Frankfurti tőzsde
Üzlet

Fordult a hangulat, felpattantak a tőzsdék - Pluszban fejezte be a napot Amerika

Portfolio
Részben az inflációs félelmek miatt kedvezőtlen volt a hét elején a nemzetközi hangulat a tőzsdéken, viszont tegnap végül visszapattantak a vezető indexek, és a rali ma is folytatódik, az ázsiai piacok is jól teljesítettek ma és Európában is kifejezetten jó hangulat uralkodott, valamint a tengerentúli tőzsdék is emelkedtek a pénteki kereskedésben.

Pluszban fejezte be a napot Amerika

A kereskdés második felében tovább emelkedtek a részvényindexek a pozitív hangulatú kereskedésben, a nap végére a vezető amerikai indexek közül a Dow Jones 1,1, az S&P 500 1,5, a Nasdaq pdig 2,3 százalékos emelkedéssel zárt.

sp5000514
dow0514

Emelkedik Amerika

A kereskedés második felében is emelkedést mutatnak a vezető amerikai tőzsdeindexek, a Dow Jones 0,8, az S&P 500 1,2, a Nasdaq 1,8 százalékos emelkedést jelez.

spl1
dji0514

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül pluszban zárták a napot, az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,1 százalékot emelkedett, a Richter 0,7 százalékot erősödött, Magyar Telekom pedig 0,4 százalékot esett.

bux

Elon Musk újra lecsapott, elszállt a dogecoin

A dogecoin nagyot emelkedett pénteken, miután Elon Musk ismét tweetelt a mémcoinról, a Coinbase pedig közölte, hogy a kriptopénzt elérhetővé teszi a tőzsdei platformján.

Tovább a cikkhez

Erős nyitás Amerikában

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,7 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,8 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1 százalékot emelkedett. Ma is folytatódik a tegnap indult rali az amerikai tőzsdékén, bár a friss adatok szerint az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi forgalom lényégben változatlan maradt a korábbi hónaphoz képest, pedig márciusban még 9,8 százalékos volt a növekedés.

dow

Emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken

Emelkedés jöhet pénteken a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,5 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,7 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 1 százalékos pluszban nyithat.

dowhati

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde a délutáni kereskedés első felében, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Mol stagnál, a Richter és a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot erősödött. Mindeközben az európai piacokon is kitart a jó hangulat, európai viszonylatban a BUX relatíve alulteljesítő.

bux

Észrevették az elefántot a szobában: jelzések a piacon a növekvő inflációs félelmekről

Elefánt a szobában: egy több mint kétszáz éves kifejezés, amelyet angolszász területeken gyakran használnak olyan helyzetekre, amikor egy nagy és nyilvánvaló probléma ott van mindenki szeme előtt, de senki sem mer beszélni róla. Az analógia alighanem itt világos, a szobát a pénzügyi piacok, az elefántot pedig az inflációs nyomás jelenti. Az elmúlt napokban komoly eladási hullámot és esést tapasztalhattunk a világ főbb részvénypiacain, tegnapelőtt a klasszikus indexek 2%-ot, a technológiai szektor és növekedési papírok közel 3%-ot estek a tengerentúlon, és volt ugyan ennek korrekciója, mostában ritkán láttunk ekkora negatív irányú mozgásokat egyetlen nap alatt. Ez annak volt betudható, hogy megnőttek az inflációs félelmek, nem is alaptalanul: a héten közzétett adat szerint a fogyasztói árindex 13 éve nem látott szintre emelkedett az Egyesült Államokban, bőven felülmúlva az elemzői várakozásokat. Bár az adat sokkolta a piacokat, a folyamat nem ma kezdődött és voltak bőven a befektetők között is, akik tartottak ettől és tartanak most is. Ennek pedig a jelei megmutatkoznak a piacokon is.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Kitart délelőtt a jó hangulat az európai tőzsdéken, szektorok tekintetében a bankok és a kiskereskedelmi szektor cégei teljesítenek jól. Ettől függetlenül február vége óta a leggyengébb heti teljesítményét nyújthatja az európai piac, a STOXX 600 index 1,4 százalékos mínuszban van a héten azt követően, hogy az Egyesült Államokban megugró infláció aggodalmakat szült azzal kapcsolatban, hogy a Fed a vártnál előbb kamatot emelhet, emiatt pedig kedvezőtlenül alakult a globális piaci hangulat a hét korábbi részében.

