starlink
Üzlet

Végre jön a gyors internet a repülőgépeken

Portfolio
A SpaceX Starlink nevű, egyre növekvő műholdas internethálózata mögött álló csapat több légitársasággal is tárgyalásokat folytat, hogy internetet sugározzon repülőgépeikre - mondta a projekt alelnöke egy szerdai konferencián. A Starlink kiterjesztése a vidéki otthonokról a légitársaságokra Elon Musk űrvállalatának következő várható lépése, mivel a szélessávú hálózat kereskedelmi célú elindítására még az idén sor kerül.

Több légitársasággal is tárgyalásokat folytatunk

- mondta Jonathan Hofeller, a SpaceX Starlinkért és kereskedelmi értékesítésért felelős alelnöke a Connected Aviation Intelligence Summit szerdai panelbeszélgetésén. "Saját repülési termékünk van fejlesztés alatt... már eddig is végeztünk néhány demonstrációt, és arra törekszünk, hogy ezt a terméket véglegesítsük, hogy a közeljövőben repülőgépekre helyezhessük."

2018 óta a SpaceX közel 1800 Starlink-műholdat indított el abból a nagyjából 4400-ból, amelyre a szélessávú internet globális lefedettségének biztosításához szükség van, elsősorban olyan vidéki otthonok számára, ahol nincs üvegszálas kapcsolat. A vállalat a Starlink bétafázisának közepén jár, amely akár 100 Mbps letöltési és 20 Mbps feltöltési sebességet ígér, és eddig több tízezer felhasználóval rendelkezik.

Tavaly a SpaceX terveket nyújtott be a Starlink teszteléséhez öt Gulfstream repülőgépen, márciusban pedig engedélyt kért az FCC-től arra, hogy a Starlinket úgynevezett „mozgásban lévő földi állomásokon” is használhassa - ez az iparági szakzsargonban gyakorlatilag bármilyen járművet jelent, amely képes jelet fogni, beleértve az autókat, teherautókat, tengeri hajókat és repülőgépeket. Musk akkoriban a Twitteren közölte: "Nem csatlakoztatjuk a Tesla autókat a Starlinkhez, mivel a terminálunk túl nagy. Ez a repülőgépeknek, hajóknak, nagy teherautóknak és lakóautóknak szól". Egy másik, múlt pénteki FCC-bejelentés egy frissített, négyzet alakú antennával ellátott vevőegység tesztelésének jóváhagyását kérte öt amerikai államban, amely alapkonstrukciót általában a repülőgépek antennáihoz társítják.

Hofeller szerint a SpaceX légitársasági antennáinak kialakítása nagyon hasonló lesz a fogyasztói terminálok belsejében lévő technológiához, de fejlesztéseket fog tartalmazni a légi összeköttetéshez. Mint mondta, a fogyasztói antennákhoz hasonlóan a repülési hardvert is a SpaceX tervezi és építi. A légi antennák összekapcsolódhatnak a földi állomásokkal, hogy kommunikáljanak a Starlink műholdakkal.

Ahhoz, hogy a Starlink az óceán távoli, a földi állomásoktól távol eső részei felett repülő repülőgépek számára is biztosíthassa a kapcsolatot, a műholdak közötti kapcsolatra lesz szükség - olyan képességre, amelyben a műholdak lézeres kapcsolatok segítségével kommunikálnak egymással anélkül, hogy a jeleket előbb a földi állomásokról visszavernék.

A konstellációnk következő generációja rendelkezni fog ezzel a műholdak közötti összeköttetéssel

- mondta Hofeller.

Musk Starlink hálózata és az alacsony pályán működő műholdas internetszolgáltatók növekvő ipara között éles a verseny. Az új versenytársak közé tartoznak a Jeff Bezos vezette Amazon úgynevezett mega-konstellációi, amely a tervezett 3000 műholdból még egyet sem indított el, valamint a brit OneWeb, amely a tervezett 640 műholdból 182-t indított el. Ezek a műholdak mind alacsony Föld körüli pályára kerülnek, ami a nagyobb internetes műholdak távolabbi geostacionárius pályája alatti terület.

(The Verge)

Címlapkép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

bank hitel getty stock
traktor mezőgazdaság
koronavírus vakcina oltás
union1
vakcina oltás oltatás koronavírus

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Paul Tudor Jones