rónay tamás sanofi
Üzlet

Jön az univerzális koronavírus-vakcina - De mire készül még a Sanofi?

Csiki Gergely
A gyógyszeripar vezető cégeinek kutatás-fejlesztési tevékenységét már a biotechnológia határozza meg, ez az a terület, ahol valódi áttörést, innovációt tudnak létrehozni - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában Rónay Tamás, a Sanofi magyarországi vezérigazgatója, aki arról is beszélt, hogy a gyógyszeripari vállalat a 2019-ben bejelentett új stratégiája mentén meghatározó szereplővé válik a biotechnológiai piacon. A csoport ehhez hatalmas erőforrásokat rendel és a cégvásárlásai is erre a területre fókuszálnak. A cégvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a globális változások pontosan hogyan is érintik a magyarországi operációt, valamint hogy milyen Covid-vakcinafejlesztések zajlanak a vállalatnál.

Közhelyszerű kimondani, de valóságos biotech forradalom zajlik a világban, az elmúlt években már a tech cégekkel lehet összevetni a biotechnológiai vállalatok népszerűségét, ha a tőzsdei jelenlétüket figyeljük. Mi állhat ennek a hátterében?

Hadd említsem elsőként a molekuláris biológia és diagnosztika fejlődését. Korábban a gyógyszercégek kémiai fejlesztés útján állították elő a nagy népbetegségek kezelésére globálisan alkalmazható készítményeiket. Ez a gyakorlatban egyúttal azt is jelentette, hogy a gyógyszeripar egy kémiai úton fejlesztett hatóanyaggal sok millió ember tüneteit célozta meg. Az 1990-es éveket ezek a készítmények uralták. Közben viszont az orvostudomány is fejlődött, és már a 70-es évek végétől, 80-as évek elejétől megjelent a biotechnológia.

Melyek azok a konkrét technológiai megoldások és újítások, amelyek a forradalmat elindították?

A rekombináns DNS-technológia megjelenését, majd ennek az ipari oldalon történő alkalmazását emelném ki. Ahogy fejlődött az orvostudomány, a molekuláris biológia, egyre inkább olyan területek kerültek célkeresztbe, ahol a meglévő gyógyszerkincs nem ígérte az adott betegség meggyógyítását, csak a palliatív terápiát célozta, a tüneteket enyhítette. Ezért ezeken a területeken az új technológiával előállított készítmények hódíthattak.

rónay tamás sanofi
Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

Hogyan reagál erre az új környezetre a Sanofi vállalatcsoportként?

A gyógyszeripari kutatások és fejlesztések az ágazat vezető cégeinél a biotechnológia irányába mozdultak el.

Amikor a nagy népbetegségek kezelésére - alapvetően kémiai úton - fejlesztett készítmények termékszabadalma lejárt, a vezető gyógyszeripari cégek új területeket kerestek, ahol valódi áttörést, innovációt tudnak a piacra hozni. Ennek az egyik jó területe a biológiai fejlesztés és innováció, valamint a molekuláris diagnosztika, a génterápia: az egyénre szabott orvoslás, gyógyszerelés és terápia lesz a jövő.

A 2019-ben bejelentett új stratégiájának megfelelően a Sanofi meghatározó szereplővé válik a biotechnológiai piacon.

Ennek megfelelően milyen területekre fókuszál a Sanofi vállalatcsoport a K+F tevékenységében?

Az onkológia, az immunológia, az atópiás dermatitisz, az asztma, a szklerózis multiplex, a ritka betegségek, az allergia, a vakcinafejlesztések - ezek azok a területek – alapvetően biotechnológiai fejlesztések -, amelyekre a vállalatcsoport kutatás-fejlesztési tevékenysége koncentrálódik.

Említene néhány példát nekünk?

Ilyen példa a 2-es típusú gyulladás eredetű atópiás dermatitisz (AD) vagy atópiás ekcéma, amely a Sanofi vállalatcsoport egyik beazonosított innovációs célterülete. A betegség kezelésében a vállalat már megjelent innovatív biotechnológiai készítményekkel, és az a cél, hogy ez a jelenlét tovább erősödjön. A súlyos esetek az életminőséget jelentősen rontják, gyermek és a család számára is nagy betegség terhet jelentenek. AD esetében az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés, a bőr nedvedzése és vérzése, az alváshiány, az iskolából való gyakori kimaradás, a fájdalom, a bőrtünetek miatti kirekesztettség mind rontja a betegek életminőségét. Társadalmi elszigetelődés, kirekesztettség, stigmatizáció, a személyiségfejlődés sérülése mind a betegség következménye lehet. Nehezen elfogadható, hogy ez egy krónikus, folyamatosan fennálló állapot. Számukra jelent segítséget a célzott terápia. Mindez kézzelfogható eredmény és sikerélmény az orvosnak is, hiszen azt látja, hogy ezek az emberek, akik korábban gyógyíthatatlan betegek voltak, meggyógyulnak. Az atópiás dermatitisz nem egy fertőző betegség, de az emberek elzárkóznak a betegektől, mert a látható tünetek alapján azt hiszik, hogy fertőzhetnek.

Mennyire mutatkozik meg a cég üzleti számaiban a stratégiaváltás?

A Sanofi forgalmának is most már a legjelentősebb része a biotechnológiai területről származik.

Az új stratégia bejelentésével párhuzamosan hatalmas erőforrásokat csoportosít át a vállalat, hogy a biotechnológiai és innovatív terápiás fejlesztéseit fel tudja gyorsítani, és az innovációk eredményeivel minél hamarabb meg tudjon jelenni a piacon. Az elmúlt időszak cégvásárlásai is ezt a célt szolgálják: a biotechnológia területén a tudás bővítését.

Tehát a stratégiai szemléletű átalakulás részben cégvásárlások útján megy végbe a csoportnál?

Mindkét úton haladunk. A Sanofi már korábban átalakította kutatás-fejlesztési tevékenységét az új stratégiának megfelelően, előtérbe került a különböző laboratóriumokkal, egyetemi kutatóközpontokkal való együttműködés. Az ezekben a szellemi központokban fejlesztés alatt lévő innovációk felkarolásával, majd az ipari eljárássá fejlesztésével próbál a Sanofi új, innovatív termékekkel a piacra lépni. Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan új tudást is behozzunk a céghez, ezért az utóbbi időben számos kisebb biotechnológiai céget, laboratóriumot vásárolt meg a csoport. Ezzel a Sanofi lehetővé teszi az ott létrejött innovációk mielőbbi gyógyszerré válását.

rónay tamás sanofi
Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

Ha össze lehet vetni a korábbi gyógyszerfejlesztési technológiákkal, akkor mit lehet elmondani: egy biotech gyógyszer kifejlesztése rövidebb ideig tart, és jobb a megtérülése?

Évről évre növekszik egy új gyógyszer kifejlesztésének költsége.

Amikor egy kémiai készítménnyel nagy betegszámú populációt céloztunk általános gyógyszereléssel, akkor nagyon sok beteget kellett bevonni a gyógyszerfejlesztés klinikai fázisaiba. Míg a molekuláris diagnosztika felerősödésével lehetőségünk nyílhat homogén betegcsoportok kialakítására. Ez tipikusan a biotechnológia területe. De ez nem azt jelenti, hogy olcsóbb lenne a fejlesztés, inkább azt az esélyt teremti meg, hogy olyan területeken, ahol korábban csak palliatív terápia volt elérhető, most kuratív terápia tud kialakulni. Ahol nem volt megoldott a gyógyszerelés, most ezzel az új technológiás lehetőséggel és innovációval meg tudjuk oldani a betegség gyógyítását is, nemcsak a szinten tartását.

A Sanofi stratégiaváltása hogyan befolyásolja a magyarországi operációt?

A 2019-ben bejelentett új stratégia négy pillérre épül: növekedés, innováció, hatékonyságjavítás és a munkafolyamatok újragondolása. A stratégia célja, hogy a vállalatcsoportot a világ egyik vezető biotechnológiai cégévé alakítsa át. Az egyik gyakorlati változás a cégcsoport működésében, hogy az Európa számos országában nagyon jelentős consumer healthcare aktivitás, a recept nélkül kapható gyógyszerek üzletága önálló leányvállalattá szerveződik át, de a Sanofi csoport szerves részeként működve tovább. Ez Magyarországon azt jelenti, hogy két új jogi entitás jött létre. Az egyik az Opella Healthcare Hungary, amibe a veresegyházi üzemegységünk kerül át. A másik új szervezet az Opella Healthcare Commercial Kft., melyhez a recept nélküli termékek kereskedelmi tevékenysége és a globális támogató funkciók tartoznak. Ezek a vállalatok tehát a csoporton belül maradnak, továbbra is Sanofi brand alatt kommunikálnak, de önálló szervezeti formában tevékenykednek ez év októberétől.

A másik változás a kémiai tevékenységet érinti. A cég úgy döntött, hogy öt országban hat olyan telephelyét (köztük az újpestit), ami alapvetően kémiai gyártással és fejlesztéssel foglalkozik, egy önálló vállalatba fogja össze. Ez az EUROAPI, amelynek a különválási folyamata november 1-jével kezdődött meg. Ez a vállalat Magyarországon is önállóan tevékenykedik.

Mi a cél ennek a tevékenységnek a leválasztásával, miért jó ez a csoport számára?

Az EUROAPI az Európai Unió legnagyobb, és a világ második legnagyobb hatóanyaggyártója.

Olyan lehetőséghez jut a vállalat, amivel új piacokat szerezhet, új vevőket és innovatív gyártástechnológiákat vezethet be, és új készítményekkel jelenhet meg a piacon. Azért is fontos a változás, mert már a Covid-járvány előtt felmerült az Európai Unióban, hogy

az európai gyógyszergyártást valamelyest függetleníteni kell az alapanyag-beszerzés szintjén a távol-keleti forrásoktól.

