bull
Üzlet

Itt a történelmi csúcs a bitcoinnál, az amerikai indexek gyengültek

Portfolio
Ázsiában vegyes volt a kép a mai kereskedésben, és az európai tőzsdéken is kisebb csapkodás után végül mérsékelt elmozdulásokkal zártak a vezető indexek. Bizonytalanság látszott tengerentúlon is, a holnap érkező inflációs adatra várnak elsősorban a befektetők, egy vártnál jelentősebb áremelkedés ugyanis erősítheti a várakozásokat a Fed kamatemelésével kapcsolatban. A nap végére az amerikai részvényindexek csökkenéssel zártak. Mindeközben bár csak mérsékelt emelkedést láthattunk ma a kriptovaluták piacán, így is új történelmi csúcsra tudott jutni a bitcoin.

Estek az amerikai részvényindexek

Az S&P 500 nyolcnapos győzelmi sorozatot szakított meg kedden, mivel a befektetők az októberi ralli után némi nyereségre tettek szert, és a legfontosabb inflációs adatokra vártak. Az S&P 500 0,35 százalékkal gyengült, a Dow Jones 0,31 százalékkal esett, a Nasdaq pedig 0,6 százalékkal került lejjebb.

Nagyot esett a Tesla

A Tesla árfolyama 10,8 százalékos mínuszban is járt a mai kereskedésben, amikor megérkeztek a vevők és visszarántották a papírt. Jelenleg 6,3 százalékos mínuszban áll a jegyzés. Ma egyébként nem érekezett hír a cégről, viszont hétvégén Elon Musk követői megszavazták, hogy a cégvezér adja el részvényeinek 10 százalékát. A szavazás után már tegnap is esett a Tesla árfolyama.

Esik a Palantir a gyorsjelentés után

Az amerikai tőzsde egyik "legtitokzatosabb" cége, a Palantir szoftvercég a tegnapi piaczárás után tette közzé legfrissebb negyedéves eredményeit: profit soron a számok megfeleltek a becsléseknek, míg a bevételek felülmúlták a várakozásokat. A kormányzati bevételek növekedése azonban elmaradt a várttól, ennek hatására komoly esést láthatunk a részvénynél a piacnyitás után, jelenleg 10 százalékos a mínusz.

Egyre jobb a hangulat a kontinensen

A késődélutáni órákban egyre jobba hangulat Európa vezető tőzsdéin, a német DAX jelenleg 0,3 százalékos, míg a francia CAC 0,4 százalékos, a brit FTSE 100 pedig 0,5 százalékos pluszban van, a magyar tőzsde azonban a tegnapi komoly lefordulás után ma is mínuszban van.

Ma is megéri kriptobefektetőnek lenni, új csúcson a bitcoin

Bár csak mérsékelt emelkedést láthatunk ma a kriptovaluták piacán, fél százalékos emelkedésével új történelmi csúcsra került a bitcoin jegyzése, a csúcson már 68 500 dollár felett is járt a jegyzés - idén eddig 131,1 százalékkal került feljebb a kriptovaluta.

btc05

0,3 százalékos emelkedésével ugyancsak sosem látott magasságokban van az ethereum jegyzése, idén már 555,6 százalékos a plusz.

ether

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Felemás piacnyitást láthatunk a tengerentúli tőzsdéken, az S&P 500 0,1 százalékos pluszban nyitott, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal került feljebb, a Dow azonban 0,1 százalékos mínuszban indította a kereskedést. A holnap érkező inflációs adatra várnak elsősorban a befektetők, egy vártnál jelentősebb áremelkedés ugyanis erősítheti a várakozásokat a Fed kamatemelésével kapcsolatban. A jegybank ugyanis hiába indította el az eszközvásárlási program kivezetését, a befektetők további szigorítást várnak, és jövőre több kamatemelést is áraznak. Ha magas inflációt közölnek szerdán, az erősítheti ezeket a várakozásokat.

