Marc Falguera CEO de Vertis_horizontal
Üzlet

Klímaveszélyhelyzet: ezzel a négy lépéssel sokat tehetnek a cégek a karbonkibocsátásuk csökkentéséért

Weinhardt Attila
Az európai szén-dioxid kvóta árának 2021-es elszállása miatt aktívan érdemes kezelnie az érintett cégeknek a költségeiket, be kell azokat építeniük a stratégiai tervezésbe és résen kell lenniük, hogy „felismerjék: mikor válik jövedelmezőbbé egy technológiaváltás, mint a kibocsátási egységek vásárlása” – hangsúlyozta a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Marc Falguara, a Vertis vezérigazgatója. Az uniós megfelelési és önkéntes karbonpiacon nagy tapasztalattal mozgó cégcsoportnak Európában négy irodája van, köztük egy Budapesten, így tehát innen is tudják nyújtani például a cég új szolgáltatását, a Strive-ot, amely négy átfogó lépésen keresztül segít a legkülönbözőbb iparági szereplőknek abban, hogy hatékonyan csökkentsék a kibocsátásukat, elkerülve a hangzatos, de kellő tartalom nélküli greenwashing jelenséget. Az ENSZ glasgowi klímacsúcsán személyesen is részt vett cégvezér rámutatott: azért nyújtják a szolgáltatásaikat, mert hisznek abban, hogy a mostani az utolsó generáció, amely még „képes fellépni a klímavészhelyzet megoldása érdekében, így nincs vesztegetni való idő, cselekvés nélkül a környezeti károsodás visszafordíthatatlan”.

Portfolio: A néhány hete véget ért glasgowi klímacsúcsról, amelyen személyesen vett részt, milyen érzésekkel tért haza, melyek az ön számára legfontosabb tanulságok?

Marc Falguera: A konferencia végeredménye kedvező. Van akarat a változtatásra és folytatódnak a helyes irányba mutató kézzelfogható lépések. Ez a csúcstalálkozó világossá tette azt, amit a piacon már láttunk az elmúlt években: a vállalkozások és a magánszemélyek fogják vezetni a nettó zéró kibocsátás felé való átalakulást, azaz ők töltik be azt az űrt, ami a klímacélok és a már rögzített környezetvédelmi szabályozás között mutatkozik.

A COP26 záródokumentuma tükrében hogyan látja a globális felmelegedési pályát. Elérhető a Párizsi Megállapodásban rögzített legfeljebb másfél fokos hőmérséklet emelkedés, vagy sokkal magasabb pályán haladunk?

A COP26 világossá tette, hogy az országok számára nehézséget jelent a globális megállapodások megkötése, bár

ezen a csúcstalálkozón mérföldköveket is sikerült elérni, amelyek egy része akár történelminek is tekinthető.

A COP26 legnagyobb eredménye az említett megállapodás 6. cikke szabályainak véglegesítése volt, amely csaknem három éve akadt el. Az új szabályok például megkövetelik az egyes országoktól, hogy kiigazításokat hajtsanak végre abban az esetben, ha a Párizsi Klímaegyezmény megfelelő kibocsátáscsökkentés felhasználása nem a kibocsátáscsökkentés országában történik. Az új szövegezés azonban arra is lehetőséget ad, hogy az elért kibocsátáscsökkentés az adott ország nemzeti tartalékában kerüljön elszámolásra.

Az is figyelemre méltó, hogy több mint 100 ország írta alá a Globális Metán ígéret nevű megállapodást, ami korábban soha nem történt meg. Ez azt jelenti, hogy az országok önkéntes lépéseket tesznek a globális metánkibocsátás 30%-os csökkentése érdekében 2020-ról 2030-ra. Ez a vállalás 2030-ig körülbelül 0,2 °C-ot vesz el a globális felmelegedés pályájából, és minden elkerült kibocsátás kritikus fontosságú.

Így tehát ezek a kompromisszumok valóban a helyes útra terelnek bennünket, de természetesen minden attól függ, mi történik innentől kezdve a gyakorlatban.

