Figyelem: a biztosítónál is sürgősen azonosítanunk kell magunkat
Üzlet

Magyar biztosítási piac: az Allianz, a Generali és az Aegon maradt a három dobogós

Portfolio
Az elmúlt évben a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tagjainak a díjbevétele 4,8 százalékkal haladta meg a 2019-est a véglegesnek tekinthető negyedik negyedéves adatok alapján. Kissé más biztosítói körben az MNB statisztikái ehhez egészen közeli, 4,7 százalékos növekedésről számoltak be március elején.

2020-ban a MABISZ tagjainak díjbevétele elérte az 1242 milliárd forintot. Ez 4,8 százalékkal magasabb, mint amennyi az előző évi volt, derül ki a szövetség összesített adataiból. A számok kis mértékben eltérnek az MNB statisztikáitól, mivel utóbbi nem veszi figyelembe a fióktelepek eredményeit. Másfelől viszont nem mindegyik biztosító tagja a szövetségnek. A MABISZ-nak jelenleg 22 tagja van. Közülük 17 magyarországi székhellyel rendelkező biztosító részvénytársaság, kettő Magyarországon bejegyzett kölcsönös biztosító egyesület, és három fióktelep szervezeti formában működik.

Alábbi ábránk az MNB adatait mutatja, ezekről alábbi cikkünkben adtunk részletesebb elemzést:

Pandurics Anett, a MABISZ elnöke a KPMG csütörtöki biztosítási webináriumán az eredményeket úgy értékelte, hogy a szektor a tavalyi járványveszély idején is felkészültnek, felelősnek és válságállónak bizonyult.

Ismét a nem-élet üzletág díjbevételei gyarapodtak nagyobb ütemben, 5,2 százalékkal magasabban zárva, mint 2019-ben (683,6 milliárd forint volt tavaly). Az élet üzletág négy százalékkal nőtt (556,7 mrd forint), köszönhetően a befektetéshez kötött, valamint a nyugdíjbiztosítások erős növekedésének.

Pandurics Anett a Portfolio podcastjában is értékelte a tavalyi évet:

A szerződések darabszáma ugyan nem emelkedett, viszont nőtt az egy szerződésre jutó díjbevétel. A kedvező tendenciáknak köszönhetően a magyar lakosság nettó pénzügyi vagyonán belül az életbiztosítás tartalékok 2019-ig csökkenő aránya enyhe emelkedésnek indult.

A nem élet üzletágon belül az utasbiztosítások piaca gyakorlatilag összeomlott, díjbevétele 59%-kal esett vissza. A nemélet-piac növekedése utasbiztosítások nélkül 6,8% volt. Szinte minden más nemélet-termékcsoport növekedni tudott. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási piac ugyan több, mint hét százalékkal nőtt, de az eredménykimutatást még tavaly is korrigálta a kgfb-díjbevételi statisztikákba beépülő biztosítási adó áthúzódó hatása. Mint Pandurics Anett megemlítette, ezt kiszűrve kb. három százalékos lett volna a növekedés.

Az öt legnagyobb biztosító piaci koncentrációja (58,6 százalék) kis mértékben csökkent az előző évhez képest (60,1 százalék). A sorrend nem változott,

továbbra is az Allianz piaci részesedése a legmagasabb (15,6 százalék), őket követi a Generali csoport (14,7 százalék), majd az Aegon (11,1 százalék).

Rajtuk kívül még a Groupamának van tíz százalék feletti piaci részesedése (10,1 százalék). Mint a MABISZ elnöke megjegyezte, a koncentráció közepes, a magyar biztosítási piacon a MABISZ szerint erős a verseny.

Címlapkép: Getty Images

orbán viktor
cristiano ronaldo
kreml oroszország moszkva
M15 autópálya
GettyImages-1279339114
mobilrecash
oltás vakcina védettségi igazolvány utazás
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
cristiano ronaldo