socialdistancing_magyarország_velence
Üzlet

György István: megvan a 4,5 millió beoltott, újabb sms-ek érkezhetnek Pfizer-oltásokról

Portfolio
Pénteken is megtartotta napi tájékoztatóját a magyarországi járványhelyzetről az operatív törzs, Müller Cecília elmondta, hogy túl vagyunk a harmadik hullám nehezén. György István az oltási programot ismertette a következő napokra, az sms-értesítésekkel kérhető Pfizer-oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy folyamatosan figyelik a foglalásokat, ha nem fogy el minden hely, akkor haladnak tovább a regisztráltak sorában és újabb személyek kaphatnak sms-t.

Folytatódhatnak a szűrővizsgálatok

Folytatódhatnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok az átmeneti leállás után - mondta el Müller Cecília és kéri, hogy aki meghívást kap szűrővizsgálatra, az menjen el. Prioritást élveznek azok, akik arra a 2 hétre estek volna, amikor fel kellett függeszteni a vizsgálatokat.

Az oltás a kivezető út

Nem zárult még le a világjárvány, sőt, a közvetlen környezetünkben sem kedvezőek a járványügyi adatok, főleg a védőoltás hiánya miatt - teszi hozzá az országos tisztifőorvos.

A védőoltás a kivezető út a járványból, az oltásoknak köszönhetően leáll a vírus cirkulációja, nem talál a vírus fogékony szervezetet.

Túl vagyunk a harmadik hullám nehezén

Ki lehet mondani, hogy a járvány harmadik hullámának túl vagyunk a nehezén – mondta el Müller Cecília.

Inkább lassan, de fokozatosan magunk mögött hagyhatjuk a járványt, országos szinten nem csak stagnál, de már csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga, Szekszárdon és Pécsen volt még egy kis növekedés, de a többi nagyvárosban, Budapesten is csökkenést mértek. Egy egy jó indikátora annak, hogy egy hét múlva milyen fertőzöttségi adatokat fogunk látni - mondta el Müller Cecília, hozzátéve, hogy mintegy 4 millió ember adatait foglalja magában.

Jelentősen csökkent a kórházban ápoltak száma. A legnagyobb terheltségnél több mint 12 ezren voltak egyidejűleg kórházban, ez ma 2612 fő - ismerteti a ma reggeli adatokat Müller Cecília.

Megvan a 4,5 millió beoltott

György István, az oltási munkacsoport vezetője kezdi a tájékoztatót az oltási program aktualitásáról és a következő napok rendjéről. Az átoltottság 46 százalékos Magyarországon, szemben az EU-s 29 százalékos átlaggal - emeli ki. Európában egyedülálló módon már oltjuk a 18 év alattiakat, míg máshol még a 60 éves korosztály oltása zajlik, ez azt jelenti, hogy Magyarországon az aktív korosztály nagy része megkapta az oltást, a regisztrált 30 év felettiek 80 százaléka legalább az első oltását megkapta - teszi hozzá.

A reggeli órákban átléptük a 4,5 millió beoltottat – mondta el az államtitkár.

Csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása, 95 ezer fiatal regisztrált és foglalt időpontot, az időpontokat keddig nyitották meg. Közben 144 ezer, korábban regisztrált felnőtt jelentkezhet Pfizer-oltásokra, amelyek keddig érhetőek el számukra. A foglalásokat folyamatosan követik, ha nem fogy el minden hely, akkor haladnak tovább a regisztráltak sorában és újabb személyek kaphatnak sms-t Pfizer-oltásról. „Egyik oltóanyagot sem őrizgetjük” – mondta el György István.

Elérhető még az orosz Szputnyik oltóanyag az oltópontokon, amire még vannak szabad időpontok, ez az utolsó lehetőség az orosz vakcinára, mivel a szerződésben vállalt kontingenst teljes mértékben leszállította az orosz fél.

Folyamatosan elérhető a Sinopharm vakcina is az oltópontokon és a háziorvosok is kaptak belőle, a kínai vakcinából várható nagyobb mennyiség. AstraZenecára is vannak még időpontok és 64 800 Moderna-oltóanyag érkezett a héten, aminek nagy része második körre megy, de 3000 háziorvos kapott 1-1 ampulla Moderna-vakcinát, amiből 30 000 fő kaphat első oltást. Ezt az oltóanyagot a várandósok is megkaphatják.

A Janssen oltóanyagot részben a honvédségi oltóbuszokon biztosítják, a napokban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jártak, jövő héten pedig 50 ezer Janssen-vakcina kerül a háziorvosokhoz.

Több mint 5 millióan regisztráltak az oltásra, 81 százalék már megkapta, 900 ezren várnak még az oltásra, nekik napokon belül lehetőségük van oltást kapni - mondta el György István.

Koronavírus Magyarországon: ma is megszólal az operatív törzs

Az elmúlt időszakban a járványügyi adatokból az látszott, hogy szorul vissza a járvány Magyarországon - mondta el az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján Galgóczi Ágnes. Hozzátette, hogy a heti rendszerességgel érkező Pfizer-szállítmány mellett a héten Moderna, Janssen és AstraZeneca-vakcina is érkezett az országba.

A további lazításokkal kapcsolatban Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjúban újabb részleteket árult el. Hangsúlyozta, hogy legalább augusztus eleje-közepéig nem lesznek látogathatók a nagyobb zenés-táncos rendezvények védettségi igazolvány nélkül és ezt a feltételt majd csak 6 millió beoltott felett engednék el.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: megérkeztek a péntek reggeli magyar adatok, október végén volt utoljára ilyen alacsony

Az elmúlt 24 órában 1190 új koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon és elhunyt 71 fő – derül ki a péntek reggeli jelentésből. A járvány visszaszorulása folytatódik, a kórházban ápolt súlyos koronavírusos betegek száma október végi, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig február közepi szintre esett. Magyarországon megkezdődött a 16-18 évesek oltása is, ma reggelig az magyarok közel 46 százaléka már legalább egy oltást kapott.

Tovább a cikkhez
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
GettyImages-1233503994
GettyImages-91442935
vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1231654214
forint ezres

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
a moore hungary menedzsmentje