Az imént említette, hogy a magánszektor viszi majd a vezető szerepet az ambiciózus klímacélok elérése érdekében. A Vertis-nek már van egy olyan programja a vállalkozások számára, amely a karbonkibocsátás csökkentését segíti. Miért hozták létre a Strive-ot?

Hiszünk abban, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amely képes fellépni a klímavészhelyzet megoldása érdekében. Így nincs vesztegetni való idő. Cselekvés nélkül a környezeti károsodás visszafordíthatatlan. A Strive-val ahhoz adunk eszközt a szervezetek és az emberek kezébe, hogy megmentsék a bolygót, hogy megoldják a klímaválságot, valamint ahhoz, hogy harmóniában éljenek a természettel és a vadon élő állatokkal.

Azért hoztuk létre a Strive-ot, mert mind régi, mind új ügyfeleink olyan megoldásokat igényeltek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy túllépjenek a kötelező megfelelési rendszerek követelményein és ténylegesen tenni tudjanak a nettó zéró kibocsátás elérése érdekében.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkéntes szén-dioxid-ellentételezési lehetőségek iránti kereslet exponenciálisan növekszik, amit a COP26 eredményei megerősítettek, és szeretnénk segíteni az ügyfeleinket a nettó nulla kibocsátás felé vezető úton.

Mit nyújt a Strive a vállalkozások számára? Mi az ajánlat a számukra és hogyan tudnak ők többet beleadni ebbe a közös játékba?

A Strive a Vertis Environmental Finance tagja, és a Vertis 2001 óta van jelen a szén-dioxid-piacokon. A Strive csapata több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a fenntarthatósági és klímaváltozási stratégiák terén.

Bármely vállalatnak segíthetünk a nulla kibocsátás felé vezető úton, függetlenül attól, hogy még csak az út elején járnak, vagy már jó ideje haladnak a nettó nulla kibocsátás felé.

Segítünk nekik kibocsátásuk mérésében, csökkentésében és ellensúlyozásában, valamint útmutatást adunk számukra ezen erőfeszítéseik hatékony kommunikációjához.

A Strive tanácsadást nyújt a vállalatoknak a nettó nulla kibocsátási célhoz, így például légiközlekedési és hajózási társaságoknak, emellett energiatulajdonság-tanúsítványokon alapuló megújulóenergia-megoldásokat nyújt, továbbá a világ minden tájáról származó kiváló minőségű szén-dioxid-kompenzációkat is elérhetővé tesz egy több mint 600 projektből álló portfolio segítségével.

Milyen főbb trendeket lát az önkéntes jellegű karbonpiacokon? Mi azt látjuk, hogy a megfelelőségi jellegű (kötelező) széndioxid-kvóta piacán (EU ETS) történelmi csúcsra emelkedtek az árak, ami jelentős költségvetési terhet okoz az érintett vállalatoknak.

A megfelelőségi piac azt teszi, amire egyébként is hivatott, miszerint ráirányítja a figyelmet meghatározott tevékenységek karbonkibocsátási hatására és ösztönzi a vállalatokat, hogy mérsékeljék a saját kibocsátásukat.

16 évvel az EU ETS létrehozása után a szén-dioxid kvóta ára végre elérte azt az szintet, amely vonzóvá teszi a vállalatok számára, hogy technológiáikat kevésbé szennyezőre cseréljék. Ez az átállás nehéz, de szükséges.

Ami az önkéntes szén-dioxid-piacot illeti, az utóbbi néhány évben jelentősen felgyorsult a nettó nulla kibocsátás felé való törekvés. A világ legnagyobb tőzsdén jegyzett társaságainak hozzávetőleg egyharmada tűzött ki valamilyen kibocsátás csökkentési célt, és sokan előrehozzák azokat.

2021-ben azonban az is világossá vált, hogy ma már nem elég merész kijelentéseket tenni arról, hogy 2050-re nettó nulla lesz a kibocsátás. Nagy a közvélemény nyomása arra, hogy a vállalkozások mutassák is be: van egy kész és határozott rövid távú útitervük céljaik eléréséhez.