Nemrég ezzel kapcsolatban érkezett egy kedvezőtlen makrohír, meredeken emelkedtek ugyanis októberben is a termelői árak az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy az inflációs nyomások erősek maradnak a következő hónapokban a szűk ellátási keresztmetszetek miatt.

sp555

Az elfeledett szektor, ami az évtized befektetése lehet

Viszonylag sok ideje nem foglalkoztunk már mélyrehatóan a kannabisz szektor helyzetével, az év első felében és tavaly év végén gőzerővel zajló legalizációs törekvések óta valamelyest ugyanis elcsendesültek a hangok a témában. Mostanában azonban a szektor iránt érdeklődő befektetők ismét felkaphatták a fejüket több, a kannabiszcégek számára kifejezetten örömteli hírre, nemrég például a demokraták felől érkező, az iparágban tevékenykedő vállalatok finanszírozását elősegítő törvényjavaslattal kapcsolatban olvashattunk híreket, de a napokban a republikánusok oldaláról is megjelent egy törvényjavaslat, ami bizakodásra adhat okot a befektetők számára. Elemzésünkben körüljárjuk a legfrissebb fejleményeket, kitérünk az amerikai szövetségi szintű legalizálás kilátásaira és hátráltató tényezőire, illetve az iparág legjelentősebb szereplőit nézzük meg közelebbről.

Tovább a cikkhez

Kötelező oltás Magyarországon: ezt tervezik a magyar cégek

Magyarországon már törvény adta lehetőségük a vállalatoknak, hogy kötelezővé tegyék a munkáltatóik számára a koronavírus elleni oltást és van, ahol már döntés is született róla. Felmérést készítettük a hazai tőzsdei cégek körében, hogy ki hogyan döntött, az alábbiakban bemutatjuk, hogy hol lesz már biztosan kötelező a dolgozóknak a koronavírus elleni oltás és hol nem, és kik azok, akiknél még folyamatban van a döntés.

Tovább a cikkhez

Rengeteg pénzt keres a BioNTech idén a vakcinákon

A német BioNTech szerint a Pfizerrel közösen kifejlesztett COVID-19 vakcina idén várhatóan akár 17 milliárd euró bevételt is hozhat, mivel egyre több emlékeztető oltást kell beadni, valamint a készítményt egyre nagyobb arányban alkalmazzák gyermekeknél.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

A délután első felére egyértemű hangulatjavulás látszik az európai tőzsdéken, a BUX jelenleg 0,4 százalékos pluszban van. Mindeközben közelítünk az amerikai piacnyitás felé is, ahol az előjelek alapján vegyes nyitás várható, a határidős indexek alapján a Dow 0,1 százalékos mínuszban indíthatja a napot, míg az S&P 500 tegnapi záróértéke közelében nyithat, a Nasdaq pedig 0,2 százalékot erősödhet.

Három tőzsdei cégre bomlik a GE

A General Electric amerikai ipari óriásvállalat három vállalatra válik szét - jelentette be a cég kedden. A cég részvényárfolyama 11 százalékot ugrott a bejelentést követően.

Tovább a cikkhez

326 millió forintos tőkeemelés a Glosternél

Tőkeemelést hajtott végre a Gloster, miután a befektetők a mai napon a részvényjegyzéshez szükséges végleges kötelezettségvállalási nyilatkozatokat tettek és a részvények ellenértékét, 325,5 forintot, befizették. A frissen bevont tőkét a társaság - kétéves stratégiájának részeként - nagy növekedés előtt álló felhős (cloud) és szoftverfejlesztő cégek felvásárlására fordítja.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat a tőzsdéken

A délelőtt második felére javult a hangulat a tőzsdéken, ami részben az erős vállalati gyorsjelentéseknek köszönhető. Mindeközben a befektetők a friss amerikai inflációs adatokra várnak.

