diedichuxing
Üzlet

Tőzsdére megy a kínai Uber - Az év egyik legnagyobb részvénykibocsátása lehet

Portfolio
Készülődik az idei év egyik legnagyobb technológiai IPO-ja, tőzsdére megy az Uber kínai szektortársa, a Didi Chuxing. A kínai vállalat az amerikai szektortársával ellentétben nyereséges és a Bloomberg becslései szerint elérheti a 100 milliárd dollárt a cég piaci kapitalizációja a tőzsdére lépés időpontjában.

Tőzsdére készül a kínai közösségi autómegosztó cég, a Didi Chuxing, ami az egyik legnagyobb IPO lehet idén a technológia szektorban. A céget a legutóbbi, tavalyi tőkeemeléskor 62 milliárd dollárra értékelték a befektetők és a Bloomberg szerint mire lezajlik az elsődleges részvénykibocsátás, a 100 milliárd dollárt is elérheti a vállalat piaci kapitalizációja. Ha ez így lesz, akkor nagyot szakíthat a részvénykibocsátáson a két nagytulajdonos, az Uber és a Softbank.

A legnagyobb amerikai szektortárssal, az Uberrel szemben nyereségesen működik a Didi Chuxing. Tavaly 21,6 milliárd dolláros bevétel mellett 837 millió dolláros nyereséget termelt, míg az első negyedévben 6,4 milliárd dolláros bevételre 95 millió dolláros profit jutott. Tavaly a koronavírus-járvány következtében 10 százalékkal csökkent a cég bevétele, viszont azt megelőzően kétszámjegyű volt a növekedés. 2021 első negyedévében pedig több mint duplázódott tudott a cég bevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva, miután a bázisidőszak gyenge volt Kínában a lezárások következtében.

Összehasonlításképp az Uber 11,14 milliárd dolláros bevételt mellett 6,77 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el 2020-ban. De az idei évre, az oltásoknak és a járvány visszaszorulásának köszönhetően, már az Uber és a Lyft is nyereséget vár.

Az Uber jelenleg 12,8 százalékos részesedéssel rendelkezik a kínai vállalatban, amire akkor tett szert, amikor eladta a Didi Chuxingnak a kínai érdekeltségeit. A SoftBank Vision Fundja pedig 21,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

(CNBC)

Címlapkép: VCG/VCG via Getty Images

forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt