Belgrád panoráma
Üzlet

Jövő nyárra közlekedésre alkalmassá válik a Szeged-Szabadka vasútvonal

MTI
A jövő nyárra közlekedésre alkalmassá válik a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal – mondta el Szijjártó Péter ma Belgrádban és beszélt arról, hogy a magyar kormány 16 magyar vállalat számára adott összesen húszmilliárd forintnyi támogatást a világjárványt követően szerbiai beruházások végrehajtására.

"A magyar vállalatok beruházásai Szerbiában soha nem látott szintre emelkedtek" – mondta Szijjártó Péter, majd közölte, hogy az OTP egy újabb bankfelvásárlásnak köszönhetően immár a szerb bankpiac második legnagyobb szereplőjévé vált, a Mol pedig 20 százalékos részesedéssel rendelkezik az üzemanyagpiacon, és a magyar vállalatok érdeklődése a szerbiai beruházási lehetőségek iránt nem csökken.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a magyar kormány 16 magyar vállalat számára adott összesen húszmilliárd forintnyi támogatást a világjárványt követően szerbiai beruházások végrehajtására, és ez a 16 magyar vállalat a szénfeldolgozás, az élelmiszeripar, az építőanyag-ipar, a növénytermesztés és a közműépítés területén összesen 38 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a nyugat-balkáni országban. Hozzátette: a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében eddig több mint 14 ezer vállalkozás számára biztosítottak támogatást fejlesztésekre és beruházásokra.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy belgrádi látogatása alatt a szerb féllel megállapodott arról, hogy tovább bővítik a két ország közötti összeköttetést, és segítik a határon történő átjutást. A jövő nyárra közlekedésre alkalmassá válik a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal, a hercegszántói határátkelő pedig a teherforgalom számára is átjárhatóvá válik.

Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön Szentpéterváron megállapodás született arról, hogy Magyarország újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt Oroszországgal. "Ez minden bizonnyal azt fogja jelenteni, hogy Szerbia irányából nagy mennyiségű gázt fogunk vásárolni az idei esztendő végétől kezdve hosszú távon" - mondta.

A gazdasági vegyesbizottság ülését követően Szijjártó Péter és Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a két ország kapcsolatának elmélyítéséről a nyugat-balkáni kapacitásépítési program létrehozásával. Emellett aláírták a Szerbiai Villanygazdaság és a magyar MVM Energetika Zrt. közötti szándéknyilatkozat első kiegészítését.

Címlapkép: Getty Images

oroszország koronavírus járvány
koronavírus intenzív osztály kórház járvány
izzo lampa
deviza trader
GettyImages-10188160(1)

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)