wall street nyse
Üzlet

Hullámvasútra ültek ma az amerikai tőzsdék, de megúszták az esést

Portfolio
Kedvezőtlen hangulat uralkodott csütörtökön a világ tőzsdéin, a Fed tegnap este publikált jegyzőkönyvét követően ismét a közelgő amerikai jegybanki szigorítás került a befektetők fókuszába. Az európai részvénypiacokon jelentős mínuszok bontakoztak ki, a BUX is esett a hét utolsó hazai kereskedési napján és az amerikai tőzsdék is mínusszal nyitottak. A tengerentúlon azonban fordult a hangulat, és látványos hullámzás vette kezdetét.

A nap nyertese a Netflix

A Netflix a nem különösebben erős hangulatban is 4% feletti emelkedést tudott produkálni. Erős új hír nem érkezett a cég háza tájáról, így egyelőre mindenki csak találgatja, miért tudott ekkorát menni a papír. A tech vállalatok közül közel 4%-ot emelkedett még a Cisco és az Nvidia is. A Tencent viszont 6% feletti zuhanást produkált, és már közel lefeleződött az árfolyama egykori csúcsához (99,4 USD) képest.

A közlekedési cégek pocsék napon vannak túl. A Toyota 4, a Volkswagen és a Boeing papírjai 3% feletti esést produkáltak. Hasonló mértékben veszítettek értékükből az Exxon és a Petro China részvényei is. A Moderna árfolyama 6%-kal csökkent, a befektetőket nem hatotta a HIV-vakcinával kapcsolatos, távoli jövőbe vesző ígéret.

Hullámzó kereskedés, vegyes zárás

Az S&P500 tőzsdeindex eséssel kezdett, majd a tegnapi záróértékén ingadozott, aztán emelkedni kezdett, majd újra veszteségbe fordult és végül jól hajrázva mégis magasabban tudott zárni.

Hasonló cikkcakkokat figyelhettünk meg a Dow árfolyamában, azzal a különbséggel, hogy az index csak a csúcsokon tudott a pozitív kereskedési tartományba kerülni.

A Nasdaq inkább az S&P mintáját követte, végül szintén minimális emelkedéssel zárt.

Már pluszban a Nasdaq

A Nasdaq 0,35%-kal feljebb áll már a tegnapi záróárához képest, vagyis hiába kezdte a borús nemzetközi hangulatban eséssel a kereskedést a tech-börze, gyorsan megjelentek a vevők. Az S&P 500 is emelkedőben van (+0,17%), a három nagy index közül egyedül a Dow mutat még visszaesést (-0,16%).

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX index 1,13 százalékos mínuszban fejezte be a hét utolsó kereskedési napját a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban, a magyar blue chipek közül az OTP 1,44 százalékkal, a Mol 1,91 százalékkal, a Richter 0,06 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,69 százalékkal került lejjebb.

buxcvg

Ledolgozták az esést az amerikai indexek

Szinte teljesen ledolgozták mostanra a mínuszokat az amerikai indexek, a Dow már csak 6 pontos mínuszban jár, a Nasdaq 0,1 százalékkal van a tegnapi záróértéke alatt, az S&P 500 pedig stagnál.

Csökken az eladói nyomás

Ahogy arra a határidős indexek állása alapján számítani lehetett, eséssel kezdték a csütörtöki kereskedést az amerikai tőzsdék, de a nyitás óta valamennyit ledolgoztak a mínuszokból az irányadó amerikai indexek. A Dow már csak 160 pontos, vagyis 0,5 százalékos mínuszban tartózkodik, az S&P 500 0,4 százalékot, a Nasdaq 0,6 százalékot esett.

dowjonesss

Kedvező adat érkezett ma az amerikai munkaerőpiacról, bár a közzététel időpontjában nem mozgatta meg különösebben az indexeket. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 348 ezerre rúgott múlt héten, ami az elemzői várakozásoknál kedvezőbb és a járvány időszakának legalacsonyabb értéke.

Az amerikai tőzsdék nyitását követően az európai részvénypiacokon is elkezdtek mérséklődni a mínuszok, a DAX jelenleg 1,7 százalékos, a CAC-40 2,1 százalékos csökkenést mutat.

