frankfurt
Üzlet

A végén húzta be a féket a Dow, a techszektor volt a bűnös

Portfolio
Felemás hangulat uralkodott ma az ázsiai tőzsdéken, ami részben annak tudható be, hogy a régió több országában ismét emelkedik a koronavírusos esetek száma. Az európai tőzsdéken sem volt ma egyértelmű az irány, a régiós börzék jellemzően jól teljesítenek, míg a nyugat-európai indexek mérsékelten lejjebb kerültek. A vegyes hangulat jellemzi az amerikai tőzsdéket is, a Dow új csúcson nyitott, míg a Nasdaq csúnyán lefordult.

A végén húzta be a féket a Dow

A nap végére a Dow Jones index 0,1%-os mínuszba esett a korábbi történelmi csúcsról:

Közben az S&P-500 is minimális visszaeséssel zárt, a Nasdaq pedig 1,5%-kal zárt pénteki értéke alatt

Még mindig kétfelé tartanak az indexek

A kereskedés második felére fordulva sem változott érdemben a hangulat a Wall Streeten. A Dow Jones index még mindig 270 pontos, 0,8%-os emelkedésben van, míg az S&P-500 0,1 százalékkal erősödött. A nap vesztese eddig a techszektor, amit jól jelez a Nasdaq 1,3%-os esése.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül emelkedtek ma, az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 2,1 százalékot erősödött, a Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 2,2 százalékos pluszban zárt.

bux

Ki kell emelni a BUX index komponensei közül a Masterplastot, melynek árfolyama 7,1 százalékot ralizott ma, ezzel megközelítve mindenkori csúcsát.

mplasz

Új csúcson a Dow, esik a Nasdaq

Vegyes nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,4 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,6 százalékot esett. Az első negyedéves gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik az USA-ban, múlt péntekig az S&P 500 cégek 88 százaléka tette közzé a beszámolóját, és az indexben lévő cégek 2010 óta a legnagyobb év/év alapú eredménynövekedésről számoltak be, ami nem csak a vállalati profitok visszapattanásának köszönhető, hanem a bázishatásnak is, hiszen 2020-ban a koronavírus jelentős negatív hatással volt a vállalati eredményekre.

dow

Vegyes nyitás jöhet Amerikában

Felemás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,3 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 pénteki záróértéke közelében nyithat, míg a Nasdaq 0,5 százalékos mínuszban indíthatja a napot.

dowhati

Emelkednek a régiós tőzsdék

A délelőtt végéhez közeledve vegyesen teljesítenek az európai tőzsdék, a régiós indexek jellemzően emelkednek, míg a vezető nyugati gazdaságok benchmarkjai pénteki záróértékük közelében járnak. Szektorok tekintetében a nyersanyag-kapcsolt cégek teljesítenek ma jól, mint az olajtársaságok, miután az olaj ára emelkedik az követően, hogy kibertámadás érte a georgiai székhelyű Colonial Pipeline által üzemeltetett kulcsfontosságú üzemanyagvezetéket, amely a keleti parton felhasznált üzemanyag mintegy 45 százalékát szállítja. Egy ilyen támadás során a hackerek megbénítják egy vállalat számítógépes rendszereit és hálózatait, és váltságdíjat követelnek ennek visszafordításáért.

Megmagyarázta a Richter a csalódást keltő számokat és jó hírt mondott az osztalékról

A Richter elemzői várakozásokhoz képest csalódást keltő első negyedéves számai mögött részben a bázishatás, részben a rubel gyengülése, részben pedig az idei influenzaszezon elmaradása áll – magyarázta az eredményeket Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. A cégvezető kiemelte, hogy a Richter operációját is súlyosabban érintette a koronavírus harmadik hulláma, de az idei képen összességében nem változtatott, továbbra is közepes egyszámjegyű bevételnövekedést vár 2021-re a menedzsment. Orbán Gábor kiemelte, hogy az osztalékfizetés most az éveken át alkalmazott osztalékfizetési sáv felső határán történik, az adózott eredmény 40 százalékát fizeti ki osztalékként a tavalyi év után a részvényeseknek a vállalat.

Tovább a cikkhez

Előzés a befektetések piacán: több pénzt kezelnek az ETF-ek, mint az indexkövető alapok

A tőzsdén kereskedett alapok kezelt vagyona most először haladhatta meg a hagyományos, indexkövető alapokét, előbbi kategóriában tavaly már közel annyi pénzt kezeltek, mint az indexkövető társaikban, idén pedig jelentős tőkék áramlottak be – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

Nem sokkal a piacnyitás után lefordult a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek közül a Richter teljesít a leggyengébben, amely ma hajnalban tett közzé első negyedéves gyorsjelentését és a számok elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Ezzel szemben kifejezetten jól teljesít ma a Waberer's, amely múlt pénteken 3 év után az első nyereséges negyedévéről számolt be.

