bull
Üzlet

Pluszban zárt Amerika, ennyi volt az omikrontól való félelem?

Portfolio
Ma reggel az ázsiai tőzsdéken esést láttunk, azonban jelentős pluszban nyitottak az európai tőzsdék és a délutáni órákban is viszonylag jó volt a hangulat. A hazai befektetők számára érkezett ma egy fontos hír, újabb bankot vesz ugyanis az OTP a régióban, 55 millió euróért szerzi meg a bankcsoport Albánia nyolcadik legnagyobb bankját. Felemás piacnyitást láthattunk a tengerentúlon, de a nap második felére már mindegyik nagyobb részvényindex erősödésbe kapcsolt.

Pluszban zárt Amerika

Pluszban zárták a hét első kereskedési napját az amerikai tőzsdék, amely nem utolsó sorban Mikulás napja is. Az indexek közül a Dow ment a legtöbbet közel 1,9%-kal, de az S&P 500 és a Nasdaq is 1,2% és 0,9%-kal került feljebb a pénteki záráshoz képest. Úgy tűnik, a piacok és a befektetők aggodalma az omikron variáns kapcsán egyelőre alább hagyott.

Továbbra is pluszban Amerika

Nem sok változás történt a tengerentúlon az utóbbi egy órában, a vezető amerikai részvényindexek továbbra is pluszban tartózkodnak. A Dow 2,1, az S&P 500 1,5, a Nasdaq 1,2%-ot emelkedik.

Erősödésben az amerikai indexek

A nyitás óta további erősödést lehet látni az amerikai indexeknél, különösen a Dow Jones árfolyamát érdemes kiemelni, amely 2,2%-o pluszban tartózkodik.

Egyelőre az S&P 500 és a Nasdaq is a pozitív tartományban mozog, előbbi 1,5, utóbbi 1,1%-os erősödést mutat.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül mínuszban fejezték be a napot, az OTP 0,6 százalékot esett, a Richter 1,2 százalékkal gyengült, a Magyar Telekom pedig 1,5 százalékos mínuszban zárt, a Mol azonban 1 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Tovább a cikkhez

Bitcoin, ethereum és egyéb kriptoeszközök: közép- és hosszútávú kép - online előadás szerda este

Nagy emelkedések és zuhanások is jellemezték a főbb kriptoeszközöket az elmúlt időszakban a bitcoin vezérletével. Bármilyen pozícióban is vagyunk, nem könnyű hideg fejjel kezelni az ilyen napokat és heteket. Akik közép- és hosszútávon gondolkoznak bitcoinban, ethereumban, rippleben, vagy bármilyen egyéb hasonló eszközben azoknak fontos lehet egy kicsit hátrébb lépni, és megnézni mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, események, amelyek valóban befolyásolhatják a pozíciójukat. Az előadás során elsősorban erre koncentrálunk. Az utolsó negyedórában a felmerülő kérdésekre is igyekszünk választ adni.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az Alibaba az új bejelentés hírére

Ahogy azt reggel már megírtuk, az Alibaba Group közölte, hogy átszervezi nemzetközi és hazai e-kereskedelmi üzletágát és leváltja pénzügyi igazgatóját is. Az elmúlt napok komoly esése után úgy kellett a bejelentés a befektetőknek mint egy falat kenyér, mindez látható a mai árfolyamreakcióból is - jelenleg 6 százalékos a plusz a papírnál.

Esik a Tesla és a Lucid jegyzése is

Röviddel az amerikai piacnyitás után komoly mínuszban vannak a Lucid Group részvényei, miután közzétett a cég egy bejelentést, amelyből kiderült, hogy a múlt héten idézést kapott az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől (SEC) a blank-check ügyletével kapcsolatos dokumentumokkal kapcsolatban. Jelenleg 16,7 százalékos a mínusz a részvénynél.

Ugyancsak rosszul teljesít a Tesla részvénye, jelenleg 2,3 százalékos a mínusz Elon Musk cégénél és ezzel ismét 1000 dollár alá esett egy papír ára.

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Felemás piacnyitást láthatunk a tengerentúlon, a Dow 0,9 százalékkal került feljebb, az S&P 500 pedig 0,3 százalékos pluszban nyitott, a tech-túlsúlyos Nasdaq azonban 0,7 százalékkal lejjebb került.

Rövidesen megkezdődhetnek az első tárgyalások az Egyesült Államokban arról, hogy mikor és mennyivel emeljék a kamatlábakat jövőre. Jerome Powell Fed-elnök a múlt heti nyilatkozata alapján támogatja a gyorsabb tapering gondolatát és azt is mondta, hogy a fő gazdasági aggodalom az omikonnal kapcsolatban az infláció, ugyanis ha az újabb variánsnak köszönhetően megugrana a munkanélküliség, az jelentősen súlyosbítaná a helyzetet.

Jim Cramer szerint ezeket a részvényeket kell most venni

A mostanában tapasztalt magas fokú bizonytalanság és a (még mindig) rendkívül magas értékeltségek ellenére Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője szerint most is akadnak remek lehetőségek az értéket kereső befektetők számára, különösen most lehet "akciós" papírokat találni, miután az omikron-variáns megjelenése és rohamos terjedése megrázta a piacokat.

Tovább a cikkhez

Túl a csúcson? Mi lesz a nagy zuhanás után a kriptókkal?

Az elmúlt hetek korrekciónak tűnő árfolyam csökkenése után a piaci szereplők egy jelentős részét hidegzuhanyként érte a hétvége zuhanása a kriptoeszközök piacán. A folyamat csak egy spekulatív instrumentum a szokásosnál valamivel nagyobb mozgás-nak tűnhet, ám idén a bitcoin és általában a teljes kriptopiac olyan méretet ért el, aminek már komoly hatása van a pénzügyi piacokra és egy-egy viszonylag jól körülhatárolt demográfiai csoport vagyoni helyzetére. Sőt, van olyan ország is, amelynek a sorsa egyre inkább összekötődik a bitcoin árfolyamának alakulásával. Mindez hatalmas kockázattal jár együtt, amit lehet és érdemes is korlátozni, egyrészt eszközosztályok közötti és eszközosztályon belüli diverzifikációval is. Bár a korreláció a kriptoeszközök között jellemzően nagyon magas, a relatív erőn alapuló megkülönböztetés itt is sokat segíthet azoknak, akik továbbra is bíznak a piacban, amely bőven a további forgatókönyvek része a hétvége után is. A technikai elemzés segítésével több ilyen kriptodevizát is találtunk.

Tovább a cikkhez

Ennyi volt az eladási hullám a tőzsdéken?

Az elmúlt hetekben alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken és természetesen mindenki arra kiváncsi, hogy az esés meddig folytatódhat még, illetve hogy érdemes-e már vásárlásban gondolkodni. Ha az S&P 500-at a technikai elemzés segítségével vizsgáljuk, akkor arra számíthatunk, hogy az idei Mikulás-rali késve ugyan, de még beindulhat. Mindez persze feltételes, hiszen a piaci indikátorok alapján továbbra sem kifejezetten egészséges, amit az amerikai tőzsdéken lehet látni.

Tovább a cikkhez

Rászálltak a Tesla egyik riválisára, nagyot esett az árfolyam

A Lucid Group részvényei nagyot estek a hétfői piacnyitás előtt, miután közzétette egy bejelentést, amelyből kiderült, hogy a múlt héten idézést kapott az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől (SEC) a blank-check ügyletével kapcsolatos dokumentumokkal kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

A délutánba fordulva már negatív tartományban mozog a vezető magyar börze, jelenleg 0,2 százalékos a mínusz a BUX-nál. A hazai blue chipek közül az OTP érdemben nem mozdult el, míg a Mol jegyzése 0,1 százalékos, a Richteré pedig 0,6 százalékos mínuszban van, a Magyar Telekom azonban feljebb tudott kerülni 0,1 százalékkal.

Tovább a cikkhez

41 százalékkal többet érthet az AutoWallis az OTP szerint

Az AutoWallis múlt héten tette közzé harmadik negyedéves számait, amelyeket az OTP friss elemzésében értékelt. Az OTP vételre ajánlja az AutoWallis részvényeit, a célára pedig 41 százalékos felértékelődési potenciált feltételez.

Tovább a cikkhez

Ennyi pénzt kerestek a magyarok kedvenc befektetéseikkel idén

Nem a legtöbb pénzt kezelő befektetési alapokkal lehetett idén a legtöbb pénzt keresni, persze azért így is találunk kategóriánként néhány kimagasló teljesítményt a legnépszerűbb alapok listáján. Ha csak a hozamokra koncentrálunk, akkor idén eddig az orosz és nyersanyagpiacra befektető alapok tarolnak, de van pár abszolút hozamú alap is azon a listán, ahol repkednek a 30% körüli hozamok.

Tovább a cikkhez

Több mint 50 millió forint értékben vett OTP részvényeket a bank vezérigazgató-helyettese

Kiss-Haypál György, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese OTP-részvényeket vett összesen 52,5 millió forintért.

Tovább a cikkhez

Idegesítők, buták, lusták vagytok – Karácsony előtt rúgtak ki 900 dolgozót egy Zoom-meetingen

Több mint 900 alkalmazottját rúgta ki karácsony előtt a Better.com nevű jelzáloghitelező cég, és nem csak az időzítés miatt nem túl jó a lépés optikája, de ráadásul az elbocsátásokat egy Zoom-webinárium keretein belül közölte az érintettekkel a vezető – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

A pénteki amerikai esést követőn az európai tőzsdéken ma kisebb visszapattanás látszik a piacnyitásban, a DAX 0,9 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,7 százalékot emelkedett, míg a FTSE 100 0,6 százalékkal került feljebb. A milánói börze is feljebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1 százalékot emelkedett.

Emelkedik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,6 százalékot pluszban indítja a napot. A hazai blue chipek kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,9 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,3 százalékot emelkedett, a Richter 0,8 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig fél százalékkal került feljebb a nyitásban.

Fordulat az Alibabánál, átszervezik az e-kereskedelmet

Az Alibaba Group közölte, hogy átszervezi nemzetközi és hazai e-kereskedelmi üzletágát, és leváltja pénzügyi igazgatóját – miközben a technológiai óriáscég a versennyel, a lassuló gazdasággal és a szabályozói szigorral küzd.

Tovább a cikkhez

Újabb bankot vesz az OTP, tovább terjeszkedik a régióban

Újabb bankot vesz az OTP a régióban, 55 millió euróért, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 20 milliárd forintért szerzi meg Albánia nyolcadik legnagyobb bankját.

Tovább a cikkhez

Jól nyithatnak az európai börzék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,2 százalékot esett, a S&P 500 értéke 0,9 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq értéke 1,7 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei értéke 0,87 százalékot esett, a Hang Seng értéke 1,69 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 értéke 0,06 százalékkal került lejjebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,64 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC értéke 0,1 százalékot emelkedhet, míg a FTSE értéke 0,66 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,7 százalékot emelkedhet, a S&P 500 értéke 0,55 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,22 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza nem várunk fontos adatközlést, és külföldön is csak a német gyáripari megrendelések októberi alakulását közlik a fontosabb adatok közül. Természetesen fontos elmondani, hogy a hét első napja több váratlan eseményt is hozhat: a befektetők a hétfői piacnyitáskor kereskedik le a hétvégi híreket, emellett ömlesztett járványadatokat is kapunk a hétvégéről, és lehet, hogy az omikron variánsról is megtudunk valami újat - utóbbi információra mind a befektetők, mind a gazdasági döntéshozók feszülten várnak.

2021. december 6-12. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 7. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok (előzetes) nov.
december 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
december 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 7. kedd 9:00 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 7. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
december 8. szerda 9:00 KSH Infláció (előzetes) nov.
december 8. szerda 9:00 KSH Szálláshelyek forgalma okt.
december 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT nov.
december 9. csütörtök 9:00 KSH Mezőgazdaság (első becslés) 2021
december 9. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (előzetes) okt.
december 9. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
december 9. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
december 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 7. kedd 8:00 EU EcoFin-ülés  
december 7. kedd 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. kedd 11:00 EU GDP (felülvizsgált) Q3
december 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem okt.
december 8. szerda 0:50 Japán GDP Q3
december 8. szerda   Lengyelo. Kamatdöntés  
december 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció nov.
december 9. csütörtök 8:00 Németo. Külkereskedelem nov.
december 10. péntek 8:00 UK GDP okt.
december 10. péntek 8:00 Németo. Infláció (felülvizsgált) nov.
december 10. péntek 9:00 Cseho. Infláció  nov.
december 10. péntek 14:30 USA Infláció nov.
december 10. péntek 20:00 USA Michigan-index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 33,0 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 12,7 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 30,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 8,9 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 37,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 580 -0,2% -0,9% -4,4% 13,0% 15,4% 80,4%
S&P 500 4 538 -0,9% -1,2% -2,6% 20,8% 23,8% 107,1%
Nasdaq 15 712 -1,7% -2,0% -2,7% 21,9% 26,0% 231,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 029 1,0% -2,5% -5,1% 2,1% 4,6% 52,1%
Hang Seng 23 766 -0,1% -1,3% -5,0% -12,7% -11,1% 5,3%
CSI 300 4 901 0,9% 0,8% 1,7% -5,9% -3,1% 38,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 169 -0,6% -0,6% -5,0% 10,6% 14,5% 44,3%
CAC 6 765 -0,4% 0,4% -2,7% 21,9% 21,4% 49,4%
FTSE 7 122 -0,1% 1,1% -1,7% 10,2% 9,7% 5,8%
FTSE MIB 25 938 -0,3% 0,3% -5,3% 16,7% 17,9% 51,8%
IBEX 8 241 -0,7% -1,9% -8,7% 2,1% 0,5% -4,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 50 904 -1,0% -0,1% -7,3% 20,9% 31,5% 70,8%
ATX 3 697 0,2% 1,8% -3,5% 33,0% 41,4% 47,8%
PX 1 362 -0,1% 0,8% 0,7% 32,6% 41,0% 53,6%
WIG20 67 730 -0,7% 1,9% -7,2% 18,8% 25,5% 39,7%
Magyar blue chipek              
OTP 17 380 -1,2% 1,4% -7,5% 30,1% 45,4% 119,2%
Mol 2 410 -1,0% -1,6% -11,7% 10,0% 21,7% 4,6%
Richter 8 525 -1,4% -1,2% -4,2% 14,6% 18,5% 46,7%
Magyar Telekom 414 -0,5% -1,9% -4,8% 8,9% 9,5% -14,5%
Nyersanyagok              
WTI 66 0,0% -15,4% -17,5% 37,5% 46,7% 29,4%
Brent 70 1,4% -2,8% -13,6% 37,3% 45,8% 27,3%
Arany 1 774 0,5% -1,4% 0,7% -6,5% -2,9% 51,0%
Ezüst 22 0,0% -4,3% -4,3% -15,4% -4,3% 37,5%
Devizák              
EURHUF 364 0,3% -1,4% 1,4% 0,6% 2,0% 16,3%
USDHUF 323 0,6% -0,9% 4,5% 9,1% 10,2% 10,2%
GBPHUF 426 -0,7% -2,1% 0,9% 5,2% 7,8% 14,2%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 112 0,0% -0,9% -1,8% 8,7% 8,7% -0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 53 743 -5,0% -0,1% -14,6% 82,8% 176,3% 6 888,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio
rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
2022. április 6.
Agrárium 2022
apple iphone telefon