vw elektromos autó
Üzlet

6 tipp: így kaphatsz ingyenpénzt elektromos autó vásárlásánál

Portfolio
Ahogy arról beszámoltunk, május közepén jelentek meg az elektromos autók új támogatási programjának részletei. A pályázatok benyújtásáig kevesebb, mint egy hónap van hátra: a legnagyobb hazai elektromosautó-importőrnél, a Porsche Hungaria-nál azt tapasztalják, hogy a kiírás bejelentése után máris megnőtt az érdeklődők száma. Az importőrt most arról kérdeztük, mire érdemes figyelniük a vásárlóknak, mik azok, amiken elcsúszhat a kedvezményes elektromos autó-vásárlás.

1. A határidő

A pályázatok benyújtására 2021.06.14. 8:01 perctől szakaszosan, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség. A pályázással nem érdemes várni – tanácsolja a Porsche Hungaria. Aki úgy dönt, hogy a támogatási program segítségével szeretne elektromos autót vásárolni, annak érdemes minél hamarabb felkeresnie a kiválasztott autókereskedőt. Egyrészt a kereskedők a honlapjaikon is tájékoztatnak, másrészt a szalonok is nyitva vannak (a biztonsági előírások mellett), de nyugodtan küldhetünk e-mailt is, a kereskedő rövid határidőn belül válaszolni fog. 

2. A szakaszos pályáztatás

Az idei év egyik nagy újdonsága, hogy szakaszosan lehet pályázni. Szakértők szerint ez azt a célt szolgálhatja, hogy a segítségévél elkerüljék azt a „rohamot”, amit tavaly volt tapasztalható, illetve azt, hogy időben egyszerre rengeteg pályázat zúduljon rá a rendszerre. A korábbi tapasztalatok alapján ugyanakkor érdemes résen lenni, hiszen tavaly májusban is pillanatok alatt kimerült az akkor rendelkezésre álló, szintén 3 milliárd forintos támogatási keret.

eautoszakaszok

3. Változott a sávos támogatási rendszer

A korábbi években megismert, sávos támogatási rendszer az idei kiírásban is megmaradt, ugyanakkor érdemes figyelni arra, hogy a sávok némiképpen módosultak – tanácsolja a Porsche Hungaria. Az új pályázat tartalmaz több fontos kedvezményt is, amellyel még szélesebb rétegek számára válhat vonzóbb alternatívává egy elektromos jármű beszerzése.

támogatás elektromos auto

Az 1 és 12 millió forintos autóbeszerzési ár között akár 2,5 millió forintos támogatás is járhat, a 12 és 15 millió forintos vételár között 1,5 millió forintos támogatást kaphatnak a vásárlók, 15 millió forint felett pedig nincs támogatás ezúttal sem. Új eleme a programnak a hét vagy többszemélyes elektromos járművek megvásárlásához biztosított állami támogatás sávos rendszere, amellyel az autóbeszerzési ár függvényében 1,5 vagy akár 2,5 millió forintos támogatás is elérhető lesz.

4. Csak május 17-e után megrendelt autókkal lehet pályázni

A gépjármű előzetes megrendelése feltétele a pályázat benyújtásának, mely nem lehet korábbi, mint a pályázati kiírás megjelenésének napja, azaz május 17-e, de nem lehet későbbi, mint a pályázat benyújtásának a pillanata. A gépjármű megrendelése és a pályázat befogadása nem jelenti a támogatás automatikus odaítélését.

Érdemes figyelni arra is, hogy ideiglenes ügyfélkapus regisztráció nem elegendő pályázati adatlap hitelesítéséhez és beküldéséhez. Az ideiglenes ügyfélkapu regisztráció lejártával megszűnik a hozzáférés a pályázati felülethez. Ha a lejárt, elfelejtett ügyfélkapus jelszó miatt nem tudunk pályázni, a támogató nem fog méltányosságot gyakorolni, hiába reklamálunk.

5. Csak regisztrált kereskedőtől vehetünk, de ott akár tesztautót is

Kizárólag a pályázati portálon található „Regisztrált kereskedők listáján” szereplő kereskedőtől beszerzett elektromos gépjármű beszerzéséhez nyújtható támogatás.

De akár tesztautót is vásárolhatunk, amelyeknél az alábbi kritériumoknak kell teljesülniük: a gépjármű első forgalomba helyezésétől számítva a megrendelés dátumáig legfeljebb 12 hónap telt el és a megrendelés időpontjában az autó futásteljesítménye nem haladhatja meg a 6000 kilométert.

6. Cégek idén nem kaphatnak támogatást

A cégek, vállalkozások nem indulhatnak az idei évben: a mostani kiírás értelmében a pályázaton csak magánszemélyek, valamint magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények vehetnek részt. Előbbi csoport tagja legfeljebb egy, míg utóbbiak legfeljebb 5 darab elektromos autóra pályázhatnak (a magánszemélyek csak egy autóra adhatnak be támogatási kérelmet).

Ugyanakkor a Porsche Hungaria szakértői a vállalkozásoknak azt tanácsolják, hogy tájékozódjanak a kedvezményes vásárlási lehetőségekről és a finanszírozási megoldásokról az autókereskedőknél. 

Címlapkép: Volkswagen AG

A cikk megjelenését a Porsche Hungaria támogatta.

GettyImages-10188160(1)
izrael palesztine
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (9)