Kissé mérséklődtek a mínuszok a magyar tőzsdén

A magyar tőzsdén szépen lassan elkezdtek mérséklődni a mínuszok, az OTP és a Mol még mindig a két leggyengébb blue chip ma, de már csak valamivel 2 százalék feletti mínuszban áll az árfolyamuk. A BUX 1,6 százalékkal áll lejjebb a tegnapi zárószinthez képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A legellenállóbb autógyártót is utolérte a chiphiány, jönnek a gyárleállások

A globális chiphiány elérte a Toyotát is, jól mutatva, hogy a beszállítói láncok elhúzódó problémáitól még a legfelkészültebb vállalatok sem menekülhetnek meg – írja a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Nem csak a tőzsdék, az olaj is kapott ma egy pofont

Nem csak a tőzsdéken, de az olaj piacán is masszív esés bontakozott ki a mai kereskedésben a Fed jelzéseit követően, ami növekedési félelmeket és ezáltal a nyersanyagpiaci kereslet alakulásával kapcsolatos aggodalmakat eredményezett.

Tovább a cikkhez

300 pont feletti mínusszal nyithat a Dow

Egyre markánsabb mínuszok bontakoznak ki az amerikai tőzsdéken, a Dow futures 315 pontos csökkenést jelez előre, ami 0,9 százalékos esésnek felel meg. Az S&P 500 0,8 százalékos, a Nasdaq 0,6 százalékos csökkentést vetít előre.

Az európai tőzsdéken szintén kitartanak a mínuszok, a DAX 1,9, a CAC-40 2,5, a FTSE-100 2,1 százalékos esésnél jár. A BUX szintén 2 százalékkal került lejjebb a mai kereskedésben, a blue chipek mindegyike esik, a legnagyobb mértékben a Mol és az OTP. A Richter és a Magyar Telekom 1 százaléknál kisebb csökkenéssel megúszta eddig a napot.

Miért ijedt meg a piac a Fed üzenetétől és mi várható?

A koronavírus-járvány újbóli erősödése és néhány vártnál gyengébb makroadat már egyébként is törékennyé tette a fejlett részvénypiaci hangulatot, és a Fed szerda esti kamatdöntési jegyzőkönyvének üzenete, miszerint már idén elkezdődhet az eszközvásárlási program visszafogása, csak „rátett erre egy lapáttal”. Mindezek hatására az amerikai, majd ázsiai, illetve európai részvénypiacokon intenzív esés kezdődött, a menedékkeresés jegyében pedig kilenchavi csúcsra erősödött a dollár, a fejlett piaci hosszú kötvényhozamok süllyedtek. De miért ijedt meg ennyire a piac és mi várható a Fed-től? Ezt foglaljuk össze röviden az eseményeket tágabb kontextusba helyezve.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Folytatódhat az esés az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek alapján ismét egy 200 pont feletti mínusszal kezdődhet a nap a Dow indexben, a Dow futures jelenleg 230 pontos esést jelez előre a nyitásra, ami 0,7 százalékos csökkenésnek felel meg. Az S&P 500 0,6 százalékos, a Nasdaq 0,4 százalékos mínuszban jár.

Ha megmaradnak a mínuszok zárásig, akkor sorozatban már a harmadik eső nap jöhet az amerikai tőzsdén.

dowfuturesss

Nagyot esett az OTP, 3 százalékos mínuszban a részvény

Nagyot esett az OTP árfolyama a mai részvénypiaci eladási hullámban, ami az európai tőzsdéket és a magyar piacot is kíséri. A BUX leggyengébben teljesítő részvénye ma a bankpapír.

Tovább a cikkhez

2-3 százalékos mínuszok az európai tőzsdéken

Miközben a magyar piacon nagyjából változatlan a hangulat reggel óta, a BUX továbbra is 1,1 százalékos mínuszban tartózkodik, vagyis a napi mélypontjáról már kissé visszajött, az európai részvénypiacokon egyre nagyobb mínuszok bontakoznak ki. A francia CAC-40 már közel 3 százalékos (pontosan 2,8 százalékos) mínuszban áll, a DAX pedig lassan 2 százalékos esésnél (-1,8%) tart.

daxnapi
daxhosszabb

A DAX indexben szereplő részvények közül egy technológiai cég, az Infineon teljesít ma a leggyengébben, közel 4 százalékos eséssel, de 3 százalék feletti mínuszban áll a két építőipari anyaggyártó, a HeidelbergCement és a Covestro, valamint a BASF vegyipari cég is.

Megunják majd a befektetők a bitcoin vad mozgásait és ismét az arany felé fordulnak?

