frankfurt
Üzlet

Új csúcson zárt az S&P 500 és a Nasdaq

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk pénteken, és Európában is inkább az óvatosság volt jellemző, csak mérsékelt elmozdulásokat mutattak a vezető indexek, végül azonban javult a hangulat a kereskedési idő végére. A mai nap kiemelt eseménye Jerome Powell beszéde a Jackson Hole-i konferencián. A beszédet megelőzően óvatos optimizmus látszott a tengerentúli tőzsdéken, majd miután Powell gyakorlatilag semmit nem mondott a taperingről - amelytől a piac leginkább tartott-, az emelkedés begyorsult.

Az S&P és a Nasdaq is új csúcson zárt

Azt követően, hogy nem jött be a piac várakozása és Jerome Powell Fed-elnök nem lengette be a mennyiségi lazítási program visszavágását. megtáltosodtak az amerikai tőzsdék, ez a lendület pedig a kereskedés végéig kitartott.

Olyannyira, hogy a vezető indexek közül a Nasdaq és az S&P 500 is új csúcson zárt: a Nasdaq 1,23%-os erősödéssel 15 129 pont felett zárta a napot, míg az S&P 500 0,88%-emelkedéssel 4509 felett.

A Dow Jonesnak sem volt rossz napja, közel 0,7%-ot tudott erősödni.

Közel az 1%-hoz az S&P is

Tovább erősödnek az amerikai részvényindexek a záráshoz közeledve, az S&P 500 már közel 1%-ot emelkedett ma. Mindeközben a Nasdaq már 1,33%-nál jár.

1% felett a Nasdaq

Kitart a jó hangulat a tengerentúli tőzsdéken Powell beszéde után, a Nasdaq már 1,2%-os erősödésnél jár.

Emelkedik a Dow és az S&P 500 is, előbbi 0,65%-ot, utóbbi 0,84%-ot emelkedett eddig.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,9 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkedéssel zártak, az OTP 2,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,1 százalékot erősödött, a Richter 1,4 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékos pluszban zárt.

Felpattant Amerika

Javul a hangulat az amerikai tőzsdéken, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök gyakorlatilag semmit nem mondott az Fed eszközvásárlási programjának visszavágásáról. Ezzel valamelyest fellélegezhetett a piac, hiszen sokan tartottak attól - főleg a Fed képviselők előzetes nyilatkozataira való tekintettel -, hogy Powell be fogja jelenteni a taperinget.

A nyitás utáni mérsékelt emelkedés után felpattantak az amerikai tőzsdék, a Dow jelenleg 0,6 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,7 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot erősödött.

Jerome Powell gyakorlatilag semmit nem mondott a lehetséges taperről

Jerome Powell Fed-elnök a jegybank Jackson Hole-i konferencián tart beszédet. Az esemény nagy médiafigyelemnek örvend, ugyanis a Fed épp a monetáris szigorítás küszöbén áll, és a befektetők arra számítanak, hogy már a mai eseményen elhangzik valamilyen részlet a jegybank esetleges terveiről. Az eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot erősödött. Már nem kell sokat várni Jerome Powell amerikai jegybankelnök beszédére, amelyre itteni idő szerint 16 órakor kerül sor. A befektetők elsősorban arra fognak figyelni, hogy Powell a Fed eszközvásárlási programjának visszavágásával kapcsolatban milyen új információkat fog megosztani, főleg annak fényében, hogy a Fed több képviselője is a szigorítást sürgette és a friss adatok alapján  a várt lassulással szemben gyorsult az infláció az Egyesült Államokban.

Gyorsult az infláció Amerikában

Az amerikai piacnyitás felé közeledve mérsékelt pluszban állnak a határidős indexek, bár az elmozdulások csak visszafogottak, miután a befektetők kivárnak Jerome Powell hamarosan érkező beszéde előtt. A jegybankelnök Jackson Hole-i megszólalása azért is lesz érdekes, mert percekkel ezelőtt közzétették az Egyesült Államokban a személyes fogyasztások indexét (PCE), a Fed által leginkább követett inflációs mutatót, amely szerint a várt lassulás helyett gyorsulást hozott a július az áremelkedésben, így még nagyobb nyomás van a jegybankon.

Vegyes kép Európában

A kereskedési idő felénél vegyes kép látszik az európai tőzsdéken, a BUX felülteljesítő ma. A visszafogott hangulat részben annak tudható be, hogy a befektetők kivárnak Jerome Powell délutáni beszéde előtt.

A vállalati híreket tekintve a Just Eat Takeaway részvényei 3,5 százalékot estek, miután New York elfogadta az ételkiszállítási alkalmazások engedélyezésére és az éttermek által felszámítható jutalékok végleges korlátozására vonatkozó jogszabályt. A hír hatással lesz a GrubHubra, amelyet a JET felvásárolt.

A Morphosys részvénye 3,1 százalékot emelkedett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a német biotechnológiai vállalat rákgyógyszerét.

