Előfizetői tartalom

Nyersanyag rali ide vagy oda, a kriptovalutákat nem igazán lehet idén megverni

Portfolio
Sok mindent lehet mondani az idei évre, csak azt nem, hogy unalmas lett volna az, amit a világ tőkepiacain láttunk. Kilenc hónap távlatából gyakorlatilag lehetetlen mindent összegezni, ami tőzsdéken történt, de annyi biztos, hogy ha a hagyományos tőkepiaci eszközöket nézzük, akkor az idei év sztárjai a nyersanyagok az eddigiek alapján. Persze az, hogy például az olaj árának meredek emelkedése már lassan a keresleti oldalon is problémákhoz vezet, nem feltétlen jó a piac szempontjából, de az egészen biztos, hogy aki idén év elején valamilyen nyersanyag pozíciót nyitott, az jó eséllyel szép profitban ül most. Utóbbi egyébként igaz jellemzően a részvényekre is, bár a vezető indexek teljesítménye elmarad valamelyest a nyersanyag-ralitól. Mindeközben természetesen a kriptovalutákról sem szabad megfeledkezni, amelyek akármekkora ütéseket kaptak idén Kínától, mégis a legjobban teljesítő befektetéseket tudhatják maguk között, elég csak ránézni a 7. legnagyobb piaci értékkel rendelkező Solanára, melynek árfolyama 9 hónap alatt több mint 9000 százalékkal emelkedett.

A mai nappal hivatalosan is átléptünk az év utolsó negyedévébe és visszatekintve a 2021-es év eddig eltelt szakaszára, egyértelműen kijelenthető, hogy az eddigiek alapján az idei a nyersanyagpiac éve volt.

Bár a folyamatok már a korábbi hónapokban is látszottak, viszont az elmúlt hetekben, több fontos energiahordozó és a villamosenergia árának is begyorsult az emelkedése, többek között a földgáz, az olaj, a szén ára is elszállt.

Az okok között többek között az európai gáztárolók alacsony töltöttsége, az európai gázellátási problémák, a koronavírus-járvány utáni kereslet növekedése, illetve az áll, hogy a 2050-es klímasemlegesség elérése miatt számos ország igyekszik visszavágni a szén-, olaj- és gáztermeléssel kapcsolatos befektetéseket és finanszírozást. A helyzeten tovább ronthat, ha a tél a szokásosnál hidegebb lesz, mert akkor a földgázkészletek még jobban megcsappanhatnak, ez pedig az alternatívák, például a szén árát is még magasabbra tolhatja. A helyzetre világszerte reagálnak a vállalatok, több iparágban a termelés visszafogásával, leállításával válaszoltak.

Miről szól még a cikk?

  • Elszabadultak a nyersanyagpiaci árfolyamok, megnéztük mely eszközök teljesítettek idén legjobban.
  • A részvényekre sem lehet panasz - Az S&P 500 több mint kétszer akkora emelkedést mutat idén, mint az elmúlt 20 év éves átlaga.
  • Rengeteg a jó sztori a magyar tőzsdén, a BUX is kiemelkedően jól szerepelt a világ vezető részvényindexei között.
  • Erősek a részvények, raliznak a nyersanyagok, de a kriptovalutákkal nagyon nehéz versenyezni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés