frankfurt
Üzlet

Lefordulás az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma jó hangulat uralkodott, a tőzsdék azt követően pattantak vissza, hogy az elmúlt napokban - részben a szabályozói kockázatok miatt - lejjebb került a vezető részvényindexek értéke. Ami az európai tőzsdéket illeti, a héten a fő fókusz az EKB-n volt, amely tegnap nem a klasszikus értelemben vett taperinget, hanem sokkal inkább az eszközvásárlási programjának kiigazítását jelentette be, amelyet kedvezően fogadtak a befektetők, így pozitív hangulatban indult a pénteki kereskedés, viszont a kereskedési idő végére elkezdett romlani a hangulat. A tengerentúli tőzsdéken úgyszintén pozitív felütéssel indult a nap, viszont nem sokkal a nyitás után lefordultak a vezető részvényindexek, és nem is tudtak javítani.

Esett Amerika

A kereskedés végén gyengültek az amerikai vezető indexek. A Dow és az S&P 500 index 0,8%-kal esett, míg a Nasdaq 0,9%-kal gyengült. Az indexek ezzel kellemetlen hetet zártak. A Nasdaq 1,6%-ot esett egy hét alatt, az S&P 500 1,7%-ot veszített értékéből, a legnagyobb veszteséget a Dow könyvelte el, 2,2%-ot esett ezen a héten.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül estek ma, az OTP 0,3 százalékkal gyengült, míg a Mol stagnált, a Richter 1,7 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszban zárt.

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,6 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékos pluszban nyitott. Bár az amerikai tőzsdék visszapattantak az elmúlt napok gyenge teljesítménye után, a hetet összességében mégis mínuszban zárhatják a vezető indexek. A hét korábbi részében elsősorban az állt a gyenge teljesítmény mögött, hogy a befektetőket aggasztja a koronavírusos esetszámok emelkedése, amely lassíthatja a gazdasági növekedést.

Lefordulás a magyar tőzsdén

A délután második felében továbbra is jó hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, azonban a magyar tőzsde lefordult. A hazai blue chipek gyengén teljesítenek, az OTP 0,8 százalékot esett, míg a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,2 százalékkal gyengül, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékot esett.

Kis papírok nagy napja a magyar tőzsdén

Az elmúlt időszak kifejezetten érdekes volt a magyar tőzsdén, hiszen történelmi csúcsot döntött az OTP és a BUX is, majd a midcapek szintjén láttunk nagy mozgásokat, elég csak a 4IG több mint 60 százalékos ralijára gondolni, de nagyot ment az AutoWallis, a Masterplast és az Opus is, most pedig ott tartunk, hogy a befektetők a kisebb kapizalizációjú papírokat is megtalálták.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a 4iG és az AutoWallis

Bár az európai tőzsdéken jellemzően pozitív a kereskedés hangulata, a magyar tőzsde ma relatíve lemaradó, a BUX 0,1 százalékot emelkedett. A hazai nagypapírok nem mutatnak érdemi elmozdulást, viszont a midcapek között látunk nagyobb emelkedést, a 4iG ma ismét ralizik, miután a cég bejelentette, hogy a  vállalat a következő két évben tőkeemelést és brutális mértékű vállalati kötvénykibocsátást hajthat végre.

Mindemellett az AutoWallis árfolyama is felpattant, miután a cég közölte, hogy kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével, hogy tevékenységét és kapcsolódó ingatlanjait felvásárolja. 

A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével, hogy tevékenységét és kapcsolódó ingatlanjait felvásárolja. Az akvizíció célpontja a tavaly közel 18 milliárd forintos forgalmat elérő Avto Aktiv, mely Szlovénia 5 városában 6 autómárkát értékesít és szervizel közel 20 éve. Növekedési stratégiájának megfelelően ezzel a lépéssel tovább folytatja nemzetközi kiskereskedelmi tevékenységének bővítését az AutoWallis, melynek célja, hogy a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója legyen.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat Európában

A péntek délelőtti kereskedés végéhez közeledve továbbra is jó hangulat látszik a tőzsdéken, a BUX azonban előző napi záróértéke közelében jár.

A vállalati hírek közül a Holcim részvényei 0,4 százalékkal emelkedtek, miután a svájci cementgyártó megegyezett, hogy eladja brazil egységét a Companhia Siderurgica Nacionalnak mintegy 1 milliárd dollárért, csökkentve ezzel adósságát.

Emellett a Fresenius Medical Care részvénye 3,8 százalékot esett, miután a JPMorgan "semlegesről" "eladásra" minősítette le a részvényre vonatkozó ajánlását, a Covid-19 esetszámok növekedésére és a költségek emelkedésére hivatkozva.

