katona bence hiventures konferencia
Üzlet

Katona Bence: A tőkefinanszírozás cégek életét menti meg

Portfolio
Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatójának előadásával vette kezdetét kedden Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021 című konferenciánk.

Az eseményről további cikkekben is beszámoltunk:

Tőkefinanszírozással ötletfázistól egészen a nagyvállalati méretekig tudunk hagyományos, valamint válságkezelő befektetéseket megvalósítani - kezdte előadását Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója, aki az elmúlt időszakról három fontos fejleményt emelt ki:

  • Koronavírusjárvány. A pandémia  nem várt kihívásokkal szembesítette a vállalkozásokat, veszélybe került a napi működés, csökkent a fejlesztések száma. 2020 harmadik negyedévében a gazdasági szereplők által új fejlesztések volumene 11%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest
  • Mentőprogramok. A tavalyi pandémia hatására jelentős összeget mozgósítottunk, így korábban jól prosperáló vállalkozásokat mentettünk meg a csődtől, külföldi tulajdonba kerüléstől.
  • Gazdaság újraindítása. A válság rávilágított, hogy az új kihívásokra egy növekedési és felvásárlási stratégia is megfelelő válasz lehet.

Összességében úgy értékelte

az elmúlt 1,5 év bebizonyította: tőkefinanszírozás nemcsak a fejlődésben, hanem a válságkezelésben is fontos, aktív szerepet tud nyújtani.

Ezt követően a vezérigazgató összefoglalta a kockázati tőkealapkezelő tevékenységét. Többek között kiemelte, hogy a startup üzletágban 400 befektetés valósítottak meg, így a Hiventures a legaktívabb kockázat kezelők közé került be és már 80 esetben vontak be második körös befektetést külső befektetőktől. 2019-ben indult el a KKVPRO üzletág, hogy a magyar kkv-kat tudják támogatni tőkefinanszírozással. 2020-ban pedig már az INVESTPRO üzletág létrehozásával a vállalkozói életszakasz legutolsó, legérettebb rétegét tudják elérni.

Összesen már 50 milliárd forintot fektettek be magyar vállalkozásokba.

A Hiventures csapata már 120 főből áll és további komoly ambícióik vannak, jelenleg a portfóliójába több mint 370 ütemesen fejlődő vállalkozás tartozik.

Úgy értékelte a piacot, hogy rekord sebességgel növekedett ez az iparág, a tőkefinanszírozási megoldások. Mindez az MFB programoknak, a Hiventures belépésének és a többi szereplő bevonásának köszönhető - vélekedett.

Továbbra is aktív szerepvállalás a cél, társbefektetői szerepben, a szándék, hogy közösen fejlesszék ezt az ökoszisztémát.

Kiemelte: a technológiai cégek jövője biztosított, ugyanis az innovatív vállalatok finanszírozására is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni.

katona bence hiventures konferencia
Katona Bence előadása. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

Katona Bence előadását követően Nicholas J. Kabcenell, a Structured Capital Partners társalapítója osztott meg gondolatokat előadásában a magántőke finanszírozás régióban megfigyelhető trendjeiről, nem banki szempontok alapján. A befektetések méretét tekintve Lengyelország az egész kelet-közép-európai régióból kiemelkedik és a szakember várakozása szerint ez a tendencia egyhamar nem is dől meg. A következő komoly potenciállal rendelkező országcsoport a balti államok és Románia. Prezentációjában arra is kitért, hogy milyen folyamatok várhatóak a banki finanszírozás vs. magántőke finanszírozás tekintetében. Szerinte a magántőke finanszírozások komoly lehetőség előtt állnak a kkv-szektorban, amelyet jellemzően inkább elhanyagolnak a bankok.

nick eloadas mezzanine

Magyarországról szólva kiemelte az MNB és az MFB, valamint a kereskedelmi bankok hagyományosan fontos finanszírozói szerepét. A létrejött vállalkozói tranzakciók számában Magyarország az élen jár a régióban, az értékben viszont nem, mivel a befektetések jelentős része a cégek korai fázisában valósul meg.

Nicholas J. Kabcenell, a Structured Capital Partners társalapítója
Fotó: Mónus Márton/Portfolio

A képre kattintva galéria nyílik:

Címlapkép forrása: Mónus Márton/Portfolio

FrankfurtiTőzsde
nap
jair bolsonaro
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
FrankfurtiTőzsde