Ezt az igényt a pandémia csak felerősítette. Egy olyan európai és erős tudásbázisú gyógyszeralapanyag-gyártó jön létre, ami elősegíti azt a folyamatot, hogy az európai gyógyszergyártók diverzifikálni tudják a beszerzési forrásaikat.

Ez a vállalat a Sanofi tulajdonában marad?

Egyelőre igen, de teljesen különálló cégként működve. A későbbiekben cél, hogy más invesztorokat is bevonjanak.

Milyen tevékenységek vannak jelen most Magyarországon a csoporton belül, és ezek mekkora jelentőséggel bírnak?

Magyarországon a Sanofi a második legnagyobb gyógyszeripari vállalat. Árbevétel szempontjából a 23., az exportárbevétel szempontjából pedig a 14. legnagyobb vállalata a magyar gazdaságnak. Jelen vagyunk a gyógyszergyártásban, a kereskedelemben, a klinikai kutatásban, a disztribúcióban és globális szolgáltató központunk van Budapesten. Az EUROAPI november elsején történt különválásával az újpesti telephelyünkön működő alapanyaggyártó tevékenység és a tevekénységet támogató 800 munkavállaló az EUROAPI csoport részeként folytatja a működését. Ezáltal a Sanofi magyarországi tevékenysége a korábbi öt helyett négy telephelyen folytatódik, több mint 1500 munkavállalóval.

Továbbra is megmarad a belkereskedelmi tevékenység. Az Opella Healthcarrel együtt négy üzletági tevékenység működik diabétesz, onkológia, humán vakcinák, immunológia, ritka betegségek, valamint a vény nélkül kapható készítmények területén. A gyártást tekintve két fontos gyártóbázisunk is marad. Az egyik a Miskolc melletti Csanyikvölgyben található előregyártott injekció- és ampullagyárunk, mely jelentős fejlesztés követően is a világ egyik legfejlettebb ampulla- és injekciógyártó üzeme lesz. A veresegyházi gyáregységünk a recept nélküli üzletág alapvető bázisa. Tovább működik a Harbor parki disztribúciós központunk, amely 59 gyártóhely termékeit disztributálja mintegy 50 országba. Folyamatos fejlődés mellett folytatja működését a globális szolgáltatóközpontunk, amely 350 fővel, hét nyelven nyújt pénzügyi, HR- és digitális szolgáltatásokat európai és észak-amerikai leányvállalatok számára. És külön kiemelem a klinikai kutatási tevékenységünket, mely számos betegnek kínál hozzáférést új és innovatív terápiákhoz.

rónay tamás sanofi
Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

Magyarországról is elindulhat akár olyan kezdeményezés, amit a vállalatcsoport felkarol, és házon belülre apportálja a fejlesztést?

A Sanofi a kutatás-fejlesztési tevékenységét alapvetően négy helyre vonta össze a világban, ezek azok a központok, amelyek nagy egyetemi tudáscentrumokkal és különböző fejlesztőlaboratóriumokkal dolgoznak együtt. Magyarországon biotechnológiai kutatás nem zajlik. De ha egy kis cégnél felbukkan egy innováció, ami fontos lehet a gyógyszeripar számára, akkor megvannak azok a csatornák, ahol ezek az eredmények tudnak találkozni a gyógyszeripari nagyvállalatokkal.

Megkerülhetetlen téma egy gyógyszergyártó esetében a koronavírus-járvány, az arra adott válaszok, és a vakcinafejlesztés. Mi a helyzet ezen a téren a Sanofinál?

A Sanofi két különböző technológiájú Covid-vakcinát fejleszt.

Az egyiket az mRNS technológia tudásbázisával rendelkező Translate Bio-val közösen, mely vállalat a közelmúltban csatlakozott is a Sanofi csoporthoz. Ez a fejlesztés már túl van az 1. és 2. klinikai fázison, de a vállalat úgy döntött, hogy a piac telítettsége miatt ezt a fejlesztést nem viszi tovább. Viszont azt a tudást, amit megszerzett, más területeken, például az onkológiában szeretné a jövőben hasznosítani.

Melyik a másik típusú vakcinafejlesztés?

A másik vakcina már a fázis 3 vizsgálatnál tart:

egy rekombináns DNS technológiát tartalmazó Covid-vakcina, amit a GSK-val közösen fejlesztünk. Ez egy booster vakcina,

azaz emlékeztető oltás, amely a várhatóan ebben a negyedévben véget érő fázis 3 vizsgálat pozitív eredménye után a piacra kerülheti. Akik kaptak már első és második oltást, azoknak ez egy ideális megoldás lehet.

Univerzális oltás lesz, vagyis bármilyen korábbi koronavírus elleni vakcinára be lehet adni?

Igen, bármely korábban kapott vakcina után adható,

és további nagy előnye, hogy nem igényel rendkívüli technológiát, nem kell mínusz 70 fokra hűteni, szobahőmérsékleten disztributálható és tárolható. Fontos megjegyezni, hogy

az összes eddigi vírus mutáns ellen hatékony, ez a technológia pedig egyelőre egyedülálló a világon.

rónay tamás sanofi
Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
putyin, biden, oroszország, usa
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
iroda munkahely