Jön a Magyar Telekom nagy napja - Mire számítanak az elemzők?

A Magyar Telekom kedden piaczárás után teszi közzé idei első negyedéves számait. Az elemzői várakozások alapján minden fontosabb eredménysoron növekedést könyvelhetett el a vállalat.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,1 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,4 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,5 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot erősödött. A jó hangulat részben annak köszönhető, hogy a befektetők egyre optimistábbak a gazdasági kilábalással kapcsolatban, bár a hangulatot némileg negatívan befolyásolhatja, hogy az Európai Központi Bank vezető közgazdásza kijelentette, hogy a koronavírus utáni kilábaláshoz vezető út hosszú lesz az euróövezet számára.  Philip Lane a Le Monde című francia napilapnak azt mondta, hogy a munkanélküliségi ráta a blokkban 2023 előtt nem tér vissza a 2019-es szintre, míg az euróövezet GDP-je csak jövő év tavaszán tér vissza a 2019-es szintre.

dax

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,5 százalékot emelkedett, a Richter 0,2 százalékot gyengült a mai gyorsjelentés után, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékkal került feljebb.

bux

Elon Musk szélhámosságnak nevezte a dogecoint, majd bejelentette, hogy elfogadják holdutazásért

Elon Musk megint a bolondját járatta a dogecoin befektetőkkel a hétvégén: először szélhámosságnak nevezte, majd bejelentette, hogy elfogadja a SpaceX, ha valaki a Holdra tervezne utazni.

Tovább a cikkhez

Ezúttal elmaradt a csúcsdöntés a Richternél

A bevételek és a profit csökkenéséről számolt be és az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat közölt a Richter 2021. első negyedévére a ma hajnalban publikált gyorsjelentésében. A Vraylarnak köszönhetően az amerikai bevételek továbbra is dinamikusan növekednek, a januárban lezárt Evra-akvizíció pedig már az első hónapokban jelentősen hozzájárult a bevételekhez, a nőgyógyászati portfóliót erősítő termék a top 10-es értékesítési lista nyolcadik helyére került a vállalatnál. A profitráták romlottak a január-márciusi időszakban a Richternél, részben annak eredményeként, hogy a gyógyszergyártási tevékenység árbevétele visszaesett, az alacsony fedezetű nagy- és kiskereskedelmi szegmens forgalma pedig növekedett.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a hétfői kereskedés Európában

  • Emelkedéssel zártak múlt pénteken a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones, és az S&P 500 is 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq pedig 0,8 százalékot emelkedett, ezzel mind a Dow, mind az S&P 500 új történelmi csúcson zárt. Az emelkedést támogatta, hogy a pénteken közölt kedvezőtlen munkaerőpiaci adat a befektetőknek azt üzente, hogy a Fed beavatkozása egyelőre messze van, további laza monetáris és fiskális politikára lehet számítani.
  • Az ázsiai piacokon felemás hangulat uralkodott hétfőn a Wall Street-i ralit követően, a Nikkei 0,5 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,5 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 0,4 százalékot gyengült. Ázsia más részein is vegyes volt a hangulat a dél-koreai Kospi 1,7 százalékot emelkedett, míg a szingapúri tőzsde 0,6 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelten emelkednek, míg a határidős DAX 0,2 százalékos erősödést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn a Pénzügyminisztérium teszi közzé az áprilisi államháztartás egyenlegét. Az első negyedév magas hiányt hozott, emiatt érdekes lesz látni, hogy kezdi a második negyedévet a magyar államháztartás. Magyarországon ezen kívül nincs más előzetesen betervezett fontos esemény, és a nagyvilágban is csendesen indul a hét, egyedül a kínai működőtőke-beáramlást érdemes figyelni, amely azt mutatja, hogy az egyre fokozódó globális feszültség mennyire érezteti hatását a Kínába érkező forrásokon.
  • Az olaj árfolyama 0,8 százalékkal emelkedett, egy hordó Brent ára 69 dollár, míg a WTI típus 65,3 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került feljebb 1838,3 dollárra.
  • A forint árfolyama mérsékelten erősödik ma az euróval szemben, egy euró ára 358,3 forint, míg a dollárral szemben minimális gyengülés látszik, a dollár jegyzése így a 294,7 forintos szinten áll.

Bár ma még nem érkezik kiemelt fontosságú vállalati beszámoló, a magyar tőzsdei cégek közül a Magyar Telekom és a Graphisoft Park is holnap jelent.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus
bear_1
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
a moore hungary menedzsmentje