védettségi igazolvány pénztárca
Üzlet

A védettségi igazolványok is megdobták a Nyomda negyedéves bevételét

Portfolio
Masszív bevétel-és profitnövekedésről számolt be az ANY Biztonsági Nyomda az első negyedévre ma, a tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentésében, ami nagyrészt a bázishatásnak köszönhető, 2020. első negyedévének működését ugyanis a járvány már súlyosan érintette. A vállalat nyerte el a koronavírus-védettségi igazolványok gyártását, így ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy rekord negyedéves bevételről számolt be a társaság.

2020. első negyedéves működését már járvány sújtotta, ezt az alacsonyabb bázisidőszaki számadatok is tükrözik, így innen a bázishatás miatt volt egy jelentősebb bevétel-és profitnövekedés az első negyedévben a Nyomdánál – derül ki a vállalat időközi vezetőségi beszámolójából. Bár a gyenge bázisidőszak miatt volt látványos a növekedés, a többi negyedévhez viszonyítva is erősen teljesített a vállalat, ugyanis mind a bevétel, mind a nettó eredmény negyedéves rekordot döntött.

A Nyomda első negyedéves nettó árbevétele a 2021. január-márciusi időszakban 9,61 milliárd forintra rúgott, ami 37,6 százalékos növekedés az előző év azonos negyedévéhez képest.

  • A stratégiai szegmensek közül a biztonsági termékek és megoldások árbevétele 60 százalékkal ugrott meg, a változást főként a zárjegyek, okmánybiztonsági termékek és biztonsági megoldások növekvő forgalma okozta.
  • A kártyagyártás, megszemélyesítés bevétele 46 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szintről, a növekedéshez hozzájárult a védettségi igazolványok árbevétele is – olvasható a cég közleményében. A Nyomda 2023. március végéig szóló szerződést írt alá a védettségi igazolványok gyártására a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatóval. Azt nem közölte pontosan a vállalat, hogy a védettségi igazolványok milyen mértékben járultak hozzá a bevételekhez az időszakban, csak hogy "a változáshoz hozzájárult a védettségi igazolványok árbevétele is."
  • A nyomtatványok gyártásából, megszemélyesítéséből, adatfeldolgozásból származó árbevétel 22 százalékkal emelkedett év/év alapon, főként az export értékesítésnek köszönhetően.
  • A kisebb bevételű divíziók közül a hagyományos nyomdatermékek üzletág bevétele 7 százalékkal nőtt az időszakban.

Az export árbevétel 41 százalékkal ugrott meg és már közel 45 százalékos súlyt képviselt az időszaki bevételben, szemben a bázisidőszaki kevesebb mint 44 százalékkal. A növekedést főként a biztonsági termékek és megoldások nagyobb forgalma okozta, a kártyagyártásban viszont közel 70 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el a vállalat az export értékesítésekben.

A főbb eredménysorok az ANY Biztonsági Nyomdánál
  1Q 20 1Q 21 változás
nettó árbevétel 6985 9610 37,6%
ebből export árbevétel 3050 4304 41,1%
export árbevétel súlya 43,7% 44,8% 1,1%
üzemi eredmény 427 892 108,9%
üzemi eredményszint 6,1% 9,3% 3,2%
nettó eredmény 292 468 60,3%
EBITDA 784 1295 65,2%
Forrás: ANY Biztonsági Nyomda, Portfolio    

A bevételek 37 százalékos növekedése mellett a Nyomda üzemi eredménye több mint a duplájára ugrott az időszakban, 892 millió forintot tett ki, EBITDA-szinten pedig 65 százalékos növekedést ért el a vállalat. Ez azt jelenti, hogy a profitráták javultak az egy évvel korábbi szintről,

  • az üzemi eredményszint 3,1 százalékpontos javulással 9,3 százalékra nőtt,
  • az EBITDA-marzs 2,2 százalékpontos javulással 13,5 százalékra emelkedett,
  • a nettó eredményszint pedig 4,9 százalékra nőtt, amire utoljára 2017-ben volt példa.

A profitabilitás javulása annak köszönhető, hogy az anyagköltségek és az értékcsökkenés a bevételnél kisebb mértékben emelkedett az egy évvel ezelőtti szintről, az aktivált saját teljesítmények pedig (amit döntően a készletek állományváltozása határoz meg, amelyek közül a legjelentősebb a biztonsági és kártya termékekhez kapcsolódó befejezetlen termelés értéke) csökkentek.  

A személyi jellegű költségek megközelítőleg a bevétellel azonos ütemben, 35 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi szintről a megnövekedett forgalom miatti túlórák és a teljesítmény alapú bérek miatt. Az egyéb ráfordítások viszont a magasabb eredmények miatt megnőtt helyi adók és az év végéhez képest erősebb forint okozta árfolyamveszteség következtében növekedtek az előző év hasonló időszakához képest.

A nettó eredmény 468 millió forintot ért el a 2021. január-márciusi időszakban, ami 60 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi értékről.

A Nyomda árfolyama idén 2,6 százalékot emelkedett, amivel alulteljesítő a magyar tőzsdén, a BUX index ugyanis közel 9 százalékos pluszban áll az év eleje óta.

Kereskedés ANY-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Kapcsolódó podcast beszélgetésünk:

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és Apple Podcast csatornánkra!

A címlapkép forrása: Portfolio

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt