general electric
Üzlet

Ez itt a cégfeldarabolások éve - Vége az óriásvállalatok korának?

Fekete Beatrix
Valóságos célfeldarabolási hullám vette kezdetét novemberben, mindössze egy hét leforgása alatt három nagy ipari konglomerátum is bejelentette, hogy több vállalatra szakadva folytatja a jövőben működését. Búcsúzhatunk a GE mai formájától, leválasztja egyes részlegeit a Toshiba és a Johnson & Johnson is és ki tudja még, hogy mi lesz a technológiai óriásvállalatok sorsa, amelyeknél egyre hangosabban szorgalmazzák a szabályozó hatóságok és a politikai döntéshozók a feldarabolást befolyásuk és méretük miatt. Vajon ez azt jelenti, hogy leáldozott a nagy konglomerátumoknak?

Vannak időszakok a történelemben, amikor valóságos „trenddé” válnak a vállalatfeldarabolások, mert éppen ebben látnak értékteremtési lehetőséget a vezetők.

A konglomerátumok nagyok, ormótlanok és a befektetők sem szeretik őket, mivel nehéz a fair értéküket meghatározni.

A nagy ipari konglomerátumok feldarabolása nem új jelenség, időről időre felbukkan hullámokban – ismerteti a The Wall Street Journal vállalattörténeti szakértője. Az 1980-as években, amikor hódítottak a tőkeáttételes kivásárlások, nagyon sok alap (mint ma a kockázati tőke társaságok) jutott hozzá viszonylag olcsón pénzhez, amit arra használtak fel, hogy alulértékelt eszközöket vásároljanak. Így ez egy jó időszak volt arra, hogy a konglomerátumok feldarabolják magukat. Az 1990-es és a 2000-es években a konglomerátumok veszíteni kezdtek népszerűségükből, majd 2008 hozott változást, amikor a befektetők elkezdtek nyomást gyakorolni, miután azt látták, hogy a konglomerátumok alatt működő üzletágak alulteljesítők voltak a független versenytársakhoz képest.

Három vállalatra szakad a GE

A cégfeldarabolások legújabb hullámát november elején a General Electric kezdte el, a vállalat terve, hogy három cégre válik szét.

Külön társaságként működik majd a jövőben a légiközlekedési, az egészségügyi és az energetikai részlege. A menedzsment indoklása szerint a három iparágvezető, globális részvénytársaság létrehozásával mindegyik nagyobb fókuszt, testreszabott tőkeallokációt és stratégiai rugalmasságot kaphat.

A több mint 200 éves múltra visszatekintő, Thomas Edison által alapított General Electric az 1980-as években gyorsan terjeszkedett, és először a pénzügyi szolgáltatásokba, majd az NBC felvásárlásával a műsorszolgáltatásba is beszállt, miközben jelentős eredménynövekedést és hozamot ért el a befektetők számára. A GE még a 2000-es évek elején is a legnagyobb piaci értékű vállalat volt, de aztán jött a pénzügyi válság, és a cég a bajba jutott pénzügyi részlegének súlya miatt soha nem tudott visszatérni a csúcsra. Időközben elkezdődött egy portfóliótisztítás a cégnél, megvált a médiaérdekeltségeitől a vállalat, valamint világítástechnikai üzletágától és több pénzügyi érdekeltségétől is.

A legújabb cégátalakítás keretein belül a GE az egészségügyi egység spinoffját 2023 elejéig, az energetikai egységét pedig 2024 elejéig tervezi végrehajtani.

Botrány övezte cégfeldarabolás a Toshibánál

Mindössze pár nappal azután, hogy a General Elecric bejelentette a történelmi cégfeldarabolást, a Toshiba azt közölte, hogy két fő üzletág, az energia- és infrastruktúra-üzletág valamint az eszköz- és tárolási üzletág kiválásával három független vállalatra szakad. A terv - amely egy rendkívül káros vállalatirányítási botrányt követő öt hónapos stratégiai felülvizsgálat eredményeként született - részben az aktivista részvényesek kiszállásának ösztönzésére irányul az ügyet ismerő források szerint.

Az egykor nagy múltú, 146 éves konglomerátum 2015-ös számviteli botránya óta válságról válságra tántorog. Két évvel később több mint 30 tengerentúli befektető 5,4 milliárd dolláros készpénzinjekciót biztosított, amely segített elkerülni a tőzsdéről való kivezetést, de olyan aktivista részvényeseket hozott, mint az Elliott Management, a Third Point és a Farallon.

Júniusban egy részvényesek által megbízott vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a Toshiba összejátszott a japán kereskedelmi minisztériummal, hogy megakadályozza a befektetőket abban, hogy befolyást szerezzenek a tavalyi részvényesi közgyűlésen.

Satoshi Tsunakawa vezérigazgató elmondta, hogy a Toshiba az aktivista részvényesek jelenlététől függetlenül a szétválás lehetőségét választotta volna, és Japán kereskedelmi minisztériuma nem emelt kifogást a terv ellen. Indoklása szerint az egyes üzletágak fokozottabban összpontosítsanak stratégiai céljaikra, és elősegíti az agilisabb döntéshozatalt, valamint a karcsúbb költségszerkezetet.

A Toshiba reméli, hogy az átszervezés a 2023-as pénzügyi év második felére befejeződik, és közölte, hogy a következő két pénzügyi év során mintegy 100 milliárd jent kíván visszajuttatni a részvényeseknek.

A Johnson & Johnson is beállt a sorba

Még a Toshiba bejelentése napján közölte a Johnson & Johnson, hogy két vállalatra választja szét a fogyasztói egészségügyi részlegét, amely a sebtapaszokat és a babahintőport értékesíti, a gyógyszer- és orvostechnikai eszközökkel foglalkozó üzletágától. Ez lenne a vállalat 135 éves történetének legnagyobb átalakítása.

Ezzel a versenytársakhoz hasonló stratégiát követ a cég, a GlaxoSmithKline és a Pfizer jövőre tervezik közös fogyasztói egészségügyi üzletáguk kiválását, a német Merck KGaA pedig 2018-ban adta el a Procter & Gamble-nek a fogyasztói egészségügyi egységét.

A tranzakcióra részben amiatt kerül sor, mert az egészségügyi szektorban a fogyasztói termékek, mint a hidratáló krémek és samponok értékesítésének lassú és állandó üzletága egyre inkább eltávolodott a gyógyszerek fejlesztésének és forgalmazásának kockázatos tevékenységétől. A Johnson & Johnson megtartja a gyógyszeripari és orvostechnikai eszközökkel foglalkozó egységeit, amelyek a Covid-19 vakcinát, gyógyszereket, például a Darzalex nevű rákgyógyszert és orvostechnikai eszközöket értékesítik. A vállalat célja, hogy a tervezett szétválasztás 18-24 hónapon belül befejeződjön. 

Hogy reagáltak a befektetők?

A befektetők reakciói vegyesek voltak a feldarabolási hírekre, míg a GE árfolyama jelentősen emelkedett, ezzel megerősítve azt, hogy a befektetők is hisznek a lépés értékteremtő mivoltában, a Johnson & Johnson árfolyama kisebb mértékben emelkedett, a Toshiba részvényei pedig estek a hír napján.

A GE-nél nem tartott sokáig a lelkesedés, azóta a részvényei jelentősen leértékelődtek, az árfolyama 13 százalékkal van alacsonyabban, mint a bejelentést megelőzően. A Johnson & Johnson részvényei kismértékben, 3 százalékkal erősödtek, míg a Toshiba árfolyama közel 6 százalékkal került lejjebb a bejelentés óta.

A legnagyobb amerikai cégfeldarabolások

A GE és a Johnson & Johnson feldarabolása bekerülhet minden idők legjelentősebb amerikai vállalatfeldarabolásai közé. Íme néhány a legemlékezetesebbek közül:

  • Szintén idei sztori, hogy az IBM leválasztotta az IT infrastruktúra-szolgáltatóját, ami Kyndryl néven folytatta működését, különálló tőzsdei vállalatként. A technológiai óriásvállalat célja az volt a feldarabolással, hogy leválassza a lassú növekedésű részlegét és a magasabb marzsú cloud üzletágra és a mesterséges intelligenciára fókuszáljon.
  • 2020 tavaszán a United Technologies leválasztással létrehozta a Carrier Global Corporationt és az Otis Worldwide Corporationt.
  • A DuPont 2019 áprilisában indította el a feldarabolási folyamatot, amelynek során három különálló vállalat jött létre. Elsőként az anyagtudományi részleget választotta le, Dow néven, majd a mezőgazdasági tudományokkal foglalkozó Corteva alakult meg, a többi üzletág pedig a DuPont alatt működik tovább.
  • A repülőgép-alkatrészeket és klímarendszereket gyártó Honeywell 2016 szeptemberében jelentette be, hogy külön cégbe választja le a vegyi anyagok divízióját.
  • A Hewlett-Packard 2015-ben döntött úgy, hogy két tőzsdei vállalatra válik szét, az egyik a vállalati ügyfeleket kiszolgáló Hewlett-Packard Enterprises, a másik pedig HP néven folytatta működését.
  • Az eBay 2015-ben választotta le fizetési szolgáltatások részlegét, a PayPalt.

A világ legnagyobb vállalati közé tartoznak most az amerikai technológiai óriások, amelyekkel kapcsolatban szintén felmerült a feldarabolás lehetősége, leginkább szabályozói, politikai döntéshozói oldalról. Az, hogy mi lesz a sorsuk, még nem dőlt el, de egyes vélemények szerint a jelenlegi időszak jelentheti a nagy ipari konglomerátumok végét, legalábbis a jelenlegi formájuk végét.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bear_1