frankfurt
Üzlet

A végén húzta be a féket a Dow, a techszektor volt a bűnös

Portfolio
Felemás hangulat uralkodott ma az ázsiai tőzsdéken, ami részben annak tudható be, hogy a régió több országában ismét emelkedik a koronavírusos esetek száma. Az európai tőzsdéken sem volt ma egyértelmű az irány, a régiós börzék jellemzően jól teljesítenek, míg a nyugat-európai indexek mérsékelten lejjebb kerültek. A vegyes hangulat jellemzi az amerikai tőzsdéket is, a Dow új csúcson nyitott, míg a Nasdaq csúnyán lefordult.

A végén húzta be a féket a Dow

A nap végére a Dow Jones index 0,1%-os mínuszba esett a korábbi történelmi csúcsról:

Közben az S&P-500 is minimális visszaeséssel zárt, a Nasdaq pedig 1,5%-kal zárt pénteki értéke alatt

Még mindig kétfelé tartanak az indexek

A kereskedés második felére fordulva sem változott érdemben a hangulat a Wall Streeten. A Dow Jones index még mindig 270 pontos, 0,8%-os emelkedésben van, míg az S&P-500 0,1 százalékkal erősödött. A nap vesztese eddig a techszektor, amit jól jelez a Nasdaq 1,3%-os esése.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül emelkedtek ma, az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 2,1 százalékot erősödött, a Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 2,2 százalékos pluszban zárt.

bux

Ki kell emelni a BUX index komponensei közül a Masterplastot, melynek árfolyama 7,1 százalékot ralizott ma, ezzel megközelítve mindenkori csúcsát.

mplasz

Új csúcson a Dow, esik a Nasdaq

Vegyes nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,4 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,6 százalékot esett. Az első negyedéves gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik az USA-ban, múlt péntekig az S&P 500 cégek 88 százaléka tette közzé a beszámolóját, és az indexben lévő cégek 2010 óta a legnagyobb év/év alapú eredménynövekedésről számoltak be, ami nem csak a vállalati profitok visszapattanásának köszönhető, hanem a bázishatásnak is, hiszen 2020-ban a koronavírus jelentős negatív hatással volt a vállalati eredményekre.

dow

Vegyes nyitás jöhet Amerikában

Felemás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,3 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 pénteki záróértéke közelében nyithat, míg a Nasdaq 0,5 százalékos mínuszban indíthatja a napot.

dowhati

Emelkednek a régiós tőzsdék

A délelőtt végéhez közeledve vegyesen teljesítenek az európai tőzsdék, a régiós indexek jellemzően emelkednek, míg a vezető nyugati gazdaságok benchmarkjai pénteki záróértékük közelében járnak. Szektorok tekintetében a nyersanyag-kapcsolt cégek teljesítenek ma jól, mint az olajtársaságok, miután az olaj ára emelkedik az követően, hogy kibertámadás érte a georgiai székhelyű Colonial Pipeline által üzemeltetett kulcsfontosságú üzemanyagvezetéket, amely a keleti parton felhasznált üzemanyag mintegy 45 százalékát szállítja. Egy ilyen támadás során a hackerek megbénítják egy vállalat számítógépes rendszereit és hálózatait, és váltságdíjat követelnek ennek visszafordításáért.

Megmagyarázta a Richter a csalódást keltő számokat és jó hírt mondott az osztalékról

A Richter elemzői várakozásokhoz képest csalódást keltő első negyedéves számai mögött részben a bázishatás, részben a rubel gyengülése, részben pedig az idei influenzaszezon elmaradása áll – magyarázta az eredményeket Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. A cégvezető kiemelte, hogy a Richter operációját is súlyosabban érintette a koronavírus harmadik hulláma, de az idei képen összességében nem változtatott, továbbra is közepes egyszámjegyű bevételnövekedést vár 2021-re a menedzsment. Orbán Gábor kiemelte, hogy az osztalékfizetés most az éveken át alkalmazott osztalékfizetési sáv felső határán történik, az adózott eredmény 40 százalékát fizeti ki osztalékként a tavalyi év után a részvényeseknek a vállalat.

Tovább a cikkhez

Előzés a befektetések piacán: több pénzt kezelnek az ETF-ek, mint az indexkövető alapok

A tőzsdén kereskedett alapok kezelt vagyona most először haladhatta meg a hagyományos, indexkövető alapokét, előbbi kategóriában tavaly már közel annyi pénzt kezeltek, mint az indexkövető társaikban, idén pedig jelentős tőkék áramlottak be – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

Nem sokkal a piacnyitás után lefordult a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek közül a Richter teljesít a leggyengébben, amely ma hajnalban tett közzé első negyedéves gyorsjelentését és a számok elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Ezzel szemben kifejezetten jól teljesít ma a Waberer's, amely múlt pénteken 3 év után az első nyereséges negyedévéről számolt be.