Tombol a sárkány - Hogy érdemes most Kínában befektetni?

Az elmúlt hónapokban a Kínával kapcsolatos hírek nagy része arról szólt, hogy a helyi szabályozó szervek sorra regulázzák meg a különböző ágazatokat (technológia, ingatlan, oktatás, gaming), amelynek hatására meredeken csökken ezeknek a vállalatoknak a részvényárfolyama.  Ha befektetői szemmel vizsgálja valaki Kínát, akkor hamar bele fog botlani két nagyon is ellentétes álláspontba: vannak, akik bottal sem piszkálnák a kínai eszközöket, a másik oldal viszont a manapság igencsak népszerű "buy the dip" felkiáltással megveszi például a szétvert kínai technológiai cégeket, mondván, hogy ezekben a sztori fundamentális oldalról nem igazán változott, és a későbbiekben Kínának igenis nagy szüksége lesz rájuk, a szigorúbb szabályozás pedig hosszabb távon akár meg is erősítheti a kínai óriáscégeket. Melyik oldalnak van igaza, és mely cégek lehetnek a Közös Jólét nevű politikai célkitűzés nyertesei és vesztesei?

Tovább a cikkhez

Megint kilőtt a magyar sztárpapír, több mint kétszer akkora forgalom van benne, mint az OTP-ben

Az elmúlt napok legnagyobb sztárja a magyar tőzsdén a 4iG volt, hiszen mióta bejelentették, hogy a magyar állammal közösen egy távközlési szuperholdingot hoznak létre, az árfolyam valósággal kilőtt. Ma ismét emelkedik a 4iG árfolyama, ráadásul több mint kétszer akkora forgalom van a papírban, mint az általában legforgalmasabbnak számító OTP-ben.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,2 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig szintén 0,2 százalékot emelkedett. A befektetők általánosságban pozitívan reagáltak a csütörtöki hírre, miszerint az Európai Központi Bank a negyedik negyedévben lassítani fogja a kötvényvásárlásokat, hiszen a lépést inkább csak jelképes intézkedésnek tekintették.

Újra meglódult a 4iG

A 4iG árfolyama a nyitást követően hirtelen 9,3 százalékos pluszba ugrott, így ismét 1000 forint fölé került az árfolyam. Ezzel a 4iG árfolyama már 61,3 százalékot ralizott az elmúlt durván két hét alatt. Mai hír egyébként, hogy újabb napirendi ponttal egészítették ki a 4iG szeptember végén megtartandó rendkívüli közgyűlésének napirendjét, a vállalat a következő két évben tőkeemelést és brutális mértékű vállalati kötvénykibocsátást hajthat végre.

Csúcson nyitott a magyar tőzsde

Csúcson nyitott a magyar tőzsde, bár egyelőre csak mérsékelt elmozdulást mutat a BUX, 0,1 százalékos emelkedéssel nyitott a hazai benchmark. A blue chipek többnyire mínuszban kezdik a napot, az OTP 0,1 százalékot esett, míg a Mol 0,2 százalékot gyengült, a Richter 0,4 százalékot emelkedett, míg Magyar Telekom 0,7 százalékot esett.

Visszapattanás jöhet a tőzsdéken

  • Az Egyesült Államok tőzsdéi gyengén teljesítettek tegnap, mindhárom vezető részvényindex lejjebb került, a Dow Jones 0,4 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal. A befektetői hangulatra részben az nyomta rá a bélyegét, hogy egy kedvező munkaerőpiaci adat érkezett, amit a piac rendre úgy értelmez, hogy a Fed a vártnál korábban kezdheti el visszavágni az eszközvásárlási programját.
  • Az ázsiai piacokon az elmúlt napok esése után többnyire emelkedés látható, a Nikkei 1 százalékkal, a hongkongi börze 1,8 százalékkal, a sanghaji index pedig 0,4 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is jó hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot emelkedett, míg a szingapúri részvényindex 0,7 százalékot erősödött.
  • A határidős amerikai részvényindexek visszapattanást vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,3 százalékos pluszban áll.
  • Gazdasági eseményeket tekintve a hét utolsó napja eseménytelennek ígérkezik, csupán az ipari termelői árak augusztusi alakulását közlik az Egyesült Államokban.
  • Az olaj árfolyama 1,1 százalékkal került feljebb, egy hordó Brent ára 72,6 dollár, míg a WTI típus 68,7 dollárba kerül. Az arany árfolyama 0,5 százalékkal emelkedett unciánként 1802,8 dollárra.
  • A forint ma mérsékelten erősödik a vezető devizákkal szemben, így egy euró 350,4 forint, míg a dollár 296,3 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Az elmúlt napok esése után visszapattanás jön a tőzsdéken

kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
gas