Fekete Beatrix

Fekete Beatrix

elemző

Kapcsolatfelvétel
Cikkeinek a száma: 317
Fontos területen törhet idén az élre a Richter

Fontos területen törhet idén az élre a Richter

Az orosz piac gyengélkedik a Richternél a rubel gyengülése miatt, ami ellen nem tud védekezni a társaság, de a többi régió növekedni tudott tavaly – mondta el a 2023-as eredményeket kommentálva a gyorsjelentést követően Orbán Gábor vezérigazgató a cég ma reggeli sajtótájékoztatóján. A menedzsment részletes bevételi és eredményvárakozásokat is megfogalmazott az idei évre, és Orbán Gábor elmondta, hogy a cél idén megszerezni az első helyet Európában a rendszeres fogamzásgátlás üzletágban.

Jól megy a gyógyszergyártó biznisz, remekel a Richter slágerterméke

Jól megy a gyógyszergyártó biznisz, remekel a Richter slágerterméke

A devizaárfolyam-változások ezúttal nem kedveztek a Richternek, a forint erősödése negatívan hatott a negyedik negyedév, és a teljes 2023-as év számaira - derül ki a társaság ma reggel publikált gyorsjelentéséből. Ennek ellenére a legfontosabb eredménymutató, a gyógyszeregyártás tiszított üzemi eredménye kétszámjegyű ütemben, a menedzsment várakozásait meghaladó mértékben emelkedett, ami elsősorban a Vraylar töretlen sikereinek köszönhető. Rekordbevétellel zárta a tavalyi évet a Richter, és újabb akvizíciókkal támogatta meg a növekedést a társaság. Mindeközben a részvények továbbra is olcsók mind historikus alapon, mind a nagy európai gyógyszergyártókhoz képest.

Jelentett a Magyar Telekom - Jöhet az osztalékeső?

Jelentett a Magyar Telekom - Jöhet az osztalékeső?

Töretlen a növekedés a Magyar Telekomnál, az inflációkövető díjkorrekció nagyot dobott a bevételeken, így a növekvő energiaköltségek, beszállítói- és munkaerőköltségek ellenére szép eredménynövekedést tudott felmutatni 2023 negyedik negyedévében a vállalat. A megugró profitnak köszönhetően jelentős osztalékemelés jön a vállalatnál, és folytatódnak a saját részvény visszavásárlások a két éve elfogadott javadalmazási politikának megfelelően. Bár a környezet kihívásokkal teli a menedzsment szerint, de a további díjemelések, és a csökkenő adóteher a közműadó kivezetésével biztosíthatja 2024-ben is a növekedést, amihez számszerű célkitűzéseket publikált ma a társaság.

Pár éven belül műholdat állíthat pályára a 4iG - Űripari, drónvédelmi tervekről beszéltek a vezetők

Pár éven belül műholdat állíthat pályára a 4iG - Űripari, drónvédelmi tervekről beszéltek a vezetők

Egy ideje már lehet tudni, hogy űripari terveket dédelget a 4iG Csoport, és ma reggel újabb lépéseket jelentett be a cég: külön leányvállalat felel majd az iparágért, és egy újabb akvizícióra is sor kerül. Fekete Péterrel, a 4iG Csoport vezérigazgatójával, és az újonnan megalakuló 4iG Space & Technology Zrt. megbízott vezérigazgatójával, Sárhegyi Istvánnal beszélgettünk arról, hogy miért nyit a 4iG az űripar felé, mik a tervek a védelmi üzletágban, mi köze van ehhez a távközlési és az IT divíziónak, és hogy mikor állhat pályára egy új magyar műhold a 4iG közreműködésével?

Hamarosan kiderül, mennyi osztalékot fizet a Telekom

Hamarosan kiderül, mennyi osztalékot fizet a Telekom

Csütörtökön, piaczárás után teszi közzé negyedik negyedéves és 2023-as számait a Magyar Telekom, kiderül, hogy sikerült-e teljesíteni a szeptemberben megemelt éves célokat, és hogy mit vár a menedzsment a jövőre nézve. Megnéztük, hogy mire számítanak az elemzők a gyorsjelentéstől.

Gloster: mindent átformál a mesterséges intelligencia, aki nem lesz egy kicsit techcég, az nem fog túlélni

Gloster: mindent átformál a mesterséges intelligencia, aki nem lesz egy kicsit techcég, az nem fog túlélni

Fülöp-szigeteki irodát nyit a Gloster, és hosszú távú cél, hogy az Egyesült Államok szoftverpiacán is megjelenjen – mondta el a kis hardvergyártóból nemzetközi informatikai szolgáltatóvá fejlődött vállalat alapító tulajdonosa és elnöke, Szekeres Viktor a Portfolio-nak adott interjúban. A Gloster részvényeivel a mai naptól a BÉT standard kategóriájában lehet kereskedni, és nem zárja ki a cégvezető, hogy a jövőben külföldi részvénykibocsátásra is sor kerülhet. A 2025-ös stratégia teljesítése jól halad, és további akvizíciók jöhetnek, többek között mesterséges intelligencia cégeket is vizsgál a vállalat – nyilatkozta a cégvezér.

Megtalálták az elhízás elleni csodaszert – Viszlát, brokkoli és kemény edzések?

Megtalálták az elhízás elleni csodaszert – Viszlát, brokkoli és kemény edzések?

A kormányok világszerte úgy döntenek, hogy a súlycsökkentő gyógyszerek létfontosságúak az elhízás elleni harcban és az általános egészségi állapot javításában, ezért az egészségbiztosítók támogatásával elérhető árú gyógyszerekké teszik őket. Mivel már olcsó tablettával is kordában tartható lesz a testsúly, így sokan felhagynak az egészséges étkezéssel és a testmozgással, miközben az elhízás elleni gyógyszerek iránti kereslet olyan mértéket ölt, hogy éveket kell várni rájuk. Ez pedig pont az ellenkező hatást éri el, az elhízottak aránya megnő, ami egészségügyi válságot okoz – áll a Saxo Bank hagyományos év végi meghökkenő előrejelzéseiben, amely a kis eséllyel bekövetkező, de potenciálisan nagy hatású eseményeket gyűjti össze. Bár ennek a forgatókönyvnek kicsi a valószínűsége, de úgy tűnik, hogy az új elhízás elleni gyógyszerek komoly hatást okoznak, nem véletlenül alakult ki óriási hype a készítmények körül idén.

Berobbantak a bosszúutazások, kigyógyultak a légitársaságok a Covidból

Berobbantak a bosszúutazások, kigyógyultak a légitársaságok a Covidból

Tavaly még arról ment a vita, hogy miért kell a légitársaságokat különadóval sújtani, amikor éppen csak megkezdődött a kilábalás a koronavírus-járvány okozta sokkból, idén azonban az iparág egyes szereplői már rekordokat döntögető bevételről és nyereségről számoltak be. A világ nagy részén az utasforgalom visszatért a járvány előtti szintre, és nyáron amiatt kellett aggódni, hogy idén vajon bírják-e kapacitásokkal az utazók rohamát a repülőterek. Úgy tűnik, hogy a légitársaságok kigyógyultak a Covidból, de azért nem lehet felhőtlen az öröm, a geopolitikai kockázatok, a megugró olajár, a szabályozási változások, és a beszállítói problémák mind rontják a kilátásokat.

Rékasi Tibor: van még értéknövekedési potenciál a Telekom-részvényekben

Rékasi Tibor: van még értéknövekedési potenciál a Telekom-részvényekben

Az év egyik sztárpapapírja a magyar tőzsdén a Magyar Telekom részvénye. Az árfolyam feltámadása mögött hírek is bőven voltak, újraéledt az osztaléksztori, bevezette a vállalat az inflációkövető díjkorrekciót, a bevételek és az eredmények pedig stabilnak növekszenek. A szektor adóterhei csökkennek a következő években, amit a kormánnyal megkötött együttműködési megállapodás értelmében hálózatfejlesztésre fordít a vállalat. Milyen területeken fejleszt a Telekom, mire számíthatnak a fogyasztók, és hogy alakul a piaci verseny a hazai piacon a szektor konszolidációja közepette? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Magyar Telekom vezérigazgatójával, Rékasi Tiborral.

Ők lehetnek a budapesti repülőtér titokzatos új tulajdonosai – Itt van minden, amit tudni kell róluk

Ők lehetnek a budapesti repülőtér titokzatos új tulajdonosai – Itt van minden, amit tudni kell róluk

A héten ismét felröppentek a hír, hogy a budapesti repülőtér lassan véghajrájába érkező megvásárlásában a magyar kormány partnere egy francia vállalat lehet, név szerint a Vinci Airports. Elsőként szeptemberben a Telex értesüléseként kerül nyilvánosságra az információ, a napokban pedig a Bloomberg erősítette meg, amely azt is tudni véli, hogy még idén lezárulhat a tranzakció, amit a magyar kormány évek óta tervez. A Vinci jelenleg több mint 70 repülőteret üzemeltet világszerte – megnéztük, hogy mit lehet tudni a francia cégcsoportról.

Óriási lépésre szánta el magát a 4iG - Jön a totális átalakulás

Komplex átalakulásra készül a 4iG, amelynek során egy teljes új struktúra jön létre a vállalatnál - jelentette be ma reggel az informatikai-távközlési óriásvállalat. Miért van erre szükség, miért lesz ez jó a cégnek és a befektetőknek, és hogy fog kinézni pár év múlva a vállalat? Ezekről kérdeztük a cégcsoport elnökét, Jászai Gellértet. A vállalatcsoport vezetője arról is beszélt, hogy mit kezdenek a távközlési pótadó kivezetése után megmaradó pénzzel, hogy mi a tervük a 4iG adósságállományával, és hogy vajon most erősödik, vagy gyengül-e a piaci verseny a hazai távközlésben?

Nem okozott csalódást a Telekom, tovább száguldhat a magyar tőzsde sztárpapírja?

Nem okozott csalódást a Telekom, tovább száguldhat a magyar tőzsde sztárpapírja?

Óriási száguldáson van túl idén a Magyar Telekom árfolyama, és ha valami a további emelkedés útjába is áll, az valószínűleg nem a szerdán zárás után közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentés lesz. Kisebb-nagyobb mértékben minden szinten felülteljesítette az elemzői konszenzust a Telekom a július-szeptemberi időszakban, a bevételek kétszámjegyű ütemben emelkedtek, a marzsok pedig jelentősen javultak. A kilátásokban nincs változás, a menedzsment megerősítette az idei és a jövő évre megfogalmazott publikus célokat is.

Richter: csalódás a különadó, az iparpolitika finanszírozói vagyunk

Richter: csalódás a különadó, az iparpolitika finanszírozói vagyunk

A nehézségek ellenére, mint a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása, nőtt a Richter bevétele az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cég szempontjából elsődlegesen figyelt gyógyszergyártási árbevétel és a tisztított működési eredmény pedig két számjegyű mértékben emelkedett – emelte ki Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentés kapcsán. A hektikus árfolyammozgások miatt nehéz az előrejelzés, de a gyógyszergyártás idei árbevétele megközelítheti a 2 milliárd eurót, ami valamivel optimistább, mint az előző várakozás. Idén több mint 30 milliárd forintot fizethet be különadóként a cég, ami nem jó irány, hiszen pont a szellemi hozzáadott értéket kellene támogatni, ezzel szemben a Richter a befizetett adóval jelenleg az iparpolitika finanszírozója − mondta el a cégvezér.

Nem segítenek már a devizaárfolyamok, csökkenő bevétel és eredmény a Richternél

Nem segítenek már a devizaárfolyamok, csökkenő bevétel és eredmény a Richternél

Csökkent a harmadik negyedévben a Richter bevétele, üzemi és adózott eredménye is, ami mögött elsősorban a társaság számára kedvezőtlen irányú devizaárfolyam-mozgások állnak. Míg tavaly a forintgyengülés segítette a számokat, addig ez idén a visszájára fordult. Az elemzők számítottak a visszaesésre, így a konszenzushoz képest egyedül a bevétel alakulása okozott kisebb csalódást, minden eredményszinten felülmúlta a várakozásokat a Richter. Különösen pozitív a bruttó fedezeti szint alakulása, amely kiemelkedő, 70 százalék feletti volt a harmadik negyedévben.

