Larry Xiangdong Chen
Üzlet

Amikor összecsapnak a hullámok: így vesztette el vagyona nagy részét a világ egyik leggazdagabb embere

Portfolio
Larry Xiangdong Chen, a kínai online oktatási cég, a GSX Techedu vezérigazgatójának vagyona milliárdokkal zuhant az elmúlt hónapokban, mivel cégének csalás vádjával, csalódást okozó bevételi előrejelzésekkel, az online oktatás pekingi szigorításával, valamint a cégébe fektető hedge fund összeomlásával is meg kellett birkóznia.

A Kínában 12. osztályig online oktatási kurzusokat kínáló GSX Techedu részvénye 4 százalékkal 17,35 dollárra esett szerdán, miután a Goldman Sachs vételről tartásra minősítette le a részvényt, és drasztikusan, 60 dollárról 20 dollárra csökkentette a célárát a várhatóan lassabb beiratkozási szám-, illetve bevételnövekedés miatt.

A GSX részvényei január vége óta 88 százalékot zuhantak, amivel mintegy 14 milliárd dollárral csökkent Chen nettó vagyona.

Chen jelenleg a GSX forgalomban lévő részvényeinek 43,5 százalékát birtokolja, nettó vagyona pedig január 27-én érte el a 15,85 milliárd dolláros csúcsot, amikor a részvények 142,70 dolláros csúcsárfolyamon forogtak.

Chen nettó vagyona a Forbes szerint jelenleg 1,9 milliárd dollár, amivel a globális milliárdosok listáján az 1750. helyen áll - és a 223. helyről csúszott vissza.

Chen már az Archegos Capital nevű hedge fund összeomlása miatt is megsínylette a helyzetet, és cégét csalás miatt vizsgálja az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet.

A GSX-nek számos olyan problémával kell szembenéznie, amelyek rontják a vállalat kilátásait. A kínai kormány keményen fellép az online oktatás ellen, mivel az iskola utáni online korrepetálás drámai növekedése túl nagy nyomást gyakorol az iskolásokra. A hatóságok agresszív marketinggel és felfaló politikával is vádolják az ilyen cégeket, ami arra késztette a kormány oktatási minisztériumát, hogy létrehozzon egy osztályt az összes magánoktatási platform felügyeletére és szabályozására. Ennek eredményeképpen a GSX bezárta a 3-8 éves gyerekeknek szóló oktatási tevékenységét, miután Peking betiltotta az általános iskolás korúaknak szóló online tanfolyamokat.

Márciusban Bill Hwang - aki a GSX egyik legnagyobb külső befektetője volt - fedezeti alapja, az Archegos Capital összeomlott, amikor nem tudta teljesíteni a margin callokat. Hwang kénytelen volt eladni a GSX-ben és más részvényekben lévő részesedéseinek nagy részét, hogy fedezetet szerezzen - március 26-án a GSX részvényei ennek következtében 58 százalékot zuhantak.

Április végén a GSX-et, valamint három másik magánoktatási vállalatot 500 000 jüanig terjedő (22,2 millió forint) bírsággal sújtották hamis reklámozás és az ügyfelek megtévesztése miatt az árképzéssel kapcsolatban.

Május végén a GSX közölte, hogy a második negyedévben várhatóan 30-31 százalékkal nőnek a bevételei az előző évhez képest, de ez elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Mindemellett a GSX-et továbbra is csalás miatt vizsgálja az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, amely tavaly ősszel indított vizsgálatot, miután amerikai székhelyű befektetési cégek és egyes shortosok panaszokat nyújtottak be a vállalattal szemben. A befektetők - köztük Carson Block a Muddy Waters Capitaltól - azzal vádolták a GSX-et, hogy eltúlozta a diákok beiratkozásáról közölt adatokat és felfújta a profitszámokat. Block, aki segített feltárni a Luckin Coffee kínai kávélánc széles körű számviteli csalását, egy tavaly májusi elemzésben azt írta: "Shortoljuk a GSX-et, mert arra a következtetésre jutottunk, hogy ez majdnem egy teljes csalás",

és úgy becsülte, hogy a vállalat felhasználóinak 70-80 százaléka hamis.

Hasonlóképpen, tavaly áprilisban Andrew Left, a Citron Research befektetési elemző cégtől azt mondta, hogy szerinte a GSX bevételi adatainak akár 70 százaléka is hamis lehet.

Chen a Twitter kínai változatának számító Weibo fiókján tagadta ezeket a vádakat, "abszurditásoknak és hazugságoknak" nevezve őket. Hozzátette, hogy a GSX "igyekszik teljes és pontos tájékoztatást nyújtani a befektetőknek, és cáfol minden hamis állítást".

(Forbes)

Címlapkép: Twitter/NYSE

védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
berlin_shutterstock-20180122
GettyImages-885294108
berlin
szennyvíz
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
frankfurt