatóak. Az ázsiai piacokon felemás teljesítmények voltak láthatóak, és hasonló tendencia figyelhető meg az európai börzéken is. Kifejezetten jól teljesítenek azonban ma az olajtársaságok, amit segít az olajár emelkedése, a Brent már ismét közel 70 dolláron áll hordónként.

Vegyes zárás lett a vége

Jól sikerült a kereskedés utolsó órája mindhárom vezető amerikai részvényindex esetében, ám a Nasdaq így is 1,88%-os, az S&P 500 0,67%-os csökkenéssel zárt. A legnagyobb hajrát a Dow produkálta, így 0,06%-os pluszban tudott zárni.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nincs jó napjuk a techcégeknek

Továbbra is adják a technológiai cégeket, a Nasdaq emiatt 2,3%-os esést mutat. Eközben 0,3%-os, az S&P 500 1,1%-os mínusz környékén mozog.

Pluszban fejezte be a napot a BUX

A magyar tőzsde 2,19 százalékos pluszban fejezte be a mai napot, a magyar blue chipek közül az OTP 2,78 százalékkal, a Mol 3,58 százalékkal, míg a Richter 1,47 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom papírjai 0,96 százalékos mínuszban zárták a napot.

bnnb

Romlik a hangulat az európai tőzsdéken is

A kedvezőtlen amerikai nyitást követően az európai tőzsdéken is alaposan elromlott a hangulat, bár a BUX-index kifejezetten jól tartja a magát. A vezető részvényindexek közül a DAX 2,3 százalékos, a CAC 0,8 százalékos, míg a FTSE 0,2 százalékos mínuszban áll.

Mínuszban kezdik a napot az amerikai tőzsdék

A várakozásoknak megfelelően mínuszban indították a napot a vezető amerikai részvényindexek: az S&P 500 1 százalékkal, a Dow Jones 0,7 százalékkal, míg a Nasdaq közel 2 százalékkal került lejjebb a nyitást követően. Vagyis a technológiai cégek különösen gyengén teljesítenek ma, de a sétahajós cégek is mínuszban állnak. A gazdasági adatok továbbra is erősnek tűnnek, illetve a gyorsjelentések is kedvezően alakulnak, és a részvényindexek a történelmi csúcsaik közelében járnak továbbra is, tehát egyelőre ez csak kisebb korrekciónak tűnik. Emellett a 10 éves államkötvények hozamában sem látható jelentős emelkedés.

ssc

Bitcoinindexet indított az S&P Dow Jones Indices

Az S&P Dow Jones Indices, az S&P Global Inc. pénzügyi adatszolgáltató részlege kedden közölte, hogy kriptopénz-indexeket indított.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb a nyugalom a tőzsdéken - Mit jelent ez?

Az elmúlt hetek egyre kisebb részvénypiaci árfolyammozgásai alapján sokaknak feltűnhetett, hogy egyre nagyobb a nyugalom a világ tőzsdéin, pedig valójában már hónapok óta tartó folyamat a volatilitás csökkenése. A tavaly márciusi tőkepiaci turbulenciák óta több lépcsőben lassan a válság előtti szintre esik a részvénypiaci volatilitás, fundamentális és technikai okok is a volatilitás csökkenése irányába hatnak, ezeket foglalta össze legutóbbi elemzésében a SocGen.

Tovább a cikkhez

Mínuszban indulhat a nap az amerikai tőzsdéken

A kereskedés előtti adatok alapján mínuszban nyithatnak a vezető amerikai részvényindexek: az S&P 500 0,7 százalékkal, a Dow Jones 0,5 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,9 százalékkal kerülhet majd lejjebb. Tegnap vegyes teljesítményt mutattak az amerikai tőzsdék, elsősorban az olajtársaságok szerepeltek jól, míg a technológiai cégek gyengélkedtek. Mindezt annak ellenére, hogy egyébként a feldolgozóipar továbbra is növekszik, illetve az eddigi gyorsjelentések is jól alakulnak.