Áramszolgáltatóvá válna a Tesla Texasban

A Tesla közvetlenül a texasi ügyfeleknek akar áramot értékesíteni, a vállalat által ebben a hónapban a helyi közüzemi bizottsághoz benyújtott kérelem szerint. A kérelem beadása a Tesla nagyszabású akkumulátor projektjét követi a texasi Angletonban (Houston közelében), ahol a Tesla egy 100 megawattos energiatároló rendszert kíván a hálózatra kapcsolni. A Texas Monthly számolt be először a kérelemről, amelyet a Tesla 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a Tesla Energy Ventures nyújtott be.

Tovább a cikkhez

Felpattant az AutoWallis

Nem sokkal a pénteki piacnyitás után felpattant az AutoWallis árfolyama, jelenleg 4 százalékos pluszban van a jegyzés, amivel a BUX komponensei közül a legjobban teljesítő részvény ma. A vállalattól több hír is érkezett a napokban, tegnap közölték, hogy a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. Ezt követően ma bejelentette a cég, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében alakít ki műszaki bázist az AutoWallis Csoporthoz tartozó Sixt, annak érdekében, hogy a bérautó szolgáltatások fejlesztése mellett a Csoport felkészüljön akár autómegosztók vagy flottakezelők kiszolgálására is.

Kiszivárgott: Kína megtiltaná bizonyos technológiai cégeknek, hogy az USA-ban menjenek tőzsdére

Kína azt tervezi, hogy új szabályokat javasol, amelyek megtiltanák a nagy mennyiségű érzékeny fogyasztói adattal rendelkező vállalatoknak, hogy az Egyesült Államokban tőzsdére lépjenek - mondták az ügyet ismerő személyek a Wall Street Journalnak -, ami valószínűleg meghiúsítja az ország technológiai cégeinek külföldi tőzsdei bevezetésre irányuló törekvéseit.

Tovább a cikkhez

Gyenge kezdés Európában

Vegyes nyitást láttunk az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékos esése mellett, a CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 stagnál. A milánói börze lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot esett. A gyenge kezdés részben azzal magyarázható, hogy a befektetők kivárhatnak Jerome Powell ma délutáni beszéde előtt, amely irányt adhat majd a piacnak.

Az irányt keresi a magyar tőzsde a nyitás után

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek vegyes képet festenek, az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,2 százalékot erősödött, a Richter 0,5 százalékot emelkedett , míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal gyengült.

Gyenge kezdés jöhet Európában

  • Eséssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,6 százalékot esett, a Nasdaq pedig szintén 0,6 százalékot gyengült. A hangulatromlást részben annak volt betudható, hogy a Fed több tisztviselője is arról beszélt, hogy a jegybank elkezdheti visszavágni az eszközvásárlási programját. Mindeközben a geopolitikai feszültségek is rányomták a bélyegüket a hangulatra, a kabuli robbantást követően.
  • Az amerikai piacokon látott gyenge teljesítmény után többnyire vegyes hangulatú kereskedést láthattunk az ázsiai tőzsdéknél, a japán Nikkei 0,5 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde 0,4 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 0,1 százalékot erősödött. Ázsia más részein is felemás volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékkal feljebb került, míg a szingapúri tőzsde 0,9 százalékot esett.
  • A határidős amerikai indexek emelkednek, míg a határidős DAX 0,1 százalékos esést vetít előre a mai piacnyitásra.  
  • Gazdasági eseményeket tekintve ma a legfontosabb esemény Jerome Powell beszéde lesz az amerikai jegybank éves konferenciáján. Az eseménynek, azért is van most aktualitása, mert hónapok óta készül szigorításra a jegybank. Ami még szintén fontos lesz, hogy érkezik az Egyesült Államokból inflációs adat, ami úgyszintén a Fed lépése szempontjából lehet érdekes.
  • Az olaj ára emelkedik a mai kereskedésben, a Brent ára hordónként 72,1 dolláron áll, míg a WTI típus 68,6 dolláron. Az arany árfolyama 0,6 százalékos pluszban van, jelenleg unciánként 1802,7 dolláros az árfolyam.
  • A forint ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, így 349 forintot kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 296 forint 60 filléres szinten állnak a jegyzések.
makronaptár0823

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Újabb brutális chipdrágulás jön

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója jelentős áremelésre készül, ami elkerülhetetlenül a fogyasztási termékek drágulásával jár majd.  A The Wall Street Journal azt írta jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy az áremelés 10-20 százalék lesz, a legfejlettebb félvezetők ára 10 százalékkal, míg másoké, mint például amit az autóipar is használ, 20 százalékkal emelkedhet. Az idézett források úgy tudják, hogy a tajvani cég az év végén vagy a jövő év elején emeli árait.

Tovább a cikkhez
joe biden
amerikaitozsdeshutterstock
bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
amerikaitozsdeshutterstock