A kriptovaluták piacán tapasztalható volatilitás végül az arany felé fogja terelni a befektetőket – véli (vagy inkább reméli) az aranybányászattal foglalkozó cég, az Evolution Mining vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Ütik az európai tőzsdéket

Jelentősebb mínuszokkal kezdték a napot az irányadó európai indexek, miután a befektetők még a Fed jegyzőkönyvét emésztgetik. A DAX 1,4 százalékot, a CAC-40 2,2 százalékot esett. Különösen az nyersanyagszektor, az olajcégek és az utazási szektor részvényei esnek a ma reggeli kereskedésben.

Bennfentes kereskedési botrány robbant ki a Netfixnél

A Netflix három egykori mérnöke ellen indított eljárást az amerikai tőzsdefelügyelet bennfentes kereskedés miatt, azt állítva, hogy mintegy 3 millió dollárt kerestek kihasználva azt, hogy ismerik az előfizetői számokat a publikálást megelőzően.

Tovább a cikkhez

Mind a négy blue chip esik

Mínuszokkal indul a nap a magyar tőzsdén, mint a négy blue chip csökkenéssel kezdte a kereskedést. A legnagyobb mértékben a tegnap nagyot emelkedő, és az egyébként is makrogazdasági hírekre érzékenyebb OTP árfolyama esik ma, 2 százalékos csökkenéssel nyitotta a napot. A Mol 1,3 százalékkal került lejjebb, a hazai olajcéget övező hangulatnak nem kedvez az olaj árfolyamának esése sem. A Richter 0,8, a Magyar Telekom 0,5 százalékos csökkenéssel indította a kereskedést.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

A BUX 1,4 százalékos mínuszban áll a nyitást követő percekben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Opciós szerződések lehívási árfolyamán módosított a Mol

Módosította a Mol a júniusban megkötött opciós szerződéseinek lehívási árfolyamát – derül ki a BÉT-en közzétett tájékoztatásból.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap az európai tőzsdéken

  • Jelentősebb eséssel zárták a szerdai kereskedést az irányadó amerikai indexek, miután a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy már folyik beszélgetés a jegybankárok között arról, hogy akár még idén elindítsák a szigorítás első lépéseit. Az amerikai tőzsdék a második napja esnek, miután a koronavírussal kapcsolatos hírek, a kaotikus afganisztáni helyzet és egy gyenge kiskereskedelmi adat rontották a hangulatot a héten.
  • A szerdai kereskedést 382 pontos mínusszal fejezte be a Dow, ami 1,1 százalékos esésnek felel meg, az S&P 500 hasonló mértékű esést produkált, míg a Nasdaq kisebb mértékű, 0,9 százalékos eséssel zárta a napot.
  • Az ázsiai részvénypiacokon – követve az amerikai tőzsdét – esés bontakozott ma ki, a hongkongi Hang Seng és a dél-koreai Kospi index több mint 1 százalékot (1,2, illetve 1,4 százalékot) esett, a japán Nikkei 0,7 százalékkal, a kínai Shanghai Composite pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.
  • Különösen a kínai technológiai papírok estek az ázsiai tőzsdéken a szabályozással kapcsolatos bizonytalanság miatt, az Alibaba árfolyama például történelmi mélypontra került a hongkongi tőzsdén, miután közel 4 százalékot esett. Az ausztrál részvénypiacon a bányatársaságokat ütötték a vasérc árfolyamának csökkenését követően, a Rio Tinto és a BHP árfolyama 6 százalék körüli mínuszban áll.
  • Az olaj piacán is jelentősebb esés bontakozott ki, a WTI határidős árfolyama 1,7 százalékos csökkent ma reggelre.
  • Az amerikai határidős indexek mérsékelt, 0,2 százalékos mínuszban állnak, az európai tőzsdéken szintén kisebb esésekkel indulhat a nap.
  • Makroadatok tekintetében viszonylag csendes lesz a nap, ma a pénzügyminisztériumtól érkezik egy államháztartási beszámoló, a külföldi makroadatok közül pedig kiemelhető az amerikai munkaerőpiaci adat, magyar idő szerint fél 3-kor a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma lát napvilágot.
  • A mai nap a budapesti tőzsde utolsó kereskedési napja a héten, legközelebb hétfőn nyit ki a hazai részvénypiac.
makronaptar0816-472358

Címlapkép: Getty Images

ingatlanpiac
mobilfizetés pos-terminál bankkártya
Budapest Borfesztivál
katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
katona bence hiventures konferencia