elon musk
Üzlet

Megérkezett az eddigi legvadabb Tesla, Elon Musk szerint olyan vezetni, mint egy űrhajót

Portfolio
A Tesla végre megtartotta a régóta várt és egyszer már átütemezett "átadási eseményt" az ultragyors Model S Plaid számára a kaliforniai Fremontban található gyárában. Az elektromosautó-gyártó péntek este 25 autót szállít le, amit a következő negyedévben heti több száz, majd heti ezer autóra bővít - mondta Elon Musk vezérigazgató az eseményen.

A Model S legújabb iterációjával kapcsolatban nem voltak nagy meglepetések, a modell új akkumulátorcsomag-kialakítással, továbbfejlesztett hőszivattyúval, a motorok szénnel átkötött rotorjaival és 0,208-as légellenállási együtthatóval (új rekord) rendelkezik, amit Musk hangsúlyozott is, talán a feltörekvő Lucid Motorsnak címezve. A Lucid Air, amely a tervek szerint még idén gyártásba kerül, 0,21-es légellenállási együtthatóval rendelkezik.

tesla1
Forrás: Tesla

Elon Musk az eseményen egy fényes fekete Model S-t vezetett a tesztpályán, és egyenesen a színpadra gurult vele egy némi dallamos dubstep kíséretében.

Kilenc éve, hogy leszállítottuk az első Model S-t, az első itt, Fremontban gyártott autót, tehát majdnem egy évtizede, és azt hiszem, a Plaiddel tényleg egy teljesen új szintre léptünk

- mondta Musk a rajongókból álló közönségnek.

A négyajtós elektromos szedán 1,99 másodperc alatt gyorsul 0-ról 60 mérföld/órára, ami Musk szerint megdönti a két másodperces határt, amit eddig egyetlen szériaautó sem tudott áttörni. Musk és a cég honlapja szerint 1020 lóerős az autó, melynek végsebessége 200 mérföld/óra (a megfelelő gumikkal), és 9,23 másodperc alatt képes megtenni negyed mérföldet. Az akkumulátor 390 mérföldet bír egyetlen feltöltéssel, de Musk hozzátette, hogy az autó a kettős motoros konfigurációval 412 mérföldet is megtehet (a Model S Plaid hárommotoros elrendezéssel rendelkezik). A javított töltési sebességnek köszönhetően az autósok mindössze 15 perc alatt 187 mérföldre elegendő energiával képesek feltölteni az autót.

Az új Model S új akkumulátorcsomagot is kapott, de Musk ezt nem részletezte. Jelentős időt töltött a motor szénszálas rotorjainak leírásával, ami Musk állítása szerint a kivitelezés nehézsége miatt első alkalom egy sorozatgyártású elektromos motor esetében. A végeredmény egy olyan motor, amely akár 20 000 fordulat/percig is eljut (ami Forma 1 feletti kategória).

A Plaid HVAC-rendszerét működtető új hőszivattyú 30 százalékkal jobb hideg időjárási hatótávolsággal rendelkezik, és 50 százalékkal kevesebb energiát igényel az utastér fűtéséhez, ami azt jelenti, hogy hideg időben alig romlik a teljesítménye, mondta Musk.

A Model S belseje is számos frissítést kapott, néhányat már korábban elárultak, többek között egy Yoke kormánykereket - amely felkeltette a National Highway Traffic Safety Administration figyelmét is -, egy panoráma-főképernyőt és szellőztetett első üléseket. A GPU a jelek szerint egy PlayStation 5 szintjén van. (A TechCrunch észrevette, hogy az esemény egy pontján valaki a CD Projekt Red Cyberpunk 2077 című játékát játszotta a járműben).

tesla2
Forrás: Tesla

Az autó szoftverét úgy tervezték, hogy tanuljon a vezető viselkedéséből, alkalmazkodva a vezető igényeihez, így, ha mondjuk hajlamosak vagyunk egy bizonyos módon tolatni a felhajtónkból, az autó geokódolja az adott helyet, és végül a robotpilóta rendszeren keresztül elvégzi helyettünk ezt a műveletet.

A 129 990 dollárról induló jármű első kiszállításai ugyanazon a héten érkeznek, amikor Musk hivatalosan is bejelentette, hogy leállítja a Model S Plaid+ gyártását, amely a Model S Plaid változatának még gyorsabb verzióját jelentette volna. A Tesla még májusban leállította a járműre szóló előrendelések felvételét a weboldalán, ami olyan találgatásokra adott okot, hogy a Plaid+ lekerült az asztalról.

Musk egy tweetben az autó leírhatatlan "limbikus rezonanciája" miatt az autó vezetését egy űrhajó meghajtásához hasonlónak írta le.

Címlapkép: Tesla

getty, uszoda, medence, úszó
fed
búza klímaváltozás meleg nyár
GettyImages-1233460374
kommunista medálok

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1233460374