határidd

Ralizik ma a magyar tőzsde, élen a Mol és az OTP

Ma kifejezetten jól teljesít a BUX-index, és már 1,6 százalékos pluszban áll, elsősorban az OTP és a Mol remek teljesítményének köszönhetően. Előbbi már 3,1 százalékkal, utóbbi pedig 2,4 százalékkal emelkedett már. Mindkét cég gyorsjelentése pénteken hajnalban érkezik majd, a Mollal kapcsolatban már látható a piaci konszenzus alapján, hogy javuló eredményekre lehet majd számítani. Ezzel szemben a Masterplast részvénye egyelőre gyengébben teljesít, 2,5 százalékkal került lejjebb, de év eleje óta így is közel 60 százalékos pluszban áll.

Emelkedik az olajár, raliznak az olajtársaságok

Ma kifejezetten jól teljesítenek az európai olajtársaságok, az OMV és a Repsol papírjai már közel 5 százalékos pluszban állnak, de ralizik a Total, a Shell, a BP és a Mol részvénye is. Az emelkedés részben annak köszönhető, hogy a vállalati gyorsjelentések eddig kifejezetten kedvező adatokról számoltak be, ami alapján látszik, hogy az olajipar kezd kilábalni a koronavírus-járványból. A piaci konszenzus szerint várhatóan a Mol teljesítménye is kedvezően alakulhat majd.

Az európai cégek számára leginkább releváns Brent árfolyama hordónként ma már 1,7 százalékos pluszban áll 69,2 dolláron. A magasabb olajárak pedig támogatják az olajcégek részvényeit is.

bnnt

Gyengélkednek ma a kriptodevizák, de szárnyal a dogecoin

Ma nem szerepelnek egyelőre erősen a kriptodevizák, a bitcoin árfolyama például 2 százalékos mínuszban áll, de többek között lejjebb került az ethereum és a ripple is.

bittecoin

A viccnek szánt kriptopénz, a dogecoin, azonban remekel ma, már közel 10 százalékot emelkedett az árfolyam, idén pedig 10 ezer százalékos pluszban áll.

dogecoinnn

Tépik a befektetők a Mol részvényeit, javuló eredményeket hozhat a pénteki gyorsjelentés

Pénteken hajnalban, május 7-én teszi közzé idei első negyedéves gyorsjelentését a Mol, amely az elemzői várakozások alapján majdnem harmadával magasabb tisztított EBITDA-ról számolhat be negyedéves alapon. Alapos javulás várható a kutatás-termelés üzletág teljesítményében is az emelkedő olajáraknak köszönhetően, míg a finomítás-kereskedelem gyengélkedhet, de a kilátások itt is biztatóak. A társaság árfolyama a várhatóan javuló eredmények és kilátások miatt pedig ma ralizik egyet, amit segítenek a mostanában emelkedő olajárak is.

Tovább a cikkhez

Újranyit a világ, kiszabadulnak az emberek - Ezekkel a részvényekkel lehet rajta pénzt keresni

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője hétfőn arról beszélt, hogy a befektetőknek a gazdaság újraindulásával a szabadtéri tevékenységekhez, például a kempingezéshez és a csónakázáshoz kapcsolódó részvényeket kellene közelebbről megvizsgálniuk.

Tovább a cikkhez

Erősen kezdett a Mol, pénteken jön a gyorsjelentés

Erősen kezdi a mai napot a Mol, amelynek részvényei már közel 3 százalékkal kerültek feljebb, idén pedig 3 százalékos mínuszban áll. A társaság gyorsjelentése pénteken hajnalban érkezik, de az elemzői konszenzus adatai már elérhetőek. Ez alapján negyedéves szinten jelentősen javuló EBITDA-ra lehet számítani, de éves összehasonlításban is csak alig valamivel lehet alacsonyabb a tavalyi első három hónaphoz viszonyítva. A várakozások szerint remekül teljesíthetett a kutatás-termelés üzletág a magasabb olajáraknak köszönhetően, a finomítás-kereskedelem azonban továbbra is gyengélkedhet, bár itt is javulás látható a finomítói árrés tekintetében.

