elon musk
Üzlet

Megérkezett az eddigi legvadabb Tesla, Elon Musk szerint olyan vezetni, mint egy űrhajót

Portfolio
A Tesla végre megtartotta a régóta várt és egyszer már átütemezett "átadási eseményt" az ultragyors Model S Plaid számára a kaliforniai Fremontban található gyárában. Az elektromosautó-gyártó péntek este 25 autót szállít le, amit a következő negyedévben heti több száz, majd heti ezer autóra bővít - mondta Elon Musk vezérigazgató az eseményen.

A Model S legújabb iterációjával kapcsolatban nem voltak nagy meglepetések, a modell új akkumulátorcsomag-kialakítással, továbbfejlesztett hőszivattyúval, a motorok szénnel átkötött rotorjaival és 0,208-as légellenállási együtthatóval (új rekord) rendelkezik, amit Musk hangsúlyozott is, talán a feltörekvő Lucid Motorsnak címezve. A Lucid Air, amely a tervek szerint még idén gyártásba kerül, 0,21-es légellenállási együtthatóval rendelkezik.

tesla1
Forrás: Tesla

Elon Musk az eseményen egy fényes fekete Model S-t vezetett a tesztpályán, és egyenesen a színpadra gurult vele egy némi dallamos dubstep kíséretében.

Kilenc éve, hogy leszállítottuk az első Model S-t, az első itt, Fremontban gyártott autót, tehát majdnem egy évtizede, és azt hiszem, a Plaiddel tényleg egy teljesen új szintre léptünk

- mondta Musk a rajongókból álló közönségnek.

A négyajtós elektromos szedán 1,99 másodperc alatt gyorsul 0-ról 60 mérföld/órára, ami Musk szerint megdönti a két másodperces határt, amit eddig egyetlen szériaautó sem tudott áttörni. Musk és a cég honlapja szerint 1020 lóerős az autó, melynek végsebessége 200 mérföld/óra (a megfelelő gumikkal), és 9,23 másodperc alatt képes megtenni negyed mérföldet. Az akkumulátor 390 mérföldet bír egyetlen feltöltéssel, de Musk hozzátette, hogy az autó a kettős motoros konfigurációval 412 mérföldet is megtehet (a Model S Plaid hárommotoros elrendezéssel rendelkezik). A javított töltési sebességnek köszönhetően az autósok mindössze 15 perc alatt 187 mérföldre elegendő energiával képesek feltölteni az autót.

Az új Model S új akkumulátorcsomagot is kapott, de Musk ezt nem részletezte. Jelentős időt töltött a motor szénszálas rotorjainak leírásával, ami Musk állítása szerint a kivitelezés nehézsége miatt első alkalom egy sorozatgyártású elektromos motor esetében. A végeredmény egy olyan motor, amely akár 20 000 fordulat/percig is eljut (ami Forma 1 feletti kategória).

A Plaid HVAC-rendszerét működtető új hőszivattyú 30 százalékkal jobb hideg időjárási hatótávolsággal rendelkezik, és 50 százalékkal kevesebb energiát igényel az utastér fűtéséhez, ami azt jelenti, hogy hideg időben alig romlik a teljesítménye, mondta Musk.

A Model S belseje is számos frissítést kapott, néhányat már korábban elárultak, többek között egy Yoke kormánykereket - amely felkeltette a National Highway Traffic Safety Administration figyelmét is -, egy panoráma-főképernyőt és szellőztetett első üléseket. A GPU a jelek szerint egy PlayStation 5 szintjén van. (A TechCrunch észrevette, hogy az esemény egy pontján valaki a CD Projekt Red Cyberpunk 2077 című játékát játszotta a járműben).

tesla2
Forrás: Tesla

Az autó szoftverét úgy tervezték, hogy tanuljon a vezető viselkedéséből, alkalmazkodva a vezető igényeihez, így, ha mondjuk hajlamosak vagyunk egy bizonyos módon tolatni a felhajtónkból, az autó geokódolja az adott helyet, és végül a robotpilóta rendszeren keresztül elvégzi helyettünk ezt a műveletet.

A 129 990 dollárról induló jármű első kiszállításai ugyanazon a héten érkeznek, amikor Musk hivatalosan is bejelentette, hogy leállítja a Model S Plaid+ gyártását, amely a Model S Plaid változatának még gyorsabb verzióját jelentette volna. A Tesla még májusban leállította a járműre szóló előrendelések felvételét a weboldalán, ami olyan találgatásokra adott okot, hogy a Plaid+ lekerült az asztalról.

Musk egy tweetben az autó leírhatatlan "limbikus rezonanciája" miatt az autó vezetését egy űrhajó meghajtásához hasonlónak írta le.

Címlapkép: Tesla

búza
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (10)