Azt is látjuk, hogy a vállalkozások 2021-ben gyakran beépítették a szén-dioxid mentesítési stratégiáikba az önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítést és nagyon erős tendenciát láttunk olyan rövid- és középtávú kezdeményezésekre, amelyek szén-dioxid elvonást alkalmaznak a kibocsátás ellensúlyozására.

Következésképp azokból a projektekből származó ellentételezési egységek, amelyek valamely innovatív technológia révén negatív karbon kibocsátást tesznek lehetővé, hihetetlenül felértékelődtek az utóbbi időszakban. Az árfolyam egy éven belül csaknem tízszeresére, 10 euróra emelkedett.

Eddig csak az európai karbonpiacokról beszélt, de milyenek a kilátások egy globális piac létrejöttére? Egyes magyar piaci szereplők arra panaszkodnak, hogy a megfelelési piac, illetve az egekbe emelkedő kvótaárak annyira jelentős költséghátrányt okoznak nekik, hogy ez nem teszi lehetővé a fair versenyt a globális piacokon.

A szabályozási törekvések jelenlegi szintje példátlan, és minden ágazatnak hozzá kell járulnia az európai kibocsátáscsökkentési cél eléréséhez. Az Irány az 55%! nevű javaslat szerint az EU ETS még szigorúbb lesz. A rendelkezésre álló kvóták mennyiségének csökkentése a dekarbonizációra kényszeríti a vállalatokat.

Ez a javaslat azonban egyes iparágak mozgásterét is kiegyenlíti, különösen azokét, amelyeknél nagyobb a kockázata annak, hogy az uniós határokon kívülre költözzenek. Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) biztosítja, hogy az import termékek ára tükrözze azok széntartalmát, így az importőrök az európai szén-dioxid árral egyenértékű árat fizet.

A piaci alapú mechanizmusok egyébként hatékony eszköznek bizonyultak a kibocsátás csökkentésében, és a világ ezt tudomásul vette.

Az olyan országok és régiók, mint Kína, Kalifornia, Québec vagy Kolumbia kibocsátáskereskedelmi rendszereket vezettek be, és mások is hamarosan ezt tervezik, például Mexikó. Azt látjuk, hogy az egész világ ebbe az irányba halad.

A Vertisnek négy irodája van Európában, egy ezek közül Budapesten. Melyek a legkeresettebb projektek és technológiák az önkéntes karbonpiacokon idehaza?

Az önkéntes karbonpiac egy globális piac, amely a magánszektor felől biztosít finanszírozást olyan projektek számára, amelyeknek a kibocsátás globális csökkentése vagy elnyelése a célja. Amiatt ésszerű ez a magánszektor számára, hogy a lehető leggyorsabban és leginkább költséghatékony módon támogassa a kibocsátáscsökkentést. Emiatt a kibocsátáscsökkentést kínáló projektek nagy része fejlődő országokban történik.

Magyarország és az európai országok is Dél-Amerikából, Afrikából, Ázsiából keresnek projekteket, mivel ezekben az országokban van a legnagyobb lehetőség a költséghatékony kibocsátás csökkentésre.

Jelenleg azok a legkeresettebb projektek, amelyek többek között az újra erdősítésre, a megújuló energiára, a tűzhelyeken keresztüli energiahatékonyságra fókuszálnak Afrikában.

Milyenek a főbb tapasztalatai magyarországi ügyfeleivel kapcsolatban, és milyen ágazatokból származnak?

Több mint 100 ügyfelünknek segítünk Magyarországon, mind a környezetvédelmi megfelelés, mind az önkéntes szén-dioxid piacok terén. A távközlési, feldolgozóipari és FMCG vállalatok általában előrébb járnak a fenntarthatósági stratégiájukban, és ezért aktívabbak az önkéntes szén-dioxid piacokon. Ezzel együtt más iparágakban is gyorsan nő az érdeklődés. Legújabb ügyfelünk például a pénzügyi szektorból érkezett.

