Előfizetői tartalom

Kifakadt a neves befektető: ez már olyan, mint 1999 – Épp a második dotkomlufi zajlik?

Portfolio
Felpörögtek a kockázati tőkés befektetések az idei év első felében, van, aki szerint már a dotkomlufi időszakára, 1999-re emlékeztet a helyzet. Soha annyi unikornis nem volt, mint most, repkednek a 100 millió dolláros „csekkek” a forrásbevonáskor, a befektetők egyszerűen csak nem akarnak kimaradni. A Nasdaq index háromszorozódott öt év alatt és a legnagyobb amerikai vállalatok mind a technológia szektorból kerülnek ki, ezer-kétezer milliárd dolláros értékeltséggel. De azért van több megnyugtató különbség is az ezredfordulóhoz képest.

Tavaly márciusban az egyik vezető kockázati tőkés vállalat, a Sequoia Capital a koronavírust „2020 black swan”-jének nevezte, azt jósolva, hogy a magán finanszírozás jelentősen visszaszorul, ahogy azt 2001-ben és 2009-ben is tapasztalni lehetett. Eddig azonban nem úgy tűnik, hogy ez nem történt meg, manapság a technológia szektor befektetői nagyobb csekkeket írogatnak, mint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái