Frankfurti tőzsde
Üzlet

Felemás zárás Amerikában

Portfolio
Az elmúlt napokban valamelyest elromlott a hangulat a tőzsdéken, Európában egyrészt a koronavírusos esetszámok emelkedése és az újabb korlátozások nyomják rá a bélyegüket a piaci hangulatra. Eközben az USA-ban az látszik, hogy beindult egy kisebb korrekció, miután például a benchmarknak számító S&P 500 a hosszabb időtávokon már túlvetté vált, illetve az is negatívan hatott a hangulatra, hogy újraválasztották Jerome Powellt az amerikai jegybank élére, ami szigorúbb monetáris politikai irányvonalat vetít előre Lael Brainardhoz képest, ami kedvezőtlen a kockázatos eszközök számára, és erre ugrottak tegnap a kötvényhozamok is. Összességében tehát inkább negatív most a hangulat tőzsdéket, és ez látszott ma reggel Ázsiában is, ahol estek a vezető indexek és Európában is kifejezetten rossz hangulatban indult a keddi kereskedés, majd a nap végére vegyes kép alakult ki. Az amerikai tőzsdék felemásan teljesítettek, a tech-papírokat püfölték, de az S&P és a Dow pluszban zárt.

Vegyes zárás lett

A kereskedés végéhez közelítve jelentősen javult a hangulat az amerikai tőzsdéken, de a techpapírokat továbbra is kerülték a befektetők. Ennek eredménye az lett, hogy a Dow Jones 0,59%-os, az S&P 500 0,17%-os pluszban, a Nasdaq viszont fél százalékos mínuszban zárt.

A Dow már pluszban, de ütik a techpapírokat

Két és fél órával tőzsdezárás előtt pluszba fordult a Dow Jones, most 0,11%-os pluszt mutat. A másik két fontos index még mínuszban van; a techpapírok különösen rosszul teljesítenek. A Nasdaq már 1,5%-os mínuszban van, miközben az S&P 500 0,46%-os mínuszban van.

Erőtlen az amerikai tőzsde

Mínuszos mindhárom fontosabb amerikai tőzsdeindex, ahogy a befektetők az inflációs aggodalmak, a koronavírus-válság és a növekvő kötvényhozamok miatt püfölik a részvényeket. A Dow 0,01%-os, az S&P 500 0,26%-os, a Nasdaq pedig 1,08%-os mínuszban van.

Fordulat a magyar tőzsdén, megtépték a Molt, de az OTP is felpattant

Felülteljesítő volt a magyar tőzsde ma az európai színtéren, ami elsősorban az OTP és a Mol jó teljesítményének volt betudható. A Mol az olajár délutáni felpattanásával együtt ralizott, az OTP pedig napon belül 3,2 százalékos mínuszban is járt, majd a délutánra megérkeztek a vevők és végül emelkedéssel zárt a bankpapír.

Tovább a cikkhez

Nincs erő az amerikai tőzsdékben

Vegyes piacnyitást láttunk az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,2 százalékot gyengült. Ma ismét nyomás nehezedik a technológiai szektorra, mivel a befektetők továbbra is azt mérlegelik, hogy Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének újbóli kinevezése mit jelenthet a monetáris politika szigorítása szempontjából. Közben érdemes az olajpiacra is figyelni, hiszen az USA bejelentette, hogy 50 millió hordót szabadít fel a stratégiai készletéből, és a lépéshez több ország csatlakozik. Bár első látásra ennek az árak esését kellene okoznia, viszont mégis 1,3 százalékot emelkedett a WTI árfolyama, ami a piac azon várakozását tükrözi, hogy az USA lépésére az OPEC a termelés visszafogásával (vagy a termelésnövelési ütem csökkentésével) válaszolhat.

Évtizedekig tarthat a kínai tech-cégek vesszőfutása a vagyonkezelő szerint

A GFM Asset Management szakértője, Tariq Dennison szerint a pekingi szabályozói szigor akár még további 30 évig is eltarthat. A vagyonkezelő szerint azonban a hosszú távon gondolkozó befektetők a kilátások miatt egyre inkább vásárolják az olyan kínai technológiai cégek részvényeit, mint például a Baidu, az Alibaba, a Tencent és a JD.com. Dennison szerint a mostanában hozott szabályozások hosszú távon inkább megerősíthetik ezeket a vállalatokat.

Tovább a cikkhez

Biden elrendelte az amerikai olajtartalékok felszabadítását

Az Egyesült Államok 50 millió hordó nyersolajat fog felszabadítani stratégiai tartalékaiból Kínával, Japánnal, Indiával, Dél-Koreával és Nagy-Britanniával közösen - ez a világ legnagyobb olajfogyasztóinak példátlan, összehangolt kísérlete az árak megfékezésére, ami azonban az OPEC+ válaszlépését válthatja ki.

Tovább a cikkhez

Gyengélkedik a magyar tőzsde, nagyot esett az OTP

Esik a magyar tőzsde a keddi kereskedésben, ami elsősorban az OTP gyenge teljesítményének tudható be. Mindeközben viszont a Mol visszapattant az elmúlt napok esése után, a midcapek piacán pedig kedvezőtlen a hangulat.

Tovább a cikkhez

Brutális a forgalom az AutoWallisban

A keddi kereskedésben alapvetően kedvezőtlen hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon, beleértve a magyar tőzsdét is, és bár főleg az OTP-t ütik a hazai részvények közül, az AutoWallis is fókuszba került ma, miután a részvény forgalma 1,2 milliárd forintra ugrott, ami messze átlag feletti.

Tovább a cikkhez

Tökéletes viharba került az OTP, folytatódik a zuhanás

Romló járványhelyzet, korlátozó intézkedések, történelmi mélypontra zuhanó forint, elromló nemzetközi befektetői hangulat, túlvettség és egyre csúnyább technikai kép, ezek mind együttesen vezettek az OTP eséséhez, ami az elmúlt órákban gyorsult be.

Tovább a cikkhez

Csúnya esés Európában

A kedd délelőtti kereskedésben továbbra is kifejezetten rossz a hangulat a tőzsdéken, elsősorban a gazdasági ciklusokra érzékeny részvényeket ütik a befektetők, mint az autógyártók, vagy a bankok. Ezzel szemben jól tartják magukat a defenzívnek számító távközlési cégek részvényei, de a légitársaságok is javarészt emelkednek.

Fordulat a Waberer's-nél, de mi jöhet ezután? - Megszólalnak a cég vezetői

December 2-án rendezzük meg a következő Portfolio Klubot, melynek keretein belül a Waberer’s által végrehajtott trendfordulóról, a jövőbeli fontos stratégiai projektekről, valamint a középtávú üzleti várakozásokról fognak beszélni a cég vezetői. Az eseményt a résztvevők online követhetik, melyhez ingyenes regisztráció szükséges.

Tovább a cikkhez

Továbbra is venni kell a Masterplastot az MKB szerint

Erős harmadik negyedéves eredményekről számolt be múlt héten a Masterplast gyorsjelentésében, a főbb számok és a marzsok is emelkedtek. A negyedéves gyorsjelentésre reagálva az MKB elemzője megerősítette a cégre korábban megfogalmazott, 5167 forintos célárat, ami 22 százalékkal van a jelenlegi árfolyam felett, az ajánlása változatlanul vétel.

Tovább a cikkhez

Mostantól házhoz jön a kannabisz Kanadában

Az Uber felveszi a kannabiszt az alkalmazáson keresztül rendelhető termékek listájára, bár egyelőre csak a kanadai Ontario államban élő ügyfelek számára lesz elérhető a szolgáltatás. A vállalat szerint a kannabisz alkalmazásába történő bevonása segít visszaszorítani a kábítószer illegális piacát és segítene csökkenteni a marihuána hatása alatt álló sofőrök számát az utakon, ezzel javítva az utak biztonságát.

Tovább a cikkhez

Jönnek a kripto alapok – Új területre lépnének be a nagy alapkezelők

A BlackRock és az Invesco után több nagy alapkezelő is bejelentette, hogy vizsgálja olyan befektetési alapok piacra dobását, amelyek kriptoeszközökhöz való kitettséget adnak a befektetőknek – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Csúnya lefordulás Európában

Az európai tőzsdéken kedvezőtlen hangulatban indult a keddi kereskedés, a DAX 0,8 százalékos esése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot esett.

Az USA ma bejelentheti, hogy hozzányúl a stratégiai olajkészleteihez az elszállt árak miatt

Az Egyesült Államok várhatóan kedden jelenti be, hogy nyersolajat kölcsönöz a biztonsági készletéből annak a tervnek a részeként, amelyet az energiaárak csökkentése érdekében dolgozott ki a legnagyobb ázsiai energiafogyasztókkal - mondta egy, a helyzetet ismerő Biden-kormányzati forrás a Reutersnek.

Tovább a cikkhez

Itt a nagy bejelentés, szabályozzák a kriptopiacot az EU-ban

Az Európai Központi bank elfogadott egy új felügyeleti keretrendszert a digitális fizetésekre vonatkozóan, ami magába foglalja a stablecoinok és más kriptoeszközök szigorúbb ellenőrzését is.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb. Az OTP 0,9 százalékot esett, míg a Mol és a Richter stagnál, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékot gyengült.