Az Apple beszállítójával fog elektromos autókat gyártani a Tesla egyik riválisa

A Fisker nevű elektromos autókat gyártó startup megállapodást írt alá az iPhone-okat gyártó tajvani Foxconnnal egy új elektromos jármű közös fejlesztéséről és gyártásáról. A Fisker márkanév alatt Észak-Amerikában, Európában, Kínában és Indiában értékesíteni tervezett autó gyártása az Egyesült Államokban 2023 végén indulhat. Számos részletet, köztük az autó típusát és a leendő gyártóüzemek helyét a két vállalat nem hozta nyilvánosságra.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet az IBM vezére: Még évekig tarthat a globális chiphiány

Az IBM vezére, Jim Whitehurst, úgy gondolja, hogy a globális chiphiány még akár további két évig is eltarthat. A globális autóipar idén akár 110 milliárd dollár bevételtől is eleshet ennek következtében, mivel így folyamatosak a fennakadások a gyártási folyamatban. Ez ráadásul magasabb árakhoz vezet, vagyis inflációs hatásai is vannak.

Tovább a cikkhez

Erős nyitás az európai tőzsdéken

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,7 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,7 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 szintén 0,7 százalékot emelkedett. Az olasz tőzsde is feljebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot erősödött. Bár a hét korábbi részében az inflációs félelmek rányomták a bélyegüket a hangulatra, az amerikai jegybank tisztviselőinek sikerült megnyugtatniuk a befektetőket, hiszen közülük többen arról számoltak be, hogy a Fed nem fogja a jelenleg előrevetítettnél korábban megváltoztatni az ultralaza monetáris politikáját.

dax

Tőzsdére megy a magyarországon is jelen lévő Pepco

Tőzsdére megy a dél-afrikai konglomerátumhoz, a Steinhoffhoz tartozó diszkont kiskereskedelmi vállalat, a Magyarországon is jelen lévő Pepco. Az anyacég már meg is határozta a jegyzési árat.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Mérsékelt erősödéssel indítja a napot a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek vegyes képet mutatnak a nyitás után, az OTP csütörtöki záróértéke közelében jár, míg a Mol 0,1 százalékot emelkedett, a Richter 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,4 százalékot esett.

bux

Így fizet osztalékot a Richter

A Richter közzétette a 2020-as üzleti év után fizetendő osztalékhoz kapcsolódó legfontosabb információkat, a részvényenkénti osztalék 225 forint, bár a társaság saját részvényeire eső osztalék mértékével korrigálja a kifizetést, ezt az korrigált összeget pedig június 1-én fogja közölni a társaság.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

  • A hét korábbi részében látott csúnya esés után tegnap korrigáltak az amerikai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 1,29 százalékot, az S&P 500 1,22 százalékot, míg a technológiai részvényekben gazdag Nasdaq 0,8 százalékot emelkedett. Úgy tűnik, a befektetők megnyugodtak a szerdai pánikeladások után, amit a vártnál erőteljesebb inflációs adatok váltottak ki, emellett az is pozitívum volt, hogy a csütörtöki adatok szerint az Egyesült Államokban a heti új segélykérelmek száma alacsonyabb volt az előző hetihez képest, 473 ezer a korábbi 498 ezer után, ami a munkaerőpiac javulására utal.
  • Az ázsiai piacokra is átragadt a kedvező amerikai hangulat, miután a Wall Street három napos eső szériája megtört tegnap. A Nikkei 2,5 százalékkal, a sanghaji tőzsde 1,3 százalékkal, míg a hongkongi index 0,8 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is jó volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 1,2 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai részvényindexek emelkednek, míg a határidős DAX 0,5 százalékos erősödést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken az MNB közli áprilisi statisztikai mérlegét, itthon nem lesz egyéb fontos betervezett esemény. Lengyelország közzéteszi az első negyedéves GDP-adatot, az amerikai kiskereskedelem áprilisból pedig újabb részleteket árul el gyors amerikai kilábalásról.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként jelenleg 67 dollár, míg a WTI típus ára 63,7 dollár. Az arany árfolyama stagnál ma reggel, így unciánként 1826 dollárba kerül a sárga nemesfém.
  • A forint ma reggel stagnál az euróval szemben, egy euró ára 356,8 forint, míg a dollár 295,1 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
frankfurt