Jön a Magyar Telekom nagy napja - Mire számítanak az elemzők?

A Magyar Telekom kedden piaczárás után teszi közzé idei első negyedéves számait. Az elemzői várakozások alapján minden fontosabb eredménysoron növekedést könyvelhetett el a vállalat.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,1 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,4 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,5 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot erősödött. A jó hangulat részben annak köszönhető, hogy a befektetők egyre optimistábbak a gazdasági kilábalással kapcsolatban, bár a hangulatot némileg negatívan befolyásolhatja, hogy az Európai Központi Bank vezető közgazdásza kijelentette, hogy a koronavírus utáni kilábaláshoz vezető út hosszú lesz az euróövezet számára.  Philip Lane a Le Monde című francia napilapnak azt mondta, hogy a munkanélküliségi ráta a blokkban 2023 előtt nem tér vissza a 2019-es szintre, míg az euróövezet GDP-je csak jövő év tavaszán tér vissza a 2019-es szintre.

dax

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,5 százalékot emelkedett, a Richter 0,2 százalékot gyengült a mai gyorsjelentés után, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékkal került feljebb.

bux

Elon Musk szélhámosságnak nevezte a dogecoint, majd bejelentette, hogy elfogadják holdutazásért

Elon Musk megint a bolondját járatta a dogecoin befektetőkkel a hétvégén: először szélhámosságnak nevezte, majd bejelentette, hogy elfogadja a SpaceX, ha valaki a Holdra tervezne utazni.

Tovább a cikkhez

Ezúttal elmaradt a csúcsdöntés a Richternél

A bevételek és a profit csökkenéséről számolt be és az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat közölt a Richter 2021. első negyedévére a ma hajnalban publikált gyorsjelentésében. A Vraylarnak köszönhetően az amerikai bevételek továbbra is dinamikusan növekednek, a januárban lezárt Evra-akvizíció pedig már az első hónapokban jelentősen hozzájárult a bevételekhez, a nőgyógyászati portfóliót erősítő termék a top 10-es értékesítési lista nyolcadik helyére került a vállalatnál. A profitráták romlottak a január-márciusi időszakban a Richternél, részben annak eredményeként, hogy a gyógyszergyártási tevékenység árbevétele visszaesett, az alacsony fedezetű nagy- és kiskereskedelmi szegmens forgalma pedig növekedett.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a hétfői kereskedés Európában

  • Emelkedéssel zártak múlt pénteken a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones, és az S&P 500 is 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq pedig 0,8 százalékot emelkedett, ezzel mind a Dow, mind az S&P 500 új történelmi csúcson zárt. Az emelkedést támogatta, hogy a pénteken közölt kedvezőtlen munkaerőpiaci adat a befektetőknek azt üzente, hogy a Fed beavatkozása egyelőre messze van, további laza monetáris és fiskális politikára lehet számítani.
  • Az ázsiai piacokon felemás hangulat uralkodott hétfőn a Wall Street-i ralit követően, a Nikkei 0,5 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,5 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 0,4 százalékot gyengült. Ázsia más részein is vegyes volt a hangulat a dél-koreai Kospi 1,7 százalékot emelkedett, míg a szingapúri tőzsde 0,6 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelten emelkednek, míg a határidős DAX 0,2 százalékos erősödést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn a Pénzügyminisztérium teszi közzé az áprilisi államháztartás egyenlegét. Az első negyedév magas hiányt hozott, emiatt érdekes lesz látni, hogy kezdi a második negyedévet a magyar államháztartás. Magyarországon ezen kívül nincs más előzetesen betervezett fontos esemény, és a nagyvilágban is csendesen indul a hét, egyedül a kínai működőtőke-beáramlást érdemes figyelni, amely azt mutatja, hogy az egyre fokozódó globális feszültség mennyire érezteti hatását a Kínába érkező forrásokon.
  • Az olaj árfolyama 0,8 százalékkal emelkedett, egy hordó Brent ára 69 dollár, míg a WTI típus 65,3 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került feljebb 1838,3 dollárra.
  • A forint árfolyama mérsékelten erősödik ma az euróval szemben, egy euró ára 358,3 forint, míg a dollárral szemben minimális gyengülés látszik, a dollár jegyzése így a 294,7 forintos szinten áll.

Bár ma még nem érkezik kiemelt fontosságú vállalati beszámoló, a magyar tőzsdei cégek közül a Magyar Telekom és a Graphisoft Park is holnap jelent.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
burn