Jim Cramer szerint a koronavírus már nem ok a részvényeladásra

Azok a befektetők, akik a koronavírus-járványtól való félelmek miatt továbbra is eladják inkább a részvényeket, hibát követnek el a világjárvány jelenlegi szakaszában - vélekedett Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője tegnap.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a keddi kereskedés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,1 százalék pluszban zárt, a S&P 500 értéke 0,3 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq értéke 1,2 százalékot veszített.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei értéke 0,22 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng értéke 1,16 százalékot esett, míg a CSI 300 értéke 0,79 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,43 százalékot eshet, a CAC értéke 0,34 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,37 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,08 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,13 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq értéke 0,25 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma a költségvetés októberi helyzetére kapunk részletes rálátást. Októberben jelentős mínusszal zárt a költségvetés, holnap pedig azt is megtudjuk, hogy ez pontosan milyen tételekből adódik össze. A külföldi fejleményekre is érdemes figyelni, az IHS Markit ugyanis közli az előzetes beszerzésimenedzser-indexeket, amelyek az eurózóna negyedik negyedéves helyzetét mutatják.

2021. november 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 23. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 23. kedd 11:00 PM Részletes ÁHT okt.
november 23. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 25. csütörtök 9:00 KSH Népmozgalom okt.
november 25. csütörtök 11:50 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
november 25. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
november 26. péntek 8:30 MNB Nyugdíjpénztári adatok Q3
november 26. péntek 9:00 KSH Beruházás Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 22. hétfő 2:30 Kína Kamatdöntés  
november 23. kedd 9:15 Franciao. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 9:30 Németo. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 10:00 EU BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 15:45 USA BMI (ipar+szolg.) nov.
november 24. szerda 10:00 Németo. Ifo-index nov.
november 24. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya okt.
november 24. szerda 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 24. szerda 14:30 USA GDP (felülvizsgált) Q3
november 24. szerda 16:00 USA PCE-infláció okt.
november 24. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
november 25. csütörtök 8:00 Németo. GDP (felülvizsgált) Q3
november 25. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
november 26. péntek 0:30 Japán Infláció nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 34,6 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 8,4 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 26,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 11,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 58,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 619 0,1% -1,3% -0,2% 16,4% 21,7% 87,2%
S&P 500 4 682 -0,3% 0,0% 3,0% 24,7% 31,6% 112,6%
Nasdaq 16 380 -1,2% 1,2% 6,7% 27,1% 37,6% 236,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 774 0,1% 0,0% 3,4% 8,5% 16,6% 63,9%
Hang Seng 24 951 -0,4% -1,7% -4,5% -8,4% -5,7% 10,0%
CSI 300 4 912 0,4% 0,6% -0,9% -5,7% -0,6% 41,6%
Európai részvényindexek              
DAX 16 115 -0,3% -0,2% 3,7% 17,5% 22,7% 50,4%
CAC 7 105 -0,1% -0,3% 5,5% 28,0% 29,3% 56,2%
FTSE 7 255 0,4% -1,3% 0,7% 12,3% 14,2% 6,4%
FTSE MIB 27 382 0,2% -1,7% 3,1% 23,2% 26,1% 65,8%
IBEX 8 821 0,8% -3,0% -1,0% 9,3% 10,6% 2,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 50 483 -1,9% -2,5% -8,6% 19,9% 32,1% 66,9%
ATX 3 743 0,9% -3,3% -1,0% 34,6% 49,6% 48,8%
PX 1 357 -0,4% -1,6% 2,0% 32,1% 44,1% 52,1%
WIG20 69 339 -0,1% -3,8% -5,8% 21,6% 32,4% 44,4%
Magyar blue chipek              
OTP 16 905 -5,1% -4,5% -11,0% 26,5% 42,8% 106,2%
Mol 2 430 -0,2% -3,4% -12,3% 11,0% 21,6% 6,3%
Richter 8 515 1,2% 0,8% -3,2% 14,4% 22,1% 44,7%
Magyar Telekom 431 -0,2% -0,2% 0,0% 13,4% 18,1% -11,5%
Nyersanyagok              
WTI 76 1,3% -5,0% -9,5% 58,3% 85,4% 65,2%
Brent 79 0,0% -3,7% -7,1% 54,9% 75,6% 58,0%
Arany 1 821 -2,0% -2,1% 0,8% -4,0% -2,8% 50,6%
Ezüst 24 0,0% -4,0% 0,0% -7,7% 0,0% 50,0%
Devizák              
EURHUF 370 0,5% 1,4% 1,6% 2,2% 3,1% 20,1%
USDHUF 329 1,2% 2,8% 5,4% 11,1% 8,6% 13,1%
GBPHUF 441 0,7% 2,3% 2,6% 8,9% 9,4% 22,5%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 113 0,0% 0,0% 0,0% 9,7% 9,7% 1,8%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 56 294 -3,2% -11,5% -7,3% 91,5% 201,2% 7 415,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 33,3% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

építőipar
bullbear
otp
szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Elindult a program: 40 ezer forintot kaphatnak havonta a kisgyermekes szülők
Adama Barrow
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
alibaba