mlmmnmm

Emelkedésben az európai tőzsdék

A határidős indexek alapján még kisebb esésre lehetett számítani a nyitást megelőzően, ugyanakkor a kereskedés kezdetére javult a hangulat és többnyire pluszban állnak az európai tőzsdék. A vezető részvényindexek közül a DAX stagnál, míg a francia CAC 0,2 százalékkal, a brit FTSE pedig 0,6 százalékkal került feljebb. Emellett emelkedés látható az olasz és a spanyol börzéken is, míg a svájci, a belga és a holland stagnál egyelőre.

dxcvv

Pluszban kezdi a napot a BUX-index

A BUX-index 0,4 százalékkal emelkedett a nyitást követően, a magyar blue chipek közül az OTP 0,3 százalékkal, a Mol 0,5 százalékkal, a Richter 0,7 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékkal került feljebb.

buxxsa

Még két évet kell várni az Apple hajtogatható telefonjára

2023-ban dobhat piacra az Apple nagy valószínűséggel összehajtható telefont egy iparági elemző szerint, aki azon a véleményen van, hogy a hajtogatható telefonra mindegyik nagy okostelefon-gyártónak szüksége lesz majd, aki nem akar lemaradni. Egy felmérés alapján 15-20 milliós értékesítést vár a hajtogatható iPhone-ra 2023-ra az elemző.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap az európai tőzsdéken

  • Az amerikai vezető részvényindexek felemás napot zártak tegnap, a Dow Jones 0,7 százalékkal, míg az S&P 500 0,27 százalékkal került feljebb, a Nasdaq ellenben 0,48 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Kifejezetten jól szerepeltek az olajipari cégek, míg a technológiai vállalatok némileg gyengébben teljesítettek. A vegyes teljesítmény ellenére a vállalati gyorsjelentések eddig kedvezően alakultak, az S&P 500 tagjainak már több mint a fele számolt be friss számairól, és 54 százalékos profitnövekedés látható átlagosan, vagyis látszik, hogy kezdenek kilábalni a cégek a koronavírus-járványból. Emellett az amerikai feldolgózipari ISM index az előző havi 64,7 pontról 60,7 pontra ereszkedett áprilisban, azonban ez a szint bőven meghaladja az 50 pontos értéket, ami elválasztja a növekedést a csökkenéstől.  
  • Az ázsiai piacokon felemás teljesítmények láthatóak, a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal, az ausztrál 0,5 százalékkal, míg a Kospi 0,4 százalékkal került feljebb. A szingapúri börze azonban 0,2 százalékos mínuszban áll. A japán és a sanghaji tőzsde ünnepnap miatt zárva tart.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelt csökkenést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,1 százalékos mínuszban áll.
  • Az olaj árfolyama 0,1 százalékkal került lejjebb, a Brent árfolyama jelenleg hordónként 67,9 dollár, míg a WTI típus 64,5 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került lejjebb 1786 dollárra.
  • Makroadatok szempontjából csendesebb nap a mai, itthon az MNB tartja szokásos kötvényvásárlási aukcióját, illetve az ÁKK tart 3 hónapos dkj-aukciót. Amerikában a külkereskedelmi forgalom márciusi adatai jelennek meg magyar idő szerint kora délután.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál az euróval szemben, egy euró ára 359,5 forint, míg a dollár a 298,6 forintos szinten áll, itt mérsékelt gyengülés látható.
makronaptár0503

Ma teszi közzé friss számait többek között a Pfizer és az Activision is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Elfogyott a lendület, eséssel kezdhetik a napot a tőzsdék

izrael
orosz amerikai zászló
Új blockchaines gigaszövetséget alapítottak Brüsszelben
gáza
ujgurok

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
bullbear