  • A Bayer német mezőgazdasági és gyógyszeripari vállalat 2,1 százalékkal emelkedett, miután az elemzői előrejelzéseket felülmúló negyedéves korrigált eredménynövekedésről számolt be.
  • A Primark-tulajdonos AB Foods kedvező előrejelzést tett közzé a várható eredményekre vonatkozóan.
  • A biztosítók eközben kifejezetten gyengén teljesítenek, a német Munich Re csoport 3,1 százalékkal esett, miután közölte, hogy a korábban vártnál több veszteségre számít viszontbiztosítási üzletágában.

Feloldották az utazási korlátozásokat az USA-ban, ugrik az olaj

Az olajár kedden hordónként 84 dollárra emelkedett, miután a beutazási korlátozások amerikai feloldása és a globális járvány utáni fellendülés újabb jelei javították a keresleti kilátásokat, miközben a kínálat továbbra is szűkös.

Tovább a cikkhez

Több mint 200 millió forintért adott el Mol-részvényeket a cég vezérigazgatója

A Mol vezérigazgatója több mint 200 millió forint értékben értékesített Mol-részvényeket.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,1 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot esett. Az európai részvénypiacok az utóbbi időben rekordmagasra emelkedtek, amit a viszonylag laza központi banki üzenetek, a globális gazdasági fellendülés jelei és az Atlanti-óceán mindkét partján tapasztalt jó gyorsjelentési szezon erősítettek. A potenciális probléma az lehet, hogy a magas infláció arra kényszeríti a központi bankokat, különösen a Fedet, hogy a vártnál korábban emeljen kamatot. A befektetők emiatt figyelemmel kísérik a kedden esedékes legfrissebb amerikai termelői árindex alakulását, majd a szerdán esedékes fogyasztói árindex közlését.

dax

Emelkedéssel próbálkozik a BUX a nyitásban

Óvatos emelkedéssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Mol stagnál, a Richter 0,2 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos pluszban indítja a napot.

bux

Itt a friss infláció adat: nincs benne köszönet!

Októberben 6,5%-os volt az infláció Magyarországon, ezzel bő 9 éves csúcsra szökött a pénzromlás üteme. A szeptemberi 5,5%-os árindex után az elemzők körében egységes volt a várakozás, hogy eléri majd a 6%-ot a drágulás éves mértéke, az előrejelzések 6,0-6,3% között szóródtak. A friss adat azonban még ennél is magasabb lett.

Tovább a cikkhez

Felpörögtek az események a GOPD-nél, jelentős tranzakciót jelentett be a cég

A GOPD több tranzakciót is bejelentett tegnap, többek között egy ingatlan-adásvételi szerződés megkötéséről is beszámolt a társaság.

Tovább a cikkhez

Meghackelték a Robinhoodot, több millió felhasználó adataihoz fértek hozzá

Hétfőn a Robinhood fintech brókercég közölte, hogy múlt héten egy behatoló tört be az informatikai rendszerükbe sikeresen, és több millió ügyfelük személyes adataihoz férhetett hozzá.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,3 százalékot emelkedett, a S&P 500 értéke 0,1 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq értéke 0,1 százalékot veszített. Nagyot esett tegnap a Tesla árfolyama, miután a cég vezére, Elon Musk egy szavazás alapján eladhatja a Tesla-részvényeinek 10 százalékát, melyet követően az elektromosautó-gyártó részvényárfolyama 4,9 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,66 százalékos mínuszban van, a Hang Seng értéke 0,05 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 értéke 0,23 százalékkal került feljebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,2 százalékot eshet, a CAC értéke 0,2 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,41 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,22 százalékot eshet, a S&P 500 értéke 0,17 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq értéke 0,06 százalék mínuszban nyithat.
  • Ma itthon inflációs adat érkezik, ezen kívül közzéteszi a KSH a szálláshelyek szeptemberi forgalmának statisztikáit is. Ezzel nincs vége a napnak, a Pénzügyminisztérium 11-kor ismerteti a költségvetés októberi egyenlegét, külföldön pedig az amerikai termelői árakra érdemes figyelni - a további emelkedés nem jelent jót a fogyasztói árakra nézve sem.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Shutterstock

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bull