balesetauto
Üzlet

Autósok, figyelem: új biztosítási szabályokat fogadott el az Európai Parlament  

Portfolio
A gépjármű-felelősségbiztosítási irányelvet fejlesztő és kiskapuit bezáró szabályokat fogadott el csütörtökön az Európai Parlament, amelyek garantálják, hogy az utazók egyenlő elbírálásban részesüljenek Európa-szerte. A tagállamoknak 24 hónapjuk lesz arra, hogy átültessék a változásokat saját jogrendjükbe.

Az Európai Parlament közleménye három pontban foglalta össze a változások lényegét:

  • a jogszabály garantálja, hogy a balesetet szenvedők akkor is hozzájussanak a nekik járó összeghez, ha a biztosítócég időközben csődbe megy,
  • a kártörténeti igazolások harmonizációjának köszönhetően a biztosított ezentúl nem kerül hátrányos helyzetbe, ha más tagállamba költözik,
  • a biztosítást keresők pedig új, ingyenesen használható és független felek által működtetett ár-összehasonlító eszközök segítségével vethetik majd össze a különböző díjakat és biztosításokat.

A gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó új szabályok

A jogszabály védelmet biztosít a balesetek áldozatainak függetlenül attól, hogy Európán belül hol szenvednek balesetet. A ma 689 szavazattal, három ellenszavazat és négy tartózkodás mellett elfogadott szabályok célja, hogy a jelenlegi gépjármű-felelősségbiztosítási irányelv kiskapuit bezárja és fejlessze azt – közölte az Európai Parlament.

A jogszabály a tagállamokban egységesíti a biztosítási fedezet kötelező legalacsonyabb mértékét, hogy az áldozatok mindenhol legalább egy bizonyos összeghez hozzájussanak. Ha a tagállamok más, magasabb szintű fedezetet írnak elő, akkor az érvényesül.

A túlszabályzás elkerülése érdekében a szabályok nem vonatkoznak a 14 km/h-nál lassabban haladó járművekre (például kerti traktorokra vagy elektromos rollerekre) és a kifejezetten versenyzésre épített gépekre sem.

Dita Charanzová (Renew, Csehország) jelentéstevő szerint „Szép nap ez a mai minden európai járműhasználónak, és azoknak is, akik sajnos balesetben sérültek meg. Ezentúl akkor is fizet a biztosító, ha csődbe ment. A kártörténeti igazolások harmonizálásával többé nem fordulhat elő, hogy a biztosítási díjjal még a jó vezetők is rosszul járjanak, ha másik tagállamba költöznek. Vigyáztunk arra, hogy az elektromos kerékpárok terjedését ne akadályozzuk azzal, hogy kötelezővé tesszük az európai biztosításukat. És nem hagytuk kétségek között a motorsportban versenyzőket sem, akik teljesíthetetlen biztosítási feltételek nélkül űzhetik tovább a sportot."

Következő lépések

A június 22-én kötött ideiglenes megállapodást a Parlament után a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, majd az irányelvnek meg kell jelennie az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A tagállamoknak 24 hónapjuk van arra, hogy azt átültessék saját jogrendjükbe. A csütörtöki vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Címlapkép: Getty Images

iskolagyerekek
vakcina oltás védőoltás
bear_1
bét
mezőgazdaság traktor
online ügyintézés

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
bear_1