dubaj emirátusok dubai
Üzlet

Itt az első ország, ahol bevezetik a négy és félnapos munkahetet

MTI
Január 1-jétől a világ pénzügyi központjaihoz igazítják a hivatalos munkahetet az Egyesült Arab Emírségekben, tehát a muszlim vallású arab országban is szombaton és vasárnap lesz a hétvége - jelentette kedden a WAM hírügynökség, amely az Emírségek hivatalos hírügynöksége.

2006 óta az Emírségekben már péntek és szombat volt a hivatalos hétvége, mint a legtöbb közel-keleti muszlim országban, és ez bővül most a vasárnapi munkaszüneti nappal.

(2006 előtt szombattól szerdáig tartott a munkahét, mint például Iránban és Afganisztánban.) Csak Törökországban és Libanonban régóta szombat és vasárnap a hétvégi munkaszüneti nap.

Az Egyesült Arab Emírségekben most született döntés oka részben az, hogy a muszlimok számára vallási szempontból legfontosabb nap, a péntek nagy része továbbra is munkaszüneti nap legyen. Az emírségekbeli állami intézményekben, hivatalokban, de az iskolákban is - a világon elsőként - bevezetik a négy és félnapos munkahetet, de pénteken a négy órát le kell majd dolgozni - jelentette a hivatalos WAM hírügynökség egy kormányközlemény alapján. Ehhez igazítva a mecsetekben az imámok péntek déli prédikációit és az imádságokat januártól nem 12 órakor, hanem csak munka után, 13 óra 15 perckor kezdik el.

Az AP amerikai hírügynökség szerint valószínű, hogy a magánszektor követni fogja az állami példáját.

Ezekkel az intézkedésekkel az a deklarált cél - a kormányközlemény szerint -, hogy jobban elősegítsék a munka és a szabadidő egyensúlyát, valamint növeljék a társadalmi jólétet és az ország gazdasági versenyképességét is. Azt remélik, hogy simábbak lesznek a pénzügyi és a kereskedelmi tranzakciók a nyugati országokkal, és erősödnek az emírségekbeli székhellyel rendelkező és a multinacionális cégek üzleti kapcsolatai, hiszen sokszor valós idejű együttműködésre van szükség.  

Az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan a szomszédos Szaúd-Arábia is azon dolgozik, hogy minél több nemzetközi céget vonzzon, és elérje, hogy ezek Rijádban hozzák létre regionális központjukat. Az olajexporttól erősen függő Szaúd-Arábia ugyanis diverzifikálni akarja gazdaságát, és megnyitná az országot az idegenforgalom és a befektetések előtt is.

Címlapkép: Getty Images

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
2022. április 6.
Agrárium 2022
apple iphone telefon