befektetés tőzsde chart getty stock
Üzlet

Emelkedtek az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken kedden vegyes kép alakult ki annak ellenére, hogy érkeztek pozitív hírek az amerikai és a kínai elnök virtuális csúcstalálkozójáról. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén csak mérsékelt elmozdulások voltak láthatók, viszont a magyar tőzsdére ma nem csak a nemzetközi hangulat volt hatással, hiszen kamatdöntő ülést tartott ma az MNB, ahol az eddigi 15 bázispont helyett 30 bázisponttal emelte az alapkamatot a jegybank, valamint bejelentette azt is, hogy újra bevezeti a kettős kamatrendszerét, tehát az irányadónak számító egyhetes betét kamatát felfelé eltéríti az irányadó kamattól, méghozzá már most csütörtöktől.

Pluszos zárás Amerikában

A mérsékelt pluszok kitartottak zárásig az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos emelkedéssel zárta a Dow, az S&P 500 0,4 százalékkal, a Nasdaq 0,8 százalékkal fejezte be a kereskedést. Az emelkedést támogatták az erős amerikai kiskereskedelmi értékesítési adatok, valamint a Wal-Mart és a Home Depot kedvező negyedéves gyorsjelentései, amelyek azt jelzik, hogy az amerikai fogyasztók költenek továbbra is.

Jelentős csapkodás után végül erősödéssel zárt a magyar tőzsde

Komoly csapkodás alakult ma ki a magyar tőzsdén, ami javarészt az MNB kamatdöntésének volt betudható. Végül minimális emelkedéssel zárt a BUX, a hazai blue chipek pedig vegyesen teljesítettek.

Tovább a cikkhez

Itt a fordulat: Virág Barnabás bejelentésére erősödik a forint

Kedd délután az MNB kamatdöntését követően ismét gyengülésnek indult a forint az euróval szemben. A jegybank a várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal emelte a kamatot, azonban a jelek szerint ez csalódás volt a piacnak. Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök ugyanakkor bejelentette, hogy az egyhetes betét kamatát az alapkamat felett emelhetik, erre pedig erősödésbe kezdett a forint.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Amerikában

Iránykereséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 és a Nasdaq is stagnál. Az óvatos optimizmus részben annak köszönhető, hogy Joe Biden elnök aláírta az infrastrukturális megállapodást, valamint Biden és Hszi Csin-ping kínai vezető találkozójáról megjelent hírek a két szuperhatalom közti kapcsolatok javulására utalt. Az amerikai kiskereskedelmi forgalmi adatok emellett a vártnál erősebbek lettek.

Itt a várva-várt legalizációs törvényjavaslat, estek tegnap a kannabisz részvények

A legjelentősebb, amerikai tőzsdéken jegyzett kannabisz cégek részvényei estek a tegnapi kereskedésben, miután a dél-karolinai kormányzó Nancy Mace bemutatta a várva-várt republikánus marihuána legalizációs törvényjavaslatot. Vélhetően egy "buy the gossip - sell the news" tőzsdei mechanizmust figyelhettünk meg, még a törvényjavaslat első említése után ugyanis komolyat raliztak a vonatkozó részvények a múlt héten.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat jövőre a tőzsdei emelkedés a Goldman Sachs szerint

A befektetési környezet 2022-ben valószínűleg sokkal másabb lesz, mint 2021-ben, de a Goldman Sachs szerint a miliő még mindig termékeny táptalajt nyújthat az 500 legnagyobb, amerikai tőzsdéken jegyzett cégeket tömörítő S&P 500 további emelkedéséhez.

Tovább a cikkhez

Megérkezett a kamatdöntés

A mai kereskedés első felében jól teljesített a magyar tőzsde, a BUX felülteljesítő volt az európai indexek között, azonban az MNB kamatdöntéséhez közeledve kezdett elolvadni az emelkedés, és gyakorlatilag stagnálva várta a döntést a hazai részvényindex, majd a 30 bázispontos emelést követően kis mínuszba fordult a BUX.

Közben a forint jelenetősen gyengült az euróval szemben, a 363,5 fortintos szintről 0,9 százalékkal egészen 366,9 forintig.

Megjött az MNB várva várt kamatdöntése!

A vártnak megfelelően 30 bázisponttal 2,1%-ra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa. A döntést a szokásosnál is nagyobb figyelem övezte, a piac is erősen megosztott volt azzal kapcsolatban, mire számítson előzetesen.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde, felpattant az OTP és a Mol

A keddi kereskedés második felére ráfordulva továbbra is jó hangulatban telik a kereskedés a magyar tőzsdén, ami elsősorban a blue chipek jó teljesítményének köszönhető, viszont erősen szerepel ma a 4iG is, amely a negyedik legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Tovább ralizik a 4iG, 15 százalék két nap alatt

Nagyot emelkedett a 4iG árfolyama a keddi kereskedésben így a tegnapi ralival együtt már 15 százalékot emelkedett két nap alatt.

Tovább a cikkhez

Kiderült, hogy milyen részvényeket vett és adott el Warren Buffett

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway hétfőn közölte, hogy megszüntette a Merck & Co vállalatban lévő befektetését, és csökkentette az AbbVie és a Bristol-Myers Squibb vállalatokban lévő részesedését, miközben összességében csökkentette részvénypiaci befektetéseit.

Tovább a cikkhez

A Twitter pénzügyi igazgatója szerint nincs értelme most kriptóba fektetni

Továbbra is kimondottan rossz a hangulat a kriptovaluták piacán, nagyot esett a bitcoin és az ethereum jegyzése is. A dollár erősödése mellett ok lehet a rossz hangulatra a Twitter pénzügyi igazgatójának megnyilvánulása, Ned Segal szerint ugyanis a kriptoeszközökbe, például a bitcoinba való befektetésének jelenleg "nincs értelme".

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés Európában

A blue-chip indexek, köztük a német DAX és a francia CAC 40 is új csúcsot döntött. A Kínának nagymértékben kitett bányavállalati részvények százalékkal emelkedtek ma délelőtt, míg a távközlési részvényekre kedvezően hatott, hogy a Vodafone negyedéves eredményei után 5,3 százalékot emelkedett.

A holland technológiai befektető Prosus 2,8 százalékot emelkedett, miután 2022 első félévére magasabb profitot prognosztizált, mivel 12,3 milliárd dollár értékű bevételre tett szert a Tencentben lévő részesedésének egy részének eladásából.

Így söpörnék el örökre a hagyományos pénzügyi rendszert a kriptósok

Az elmúlt években egyre több visszhangot kapott a blockchain alapú, decentralizált pénzügyi rendszer, amitől sokan a bankok nélküli pénzügyi világ megvalósulását várják. A rendszer híveinek reményét táplálhatja, hogy az elmúlt évben nagyot nőtt az Ethereum rendszerén fejlesztett pénzügyi applikációkban lekötött pénz értéke, ami viszont az ether árfolyamának hasonló mértékű növekedés miatt félrevezető lehet. A legtöbben hitelezésre használják a megoldást, ami viszont nem csak jelentős kamatjövedelmet, de éppúgy óriási kockázatot is rejt magában.

Tovább a cikkhez

162 millió dollárra perelte a JP Morgan a Teslát

A JP Morgan hétfőn 162,2 millió dollárra perelte be a Teslát, azzal vádolva Elon Musk cégét, hogy "szemérmetlenül" megszegett egy szerződést, amely egyes warrantokra vonatkozott.

Tovább a cikkhez

Michael Burry összeveszett Elon Muskkal, feladott pár short pozíciót majd lelépett a Twitterről

Michael Burry leginkább a Nagy dobás című filmből lehet ismerős, ahol Christian Bale alakította a gurut. A jelzálogkötvényekből gyúrt pénzügyi termékekben lufit azonosító, és azok összeomlását sikerrel meglovagló stratéga a válság után visszavonult, de az elmúlt években újra aktivizálta magát. Burry a napokban ismét törölte Twitter-fiókját, nem sokkal azután, hogy befektetési cége több short pozíciót is feladott, többek között a Tesla részvényét is shortolta korábban a guru.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Európában, csúcson a német tőzsde

Javarészt emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,2 százalékos erősödése mellett,a CAC stagnál, míg a FTSE 100 0,1 százalékot erősödött. A milánói börze feljebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde stagnál. Az Egyesült Államok és Kína vezetőinek virtuális csúcstalálkozója után a világ két legnagyobb gazdasága között továbbra is számos feszültségi pont van, de a találkozót követő nyilvános nyilatkozatok optimizmusra adtak okot, hogy ezek elsimulhatnak, ami a kockázatosabb eszközöknek kedvez. Ennek ellenére kedden Európában valószínűleg mérsékeltek lesznek a mozgások, mivel a kontinens ismét a Covid-járvány epicentrumává vált. Ez arra késztethet néhány országot, hogy Ausztria és Hollandia példáját követve fontolóra vegyék a korlátozások újbóli bevezetését karácsony előtt.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban indítják a napot, az OTP 0,8 százalékot emelkedett, a míg a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, a Richter szintén 0,2 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékos pluszban van.

Esik a bitcoin, fontos szinten áll a jegyzés

Kimondottan rossz ma a hangulat a kriptovaluta-piacon, komoly esést láthatunk a legjelentősebb valutáknál. A hirtelen esés hátterében nem áll konkrét, a kriptovaluták kilátásait befolyásoló hír, úgy tűnik tehát, hogy a mechanizmust az elmúlt hetek meredek emelkedése utáni profitrealizálás indíthatta el.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Nem igazán voltak jelentős elmozdulások tegnap az amerikai tőzsdéken Dow Jones értéke stagnált, a S&P 500 értéke szintén stagnált, míg a Nasdaq értéke 0,1 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,04 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng értéke 0,96 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 értéke 0,23 százalékkal került feljebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,14 százalékot eshet, a CAC értéke 0,25 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,29 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones értéke 0,06 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,02 százalékot eshet, míg a Nasdaq értéke 0,04 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Reggel a KSH publikálja a harmadik negyedéves GDP előzetes adatát, majd délelőtt az Eurostat rangsorában is elhelyezhetjük a magyar gazdaság teljesítményét. Kora délután pedig jön az MNB kamatdöntése, ami kiemelten izgalmas lehet, hiszen széles sávban szóródnak az elemzői várakozások. A szakemberek szerint a vártnál magasabb infláció és a régiós jegybankok demonstratív kamatemelései után a Monetáris Tanácsnak is erőteljesebb szigorítási tempóra kell váltania az eddigi 15 bázispontról. Mindemellett Amerikában a kiskereskedelem és az ipar friss, októberi adatai jelennek meg ma délután.

2021. november 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg okt.
november 16. kedd 9:00 KSH GDP Q3
november 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 16. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 16. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 16. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 17. szerda 8:30 MNB Pénzügyi számlák (előzetes) Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 15. hétfő 0:50 Japán GDP Q3
november 15. hétfő 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. hétfő 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 11:00 EU GDP Q3
november 16. kedd 14:30 USA Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 15:15 USA Ipar okt.
november 17. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 18. csütörtök 11:00 EU Infláció okt.
november 18. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 19. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem okt.
november 19. péntek 9:00 EU Christine Lagarde beszéde  
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 39,3 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 6,8 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 32,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 13,5 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 66,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 087 0,0% -0,9% 2,2% 17,9% 22,4% 90,7%
S&P 500 4 682 0,0% -0,4% 4,7% 24,7% 30,6% 114,8%
Nasdaq 16 189 -0,1% -0,9% 6,9% 25,6% 35,6% 239,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 776 0,6% 0,9% 2,4% 8,5% 17,3% 68,5%
Hang Seng 25 390 0,2% 2,5% 0,2% -6,8% -2,9% 13,7%
CSI 300 4 882 -0,1% 0,7% -1,0% -6,3% 0,5% 42,4%
Európai részvényindexek              
DAX 16 148 0,3% 0,6% 3,6% 17,7% 23,5% 50,4%
CAC 7 128 0,5% 1,1% 6,0% 28,4% 32,5% 57,1%
FTSE 7 351 0,1% 0,7% 1,6% 13,8% 16,4% 8,2%
FTSE MIB 27 868 0,5% 0,6% 5,2% 25,4% 33,3% 67,1%
IBEX 9 095 0,2% 0,3% 1,1% 12,7% 16,9% 4,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 789 -1,0% -4,3% -5,4% 23,0% 38,7% 71,9%
ATX 3 872 -0,2% -1,3% 2,4% 39,3% 60,7% 54,1%
PX 1 379 1,3% -0,6% 1,3% 34,3% 51,4% 52,5%
WIG20 72 086 -0,7% -3,2% -3,2% 26,4% 42,4% 51,5%
Magyar blue chipek              
OTP 17 700 -3,0% -4,4% -6,8% 32,5% 47,5% 121,5%
Mol 2 516 1,9% -6,8% -8,1% 14,9% 32,8% 9,2%
Richter 8 445 -1,0% -2,9% -1,4% 13,5% 28,1% 40,2%
Magyar Telekom 432 -0,9% -0,2% 1,2% 13,7% 18,4% -9,8%
Nyersanyagok              
WTI 80 0,0% -1,2% -2,4% 66,7% 105,1% 77,8%
Brent 82 0,0% -1,2% -2,4% 60,8% 95,2% 70,8%
Arany 1 860 -0,1% 2,1% 4,9% -2,0% -1,7% 51,8%
Ezüst 25 0,0% 4,2% 8,7% -3,8% 4,2% 47,1%
Devizák              
EURHUF 365 -0,3% 1,4% 1,7% 0,8% 2,2% 17,7%
USDHUF 320 0,0% 2,9% 3,6% 8,1% 6,0% 10,7%
GBPHUF 431 0,2% 2,1% 1,2% 6,4% 8,3% 20,1%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 113 0,0% 0,0% -0,9% 9,7% 8,7% 4,6%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 63 606 -0,9% -5,9% 3,2% 116,3% 289,4% 8 846,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 3 0,0% 0,0% 0,0% 50,0% 50,0% 0,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bull