Jön a Richter nagy napja - Mire számítsunk?

Jön a Richter nagy napja - Mire számítsunk?

Szerdán teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Richter a társaság eseménynaptárja szerint, ehhez kapcsolódóan a Portfolio ezúttal is elkészítette elemzői konszenzusát. Bemutatjuk, hogy az elemzők szerint hogyan alakulhatott a bevétel és az eredmény a július-szeptemberi időszakban.

Dögunalomból lett igazi aranybánya - Itt a magyar tőzsde legnagyobb sztárja

Dögunalomból lett igazi aranybánya - Itt a magyar tőzsde legnagyobb sztárja

Éveken keresztül döglött papír volt a Magyar Telekom részvénye, a kormány alaposan megadóztatta a szektort, a befektetők a potenciálistól elmaradó osztalék miatt voltak elégedetlenek, negatív volt a news flow. Tavaly ősz óta viszont az árfolyam és a befektetési sztori is fordult, idén pedig akkorát megy a Telekom, hogy simán lekörözi a nagy sztárokat, az Apple vagy az Amazon részvényeit is. Főként az elmúlt napokban volt meredek az emelkedés, ami után annyira túlvetté vált a részvény, amire évtizedek óta nem volt példa. Érik már egy korrekció.


Hasonló témákkal, hazai és amerikai részvénypiaci befektetésekkel is foglalkozunk a Portfolio Signature Online Klubján.

Beütött az olajár-robbanás, mi lesz a repülőjegyárakkal?

Beütött az olajár-robbanás, mi lesz a repülőjegyárakkal?

Büntették az utóbbi hetekben a légitársaságok részvényeit az olajár és a kerozinár meredek emelkedésével párhuzamosan, ami profit warningokat indított el a szektorban. Bár fedezeti ügyletekel lehet a magasabb üzemanyagárak ellen védekezni, ezzel nem mindenki él, és hosszú távon nem is lehet teljesen függetlenedni a piaci folyamatoktól. Az utasforgalom és a kapacitások már közelítik a járvány előtti szinteket a világban, de az eredményesség még messze elmarad. Megnéztük, hogy mit mutatnak a fundamentumok, érdemes-e már kihasználni az árfolyameséseket vételekre.

Mi jön a történelmi csúcs után - Van még erő a Richterben?

Mi jön a történelmi csúcs után - Van még erő a Richterben?

Büntették az év elején a Richter részvényeit a karácsonyi meglepetésként érkező gyógyszergyártói különadót követően, március végén azonban fordult az árfolyam és akkora lendületet kapott, hogy szeptemberben új történelmi csúcsot állított fel. A vállalatnál korábban nem látott saját részvény visszavásárlási program zajlik, ami támogatja az árfolyamot hónapok óta, de milyen fundamentális tényezők segíthetik még a papírt, hogy áll a részvények árazása, és mit gondolnak az elemzők a Richterről?

Többek között a magyar részvényekkel, így a Richter papírjaival is foglalkozunk a Portfolio Signature Online Klubján.

Izgalmas spekulációra bukkantunk - Ez is tovább hajthatja a Telekom árfolyamát

Izgalmas spekulációra bukkantunk - Ez is tovább hajthatja a Telekom árfolyamát

Nemcsak a befektetők, az elemzők is pozitívan fogadták, hogy múlt pénteken a magyar kormány beígérte a Magyar Telekomnak a közműadó és a távközlési pótadó kivezetését. A hírt követően több elemző felfelé módosította a részvényekre vonatkozó célárát és jelenleg nincs, aki eladásra javasolná a papírokat. Megkérdeztünk elemzőket, hogy mi hajthatja még a befektetési sztorit a Telekomnál, és egy izgalmas spekulációra bukkantunk.

Többek között a hazai részvénypiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Évtizedek óta nem látott összeomlás a sikerágazatban
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.