Frankfurti tőzsde
Üzlet

Ismét a járványhelyezet került a fókuszba, lefordulás a tőzsdéken - a tech papírok jól bírták a nyomást

Portfolio
Alaposan elromlott a hangulat péntek délutánra az európai tőzsdéken, miután a kontinens több országában újabb intézkedéseket jelentenek be a romló járványhelyzet miatt. Ausztriában például ma jelentették be a kötelező oltást, és jövő hétfőtől országos lezárás lép életbe. Ausztria bejelentésével szinte egy időben Németország legfőbb egészségügyi tisztviselője azt mondta, hogy Európa legnagyobb gazdaságának is keményebb szigorra lehet szüksége. Angela Merkel kancellár kormánya csütörtökön fokozta a németekre nehezedő nyomást, hogy beoltassák magukat, és bejelentette, hogy számos szabadidős tevékenységet korlátozni kíván a be nem oltottak számára. Ezek után a relatív pozitív hangulatban indult európai kereskedés gyors fordulatot vett és sorra kezdtek el lefordulni a vezető indexek, főleg az osztrák piac teljesített gyengén. A kedvezőtlen nemzetközi hangulattal együtt az amerikai tőzsdék is lefordulak pénteken, egyedül a Nasdaq tartja magát.

Vegyes nap Amerikában

Az S&P 500 és a Dow Jones kosárban lévő részvények összességében estek, a tech papírok viszont emelkedtek.

Az ipari vállalatok Dow indexe a kereskedésben végig a tegnapi záróára alatt mozgott, végül 0,7 eséssel zárt.

Az S&P a nap első felében még zöldben járt, és végül nem is esett sokat, 0,1%-ot.

A Nasdaq viszont - bár nap közben veszített értékéből - végül 0,4%-kal magasabban zárt, mint tegnap.

A nap nyertesei között van a Moderna (+5%), az Nvidia (+4%), és a Tesla (+3%).

5% körüli esést produkált viszont a Boeing, az Exxon, közel 4%-ot buktak az Airbnb és a Paypal részvényesei.

Eséssel zárt a magyar tőzsde, csúnyán megütötték a Molt

A nemzetközi hangulatromlással együtt eséssel zárt ma a magyar tőzsde, ami elsősorban az OTP és a Mol gyenge teljesítményének volt betudható.

Tovább a cikkhez

Szintet lépne a DM-Ker, a BÉT Standard kategóriáját célozza

A DM-Ker ma bejelentette, hogy rendkívül közgyűlést hív össze december 20. 10 órára. Többek között arról is dönteni fog a társaság, hogy a cég részvényeit az Xtendről átvezessék a Standart kategóriába.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás Amerikában

Vegyes nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,4 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot emelkedett. Az európai tőzsdéken is látott kedvezőtlen hangulat látszik ma az amerikai tőzsdéken, viszont a technológiai részvények relatív felülteljesítését eredményezte, hogy a 10 éves amerikai állampapír hozama a tegnapi 1,61 százalékról elég jelentős mértékben csökkent, és ma 1,54 százalékon áll.

Csúnya, ami az olajrészvényekkel történik, nagyot esett a Mol

A pénteki kereskedésben jelentősen csökkent az olaj ára, ami magával rántotta az európai olajcégeket is, köztük a Molt. A hangulatromlás nem csak szektorspecifikus, hiszen a tágabb értelemben vett európai részvénypiacon is rossz hangulat uralkodik, miután a koronavírusos esetszámok elmúlt időszakban tapasztalt megugrás arra kényszeríti a kontinens országait, hogy újra korlátozó intézkedéseket vezessenek be. Utóbbi azért is kedvezőtlen az olajárra nézve, mivel kemény korlátozások mellett a kereslet is jelentősen visszaeshet.

Tovább a cikkhez

Értékelte a Wood a Nyomda legfrissebb számait

Tegnap, a piaczárása után az ANY Biztonsági Nyomda közzétette harmadik negyedéves számait, amelyeket a Wood friss elemzésében értékelt.

Tovább a cikkhez

Vételen a Graphisoft Park a Woodnál

A Graphisoft Park harmadik negyedéves gyorsjelentését követően a Wood friss elemzéssel jelentkezett. Az elemzőház ajánlása továbbra is vétel a részvényre, míg a célárát 5123 forintra csökkentette, ami így is több mint 33 százalékos felértékelődési potenciált feltételez.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken

Délutánra elkezdtek sorra lefordulni az európai index, az esést az ATX vezeti, miután az osztrákok ma bejelentették a kötelező oltást, és hétfőtől országos lezárás veszi kezdetét a szomszédos országban.

Egyre nagyobb az esés a magyar tőzsdén

Az általános piaci hangulatromlással együtt lefordult a magyar tőzsde is a kereskedési idő második felébe átlépve. A hazai blue chipek közül az összesnek kivétel nélkül esik az árfolyama, de a midcapek piacán is rossz a hangulat.

Tovább a cikkhez

Országos lezárás és kötelező oltás - Csúnya esés alakult ki az osztrák tőzsdén

Az európai tőzsdéken látott hangulatromlással együtt nagyot esett az osztrák tőzsde, miután ma bejelentették a kötelező oltást Ausztriában, illetve hétfőtől jön az országos lezárás.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés Európában

A péntek délelőtti kereskedésben többnyire pozitív elmozdulások látszanak a kontinens vezető rszévényindexein, a BUX is minimális pluszban van.

Ha a szektorokat nézzük, az egész évben kiemelkedően jól teljesítő nyersanyagkapcsolt cégek részvényárfolyama emelkedik ma a leginkább.

Fontos bejelentéseket tett az Enefi

Az Enefi több bejelentést is közzétett az BÉT honlapján, többek között ingatlan adásvételi szerződések pénzügyi zárásáról számolt be a cég.

Tovább a cikkhez

Visszavágta a Rába célárát az OTP

A Rába harmadik negyedéves gyorsjelentését most friss elemzésében értékelte az OTP. Az OTP lefelé módosította a Rába célárát a korábbi 1 476 forintról 1 400 forintra, az ajánlása pedig továbbra is tartás. Az új célár 1,7 százalékkal alacsonyabb mint az 1 425 forintos csütörtöki záróárfolyam.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indult a kereskedés Európában

Emelekednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,2 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,5 százalékot erősödött, a FTSE 100 pedig 0,4 százalékot emelkedett a nyitás után. A milánói börze is feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot emelkedett.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Minimális erősödést mutat a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai nagypapírok közül az OTP 0,1 százalékot emelkedett, a Mol stagnál, a Richter 0,4 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom 0,1 százalékot esett.

Még az idén új, nemzetközi stratégiát tesz közzé a Gloster

A Gloster menedzsmentje 20 százalékot meghaladó mértékben emelte meg a 2021-es évre vonatkozó EBITDA várakozását. A 2021. tavaszi stratégiában megjelölt húsz havi célokat a Gloster hat hónap alatt túlteljesítette, ezért még idén új stratégiával áll elő a menedzsment.

Tovább a cikkhez

Rendkívüli közgyűlést tart a Mol

A Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétette, hogy rendkívüli közgyűlést hív össze, melynek időpontja december 22. 10 óra, helyszíne pedig a Kempinski Hotel Corvinus.

Tovább a cikkhez

A lejárt okmányok és a védettségi igazolványok segítették a Nyomda növekedését

Jelentős növekedésről számolt be a harmadik negyedévre az ANY Biztonsági Nyomda mind a bevétel, mind az eredmények szintjén, miután a bázisidőszak a járvány miatt gyenge volt. Az időszaki nettó eredmény több mint négyszereződött, amit a bolgár leányvállalat értékesítése miatt elszámolt rendkívüli eredmény is nagyban segített.

Tovább a cikkhez

Száguld az Angry Birds fejlesztője, de mi a helyzet a többi gaming részvénnyel?

Bár az online, illetve mobilos játékok folyamatosan nagy népszerűségnek örvendenek, a részvénypiacon sikerek vegyesek és korántsem találkozunk mindig növekedési sztorikkal. Ennek ellenére van olyan papír, amelynek árfolyama mostanában egy olyan technikai elemzésben ismert formációt mutat, ami nemcsak ritka, de a vevők egyre nagyobb erejét és egy régóta esedékes szint áttörését valószínűsíti. Ez a részvény a Rovio vállalathoz tartozik, amelyik az Angry Birds franchiseból tollasodott meg. A pandémia azonban több hasonló cégnél is az árbevétel szárnyalását okozta, amely folyamat mostanáig kitartott. Emiatt pedig a befektetők is egyre inkább szívesen veszi az ágazat papírjait.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,2 százalékot veszített, a S&P 500 értéke 0,3 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq értéke 1,1 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,61 százalékos pluszban áll, a Hang Seng értéke 1,14 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 értéke 0,87 százalékos pluszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,44 százalék pluszban nyithat, a CAC értéke stagnál, míg a FTSE értéke 0,41 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,4 százalékot emelkedhet, a S&P 500 értéke 0,43 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,53 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma a brit kiskereskedelem adata mellett Christine Lagarde EKB-elnök beszél egy rendezvényen, ami kiemelten fontos lehet, hiszen a magas infláció miatt fokozott figyelem irányul minden jegybanki megszólalásra.

2021. november 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg okt.
november 16. kedd 9:00 KSH GDP Q3
november 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 16. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 16. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 16. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 17. szerda 8:30 MNB Pénzügyi számlák (előzetes) Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 15. hétfő 0:50 Japán GDP Q3
november 15. hétfő 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. hétfő 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 11:00 EU GDP Q3
november 16. kedd 14:30 USA Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 15:15 USA Ipar okt.
november 17. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 18. csütörtök 11:00 EU Infláció okt.
november 18. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 19. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem okt.
november 19. péntek 9:00 EU Christine Lagarde beszéde  
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 37,7 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 7,2 százalékos eséssel a CSI 300 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 34,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 11,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 64,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 870 -0,2% -0,1% 1,7% 17,2% 21,8% 90,1%
S&P 500 4 704 0,3% 1,2% 4,9% 25,2% 31,9% 115,7%
Nasdaq 16 482 1,1% 2,8% 7,7% 27,9% 38,6% 242,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 598 -0,3% 1,1% 2,0% 7,8% 15,0% 64,7%
Hang Seng 25 319 -1,3% 0,3% -0,4% -7,0% -4,6% 13,3%
CSI 300 4 837 -1,0% -1,2% -0,8% -7,2% -1,1% 41,6%
Európai részvényindexek              
DAX 16 221 -0,2% 0,9% 4,8% 18,2% 22,9% 52,1%
CAC 7 141 -0,2% 1,2% 7,0% 28,6% 29,6% 58,5%
FTSE 7 255 -0,5% -1,7% 0,7% 12,3% 13,6% 7,1%
FTSE MIB 27 661 -0,6% 0,1% 5,3% 24,4% 27,9% 70,1%
IBEX 8 903 -1,0% -2,1% -0,4% 10,3% 11,6% 3,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 992 0,9% -2,0% -4,8% 23,5% 35,5% 72,7%
ATX 3 829 -1,6% -2,5% 1,3% 37,7% 52,5% 54,4%
PX 1 376 -0,5% 0,2% 1,6% 34,0% 45,6% 55,7%
WIG20 70 145 -1,9% -3,6% -6,0% 23,0% 34,3% 49,5%
Magyar blue chipek              
OTP 17 990 2,1% -2,6% -5,5% 34,7% 49,9% 121,6%
Mol 2 518 0,4% -1,3% -7,4% 15,0% 25,1% 9,4%
Richter 8 300 -0,4% -3,4% -2,6% 11,6% 20,6% 41,7%
Magyar Telekom 433 -0,2% -0,2% 1,9% 13,9% 17,3% -10,0%
Nyersanyagok              
WTI 79 1,3% -2,5% -3,7% 64,6% 92,7% 75,6%
Brent 81 1,3% -1,2% -3,6% 58,8% 84,1% 68,8%
Arany 1 861 -0,1% 0,1% 5,3% -1,9% -1,0% 54,2%
Ezüst 24 -4,0% -4,0% 4,3% -7,7% 0,0% 50,0%
Devizák              
EURHUF 364 0,0% 0,0% 0,8% 0,6% 1,1% 17,8%
USDHUF 321 -0,3% 1,3% 2,9% 8,4% 5,9% 9,9%
GBPHUF 431 -0,7% 1,2% 0,9% 6,4% 6,9% 20,1%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 114 0,0% 0,9% 0,0% 10,7% 10,7% 3,6%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 56 917 -5,7% -12,2% -8,2% 93,6% 220,0% 7 509,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 33,3% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bull