Előfizetői tartalom

Tombol a sárkány - Hogy érdemes most Kínában befektetni?

Portfolio
Az elmúlt hónapokban a Kínával kapcsolatos hírek nagy része arról szólt, hogy a helyi szabályozó szervek sorra regulázzák meg a különböző ágazatokat (technológia, ingatlan, oktatás, gaming), amelynek hatására meredeken csökken ezeknek a vállalatoknak a részvényárfolyama.  Ha befektetői szemmel vizsgálja valaki Kínát, akkor hamar bele fog botlani két nagyon is ellentétes álláspontba: vannak, akik bottal sem piszkálnák a kínai eszközöket, a másik oldal viszont a manapság igencsak népszerű "buy the dip" felkiáltással megveszi például a szétvert kínai technológiai cégeket, mondván, hogy ezekben a sztori fundamentális oldalról nem igazán változott, és a későbbiekben Kínának igenis nagy szüksége lesz rájuk, a szigorúbb szabályozás pedig hosszabb távon akár meg is erősítheti a kínai óriáscégeket. Melyik oldalnak van igaza, és mely cégek lehetnek a Közös Jólét nevű politikai célkitűzés nyertesei és vesztesei?

Reformok Kínában

A "Közös Jólét" (Common Prosperity) a Kínai Kommunista Párt alkotmányában rögzített cél. Idén augusztus 17-én Xi elnök megismételte, hogy ez "a szocializmus elengedhetetlen feltétele", és azóta szinte minden politikai diskurzus középpontjába ez a célkitűzés került Kínában. A SocGen alaposan megvizsgálta, hogy pontosan mit takar a Közös Jólét a gyakorlatban, és a bank arra jutott, hogy Kínának ezzel a politikai irányvonallal az a célja, hogy mérsékelje a strukturális növekedés lassulását a termelékenységet erősítő és a relatív társadalmi egyenlőség javítását célzó politikákkal.

Persze ez társadalmi és politikai szempontól is rengeteg kérdést felvet, de a részvénybefektetők számára csupán két dolgot jelent:

  • Egyrészt, az országba történő stratégiai befektetés a politikai döntéshozók azon képességén múlik, hogy Kínát a következő 15 évben magas jövedelmű országgá tudják-e tenni.
  • Másrészt, az ágazati allokációt újra kell gondolni, ami azt is jelenti, hogy a kínai belföldi piacon egyre több befektetési lehetőség merülhet fel.

Néhány gondolat a SocGentől a Közös Jólétről általánosságban:

Miről szól még a cikk?

  • Mutatunk egy szektorok szerinti bontást, amiből jól látszik, hogy mely ágazatok lehetnek a Közös Jólét nyertesei és vesztesei.
  • Bizonyos feltételek mellett leszűrésre kerül az MSCI China és a CSI 300 összesen több mint 900 részvénye csupán 30-ra.
  • Bemutatjuk, hogy mely részvények lehetnek kínai reformok legnagyobb nyertesei.
  • Megnézzük, hogy a részvénykosár a CSI 300-hoz képest hogyan teljesített az elmúlt időszakokban, illetve mutatószámok alapján hogyan van árazva.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés