Előfizetői tartalom

Íme egy alig ismert terület, amit magával ránthat az elektronika térnyerése

Az elmúlt hónapokban egyre többet lehet hallani az inflációról és arról, hogy globális hiány alakult ki egyes termékek esetében, mint amilyen a chip, a konténer vagy éppen a fűrészáru. Egyre többször kerül szóba a különféle nyersanyagok áremelkedése is, többek között a réz, a vasérc, az olaj vagy éppen a palládium árfolyama is megugrott. Számos mezőgazdasági termék is alaposan megdrágult, és a sertés ára is elszállt. Van azonban néhány olyan árupiaci termék, amelyek egyelőre még nem kerültek a figyelem középpontjába, holott gazdasági szerepük szintén fontos, és az előbb említett termékekhez hasonlóan a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel. Ezek közé tartozik például az ón is, amely rendkívül fontos szerepet játszik az elektronikai eszközök gyártása során, ahol forrasztóanyagként használják. Az okostelefonok, elektromos autók, az 5G és a robotika térnyerésével pedig a kereslet emelkedése gyakorlatilag biztosított, miközben az ónbányászat számos problémával küszködik, és a globális készletek is fogyóban vannak. Könnyen elképzelhető tehát, hogy hamarosan ez az elhanyagolt nyersanyag is nagyobb figyelmet kap majd a befektetőktől, ha a helyzet nem változik.


Egy elhanyagolt nyersanyag

Jól jellemzi az ón elhanyagolt helyzetét, hogy még a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nem régen megjelent tanulmányában sem szerepel, amely azokat a nyersanyagokat vizsgálja, amelyek kritikus szerepet fognak betölteni az energiaátmenetben. Valószínűleg a legtöbbeknek egyáltalán nem is hangzik ismerősen az ón, mint ahogy az sem, hogy mire használják.

Erre egy jó példa az Óz, a csodák csodájának bádogembere, hiszen a bádog egy jellemzően vékony vaslemez, amelyet ón- vagy cinkbevonattal tesznek korrózióállóvá.

Az ilyen ónnal bevont lemezek használatosak többek között a konzervdobozokban és egyes vegyipari anyagok tárolásánál. Ez azonban csak az egyik lehetséges felhasználási módja az ónnak. Kevesen tudják azonban, hogy az ón az energiaátmenetben is fontos szerepet játszik.

Miről szól még a cikk?

  • Az elektronika térnyerése és az ón kereslete
  • Az ónbányászat problémái
  • Az ón árfolyamának alakulása
  • Ónbányászok és készlethiány

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés