hacker
Üzlet

Ezektől a veszélyektől rettegnek most a legjobban a világon

Portfolio
A koronavírus-járvány csillapodásával könnyen azt gondolhatnánk, hogy fellélegezhetünk, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Ez azonban közel sem ilyen egyszerű: a változás folyamatos, ami senkinek sem engedi meg, hogy ott folytassa, ahol a válság előtt abbahagyta. A cégeknek is gyorsan változó környezettel és az ezzel járó kockázatokkal kell szembenézniük, amelyekhez alkalmazkodniuk kell - máskülönben azt kockáztathatják, hogy lemaradnak. Ezek a kockázatok a szállítási nehézségek miatti ellátási lánc problémáktól kezdve a kibertámadások fenyegetésén át egészen a természeti katasztrófák okozta zavarokig terjedhetnek, derült ki az Allianz legújabb Kockázati Barométeréből, melyet több, mint 2500 kockázatkezelési szakértő bevonásával készítettek el.

Miközben az országok és a vállalatok továbbra is küzdenek a koronavírus-járvány hatásaival, legújabb felmérésükben közel 3000 kockázatkezelési szakértőt kérdeztek meg az Allianz Kockázati Barométerének elkészítése során 92 ország területéről és 22 ipari ágazatot lefedve, a felmérésnek az volt a célja, hogy

feltárják a 10 legfontosabb üzleti kockázatot, amelyre a vezetőknek 2021-ben oda kell figyelniük.

A lista alább látható:

A "pandémia-trió"

Üzletmenet megszakadása

Az üzletmenet megszakadása a legjelentősebb üzleti kockázatként vezeti a listát. Ez a kockázat a felmérés elmúlt évtizedében már hétszer került az első helyre, ami azt mutatja, hogy már jóval a világjárvány kezdete előtt is foglalkoztatta az üzleti vezetőket.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a világjárvány nem növelte volna e kockázat jelentőségét,

a megkérdezett vállalatok 94 százaléka számolt be ugyanis 2020-ban a koronavírus okozta ellátási lánc megszakadásáról.

Egyébként nyilván nem csak a járványhelyzethez köthető kockázatról beszélünk, idén például a Szuezi-csatorna "blokádja" volt a globális ellátási láncot egyik legrosszabbul érintő esemény, becslések szerint naponta hozzávetőlegesen 14 millió dollár (4,3 milliárd forint) bevételkiesést okozott a közlekedés leállása a Szuezi-csatornát elzáró teherhajó miatt még márciusban.

Az ellátásilánc biztonságának és ellenállóképességének növelése érdekében hat intézkedés bizonyult a legfontosabbnak a kockázatkezelési szakértők körében, elsősorban az üzletmenet folytonosságának biztosítása a leglényegesebb feladat, de kimondottan fontos még a beszállítói kör szélesítése és a digitális értékláncokba való fektetés is.

Világjárvány kitörése

A "Világjárvány kitörése" 15 helyet javítva a második legjelentősebb vállalati kockázattá lépett elő. Még a vakcinák érkezésének ellenére is aggodalomra adhat okot a vírus ellenőrizhetetlen terjedése és új változatai, mutat rá a felmérés.

A koronavírus természetesen alaposan felforgatta a vállalatok működését, és vélhetően a pandémia elmúltával is velünk maradhatnak bizonyos új trendek. Azzal kapcsolatban, hogy milyen járvány okozta változásoknak lehetnek a legkomolyabb hatásai az adott vállalatra, a következő hat válaszlehetőségre voksoltak a kockázatkezelési szakértők a legnagyobb arányban:

Kibertámadások

A harmadik legjelentősebb üzleti kockázat, a "Kibertámadások" fenyegetése szintén emelkedő tendenciát mutat, ez komoly mértékben a pandémiának is betudható, ahogy azt a fenti sávdiagramon is láthattuk. A globális kiberbűnözés a McAfee elemzése szerint például

2020-ban már közel ezer milliárd dollárral terhelte a gazdaságokat

- ez majdnem 100 százalékos ugrás a két évvel azelőtti adatokhoz képest.

Forrás: McAfee

Egyéb társadalmi-gazdasági kockázatok

A fent említett három legfontosabb kockázatot a pandémia triónak tekintik az elemzés készítői, mivel direkt módon a koronavírus-járványnak is köszönhető, hogy ilyen előkelő "helyezést" értek el a listán. A következő néhány figyelemre méltó üzleti kockázat azonban inkább már csak indirektebb, vagy éppen semmilyen módon sem egyeztethető össze a pandémiával.

Piaci fejlődés

A "Piaci fejlődések" egy relatíve tág fogalom, ide tartozik például a globális GDP alakulása, a különböző növekedési előrejelzések és az adósságok kezelése, illetve a fizetésképtelenség aránya is. Globálisan a GDP várhatóan 4,4 százalékkal fog emelkedni 2021-ben, szemben a 2020-as 4,5 százalékos eséssel, a GDP növekedési becslésekben rövid távon akár 2 százalékpontos növekedést is eredményezhetnek azonban a gyors és sikeres oltási kampányok.

A hosszú távot tekintve azonban a világnak meg kell küzdenie a rekordösszegű, 277 ezer milliárd dolláros adóssággal, ami potenciálisan befolyásolhatja ezeket a gazdasági növekedési előrejelzéseket.

A növekvő fizetésképtelenségi ráta szintén egyike a legfőbb aggodalmaknak.

Egyéb kockázatok

Az olyan tartósan fennálló, hagyományosnak nevezhető kockázatok, mint a tűzesetek és robbanások különösen károsak a gyártás és az ipar számára. A 2020. augusztusi bejrúti robbanás például 15 milliárd dolláros kárt okozott, mutat rá a felmérés.

Mi több, a politikai kockázatok és az erőszak világszerte megnövekedett számban, mértékben és időtartamban is a felmérés szerint, elsősorban polgári zavargások és tüntetések formájában. Az ilyen "zavarok" hatását gyakran alábecsülik, de a biztosított károk akár milliárdos nagyságrendűek is lehetnek.

Érdekességként megjegyzendő, hogy

a klímaváltozás mindössze a kilencedik legkomolyabb fenyegetésként szerepel

az idei listán, a tavalyihoz képest két helyezéssel került hátrább az ilyen jellegű kockázat. Arra a kérdésre, hogy melyek a legjelentősebb környezeti kitettségek, amik befolyásolhatják az adott vállalat helyzetét, az alábbi négy lehetőség lett a leggyakoribb a szakértők körében:

Címlapkép: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

GettyImages-1211246460 (6)
pfizer vakcina oltás
irak
sirogyerek
kína usa háború
continental feelit ipari érzékelő

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1211246460 (6)