evergrandecsoportszekhaz
Üzlet

Ez a csőd az egész világot megrengetheti - Órák lehetnek már csak hátra a következő Lehman-eseményig

Portfolio
Az elmúlt napok hírei alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az összeomlás szélén áll a kínai ingatlanpiaci óriás, az Evergrande. A 300 milliárd dolláros adóságállománya alatt összeroppanni készülő vállalat méreténél fogva nem csak a kínai gazdaságnak jelentene sokkot, de továbbgyűrűző hatásait más piacok és szektorok is megérezhetik. A CNBC most azt szedte össze, hogy miért lehet veszélyes az egész világgazdaságra az Evergrande csődje.

Egyre súlyosabb a kínai ingatlanfejlesztő óriás, az Evergrande helyzete. A héten a Bloomberg már arról számolt be bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a napokban tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről. Pénteken pedig a kínai központi bank nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe, a feltételezések szerint az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

Az Evergrande összeomlása a kínai pénzügyi rendszer legkomolyabb tesztje lehet évek óta – kommentálta az eseményeket Mark Williams, a Capital Economics ázsiai piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza. Elemzők amiatt aggódnak, hogy méreténél fogva Kínán túl átgyűrűző hatásai lehetnek a cég bedőlésének és nem csak az ingatlanszektor érezheti meg.

Mi történik most?

A kínai gazdaság szárnyalása közepette az elmúlt években gyors terjeszkedéssel büszkélkedő Evergrande-ra most egy 300 milliárd dolláros adósságállomány nehezedik. A világ legeladósodottabb ingatlanvállalata a napokban többször figyelmeztette a befektetőit, hogy csődbe mehet, miután szeptemberben szignifikánsan eshetnek az ingatlanértékesítései a hónapok óta tartó csökkenő tendenciát követve, ami az egyébként sem fényes készpénzhelyzetét még tovább rontja.

A bankok közül néhányan már most léptek a vállalat romló készpénztermelés hírére reagálva, a hongkongi HSBC és a Standard Chatered például nem volt hajlandó új hiteleket adni két félkész Evergrande lakóépület-projekt vevőjének a Reuters értesülései szerint.

A hitelminősítők sorra minősítik le a vállalatot likviditási problémákra hivatkozva.

A cég problémái tovább súlyosbodtak, miután Kína új szabályokat vezetett be tavaly a szektorban annak érdekében, hogy limitálják a fejlesztők hitelfelvételi költségeit. (Az intézkedések korlátozták az eladósodást a cash flow, az eszközérték és a tőke arányában.)

Az eseményekre a részvényárfolyam is reagált, csak idén közel 80 százalékot esett, a kötvények kereskedését pedig többször felfüggesztették a kínai tőzsdéken az utóbbi hetekben.

Mekkora cégről van szó?

Az Evergrande bedőlése méreténél fogva nem csak Kínában okozhat gondokat. Mindenhol jelen van, széleskörű a tevékenységi köre, de a fő üzletága az ingatlan, Kína második ingatlanfejlesztője a bevételek tekintetében. Íme néhány szemléletes szám, hogy mekkora cégről van szó:

  • Kína 280 városában több mint 1300 ingatlanprojektje van.
  • Az ingatlanmenedzsment üzletága 310 kínai városban közel 2800 projektben nyújt szolgáltatásokat.
  • Összesen hét divíziója van a vállalatnak, az ingatlan mellett többek között elektromos autókkal, egészségügyi szolgáltatásokkal, fogyasztási cikkekkel és televíziógyártással is foglalkoznak, de még vidámparkot is üzemeltetnek.
  • Az Evergrande 200 ezer dolgozót foglalkoztat, de közvetetten több mint 3,8 millió állást teremt évente a honlapja szerint.
  • A cég részvényei és kötvényei számos ázsiai részvényindexben helyet kapnak.

Akik egyből megéreznék az Evergrande bedőlését

A vállalat közölte, hogy ha nem tudja fizetni a hiteleit, annak dominószerű hatása lehet, szélesebb körben nem tudja majd teljesíteni a kötelezettségeit.

Az érintett felek között pedig lesznek bankok, beszállítók, ingatlanvásárlók és befektetők.

  1. A bankok: A bankszektor kapná az első csapást az Evergrande csődje esetén, főleg, ha az ingatlanszektorban szélesebb körben elindít egy fertőzést. A Capital Economics szakértője szerint a legvalószínűbb szcenárió Kína hard landingjére mindig is az volt, hogy nagy ingatlanfejlesztők összeomlása válságot robbantana ki a pénzügyi szektorban. Az, hogy most a pénzpiacok még nem kongatják a vészharangot, nem jelenti azt, hogy nem is fogják.
  2. A lakásvásárlók és a befektetők: A napokban zaklatott lakásvásárlók és befektetők lázadtak fel több városban, a társadalmi elégedetlenség komoly kockázatot jelent az Evergrande csődje kapcsán. Hétfőn például mintegy 100 kisbefektető jelent meg az Evergrande sencseni főhadiszállásán, követelve az esedékes kamatot és tőkefizetést a cég által kibocsátott kötvényeken, pénzügyi instrumentumokon. A rossz hír, hogy nem csak az utcákon uralkodott el a negatív hangulat, de a magas hozamú kötvények piacán is, amit Ázsiában az ingatlanvállalatok dominálnak.
  3. A beszállítók: Az Evergrande bedőlése más iparágakba is átgyűrűzhet, ha nem fizeti ki a beszállítóit. Az S&P Global Ratings szerint az Evergrande megpróbálkozhat azzal, hogy ingatlanokkal fizesse ki a beszállítókat, a festékeket gyártó Skshu Paint például már közölte, hogy egy félig kész ingatlannak törlesztette tartozása egy részét az Evergrande. Az S&P augusztusi becslése szerint a következő 12 hónapban mintegy 240 milliárd jüan, vagyis 37 milliárd dollár értékben kellene kifizetnie szállítókat, ebből 100 milliárd jüan már az idei évben lejár. A bankoknak a beszállítókon keresztül lehet közvetett kitettsége is az Evergrande felé. A Fitch elemzése szerint az ingatlanfejlesztő szállítói állománya eléri a 667 milliárd jüant.

Too big to fail?

Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezés alapja, hogy egy-egy nagyszereplő bedőlése rendszerszintű problémákat okozhat úgy, ahogy annak idején a Lehman Brothers összeomlása is tette. Elemzők szerint tekintve, hogy mekkora az Evergrande súlya, az állam nagy valószínűséggel közbelép majd, a Hang Seng Bank szakértője szerint várható a kormányzattól, vagy a kínai központi banktól támogatás, az Evergrande megmentése érdekében.

Pénteken a kínai központi bank nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe, feltehetően az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

A legvalószínűbb végkifejlet az, hogy egy felügyelt átstrukturálás jön majd, amelynek keretein belül más ingatlanfejlesztők átveszik a befejezetlen projekteket.

Az állami mentőcsomag során valószínűleg az ingatlanvásárlók, akik már lefoglalózták a félkész lakásokat és a bankok élveznek majd prioritást a beszállítókkal szemben a Capital Economics szakértője szerint.

A Natixis véleménye, hogy a kínai kormány igyekszik majd elkerülni a rendszerkockázatot. Ezzel azonban az Evergrande adósságválsága hógolyó-effektust váltana ki – véli az elemző, hozzátéve, hogy most a kínai gazdasági növekedés nem tudná kompenzálni a veszteségeket.

Címlapkép: Wang Gang / Costfoto

world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
FrankfurtiTőzsde