A környezetvédelmi megfelelési piacra főként az energiaszektorból és a nehéziparból érkeznek az ügyfeleink. Őket jobban sújtja tevékenységükben a szén-dioxid árának a pénzügyi hatása, de kezdik megérteni az energetikai átállásban rejlő lehetőségeket is.

Láthatjuk, hogy mennyire elszállt az utóbbi hónapokban a gáz, az áram és a szén-dioxid kvóta az ára. Látnak ebből eredően pénzügyi kockázatokat és ha igen, milyen tanácsot tudna adni általánosságban?

Az ügyfelek szemszögéből nézve a szén-dioxid kvóta óra váratlan módon alakult 2021-ben. A legtöbb vállalat pénzügyi tervében átlagosan 35 euró körüli kvótaárat becsült, míg az ár decemberben elérte a 90 eurót. Egy ilyen helyzetben a megfelelési piac résztvevőinek a bevételeik jelentős részét szén-dioxid kibocsátási költségeik fedezésére kell fordítaniuk, ami elveszi a mozgásteret az elől, hogy kibocsátáscsökkentési projektekbe tudjanak beruházni a létesítményeikben.

A szigorúbb jogszabályok és a nagyobb társadalmi nyomás miatt a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos költségeket már nem lehet passzívan kezelni, azokat be kell építeni a stratégiai tervezésbe.

Hosszú távon kritikus fontosságú, hogy a vállalatok megbecsüljék kibocsátás csökkentési költségeiket, és kövessék a piacot, hogy felismerjék: mikor válik jövedelmezőbbé egy technológiaváltás, mint a kibocsátási egységek vásárlása.

Másrészt rövid távon a vállalatoknak gyakori kvótavásárlási magatartást kell alkalmazniuk, hogy ne fussák annak a kockázatát, hogy a megfelelési határidő előtti utolsó pillanatban vásárolnak, amikor egyébként is magasabbak az árak. Ez a magatartás azt teszi lehetővé, hogy csökkenteni tudják az átlagos vásárlási árukat. A Vertisnek mindig is ez volt a megközelítése az ügyfelek számára, de ez most különösen aktuális, amikor szinte minden nap rekordszintre emelkedik az ár. Ha csak a 2021. december első felét nézzük: 10 kereskedési napból 6-ban új rekordár született.

A Portfolio Csoport és a Vertis között van egy együttműködés, aminek eredményeként a Portfolio 2021-es őszi konferenciáinak karbonlábnyomát az önkéntes karbonpiacon egy erdőprojekttel ellensúlyozzuk. Össze tudná foglalni azokat a főbb lépéseket, amelyeken át kell mennie egy önkéntes piac iránt érdeklődő vállalatnak, hogy hivatalosan is ellensúlyozza karbonlábnyomát?

Bármely vállalat dekarbonizációja egy több lépésből álló. Az egész a vállalat karbonlábnyomának mérésével kezdődik, és az értékláncban meg kell határoznia kibocsátások gócpontjait. A második lépés az, hogy ott kell csökkenteni a kibocsátást, ahol lehetséges; ez azt jelentheti, hogy vagy energiahatékonyabbá teszi a vállalat a folyamatait, vagy kevésbé szennyezőkkel helyettesíti az alkalmazott technológiáit.

Vannak azonban olyan esetek, amikor egy vállalatnál nem lehet teljes mértékben, 100%-kal csökkenteni a kibocsátását. És itt jön a képbe az ellentételezés. A vállalatok dönthetnek úgy, hogy elkerülhetetlen kibocsátásuk egy részét vagy egészét kompenzálják egy olyan projektbe való befektetéssel, amely elnyeli vagy csökkenti a kibocsátást és amelyet egy független hatóság vagy cég hitelesít.

Az utolsó lépés az, hogy ezeket az erőfeszítéseket hatékonyan kommunikálja a vállalkozás az érintettekkel. A folyamat egyes részeinek kihagyása az ún. greenwashing jelenségnek tekinthető, ami súlyos hírnév kockázatokkal járhat.

Támogatott tartalom. A cikk megjelenését a Vertis támogatta.

Címlapkép forrása: Vertis

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
elemző