Köszi, foci világbajnokság: drágább lett a tojás
Üzlet

Elkerülhetetlen az áremelés, drágább lesz a tojás és a sertéshús is

Portfolio
Be kell rendezkedniük a vállalatoknak a magas alapanyagárakra az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban. A műtrágya a négyszeresére drágult, a vetőmag-és növényvédő-szerek ára is emelkedik és a magasabb energiaárakkal kell szembenézniük az iparág cégeinek – mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global novemberben kinevezett élelmiszeripari vezetője a Trend FM műsorában. Hozzátette, hogy hamarosan muszáj lesz árat emelni a tojásoknál, illetve a pulyka és a sertéshúsoknál is.

A végén a termelői-és alapanyag-áremelkedést a fogyasztóknak is meg kell fizetniük. Nincs más lehetőség

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy valószínűleg senki sem akarja, hogy tönkremenjenek az élelmiszeripari feldolgozók, márpedig áremelés nélkül ez várna az ágazat szereplőire.

Minimális visszarendeződés várható, például a műtrágyaárakban, de a mostani árszint felébe, vagy negyedébe már nem fog kerülni többé ez a nagyon fontos alapanyag – véli Makai Szabolcs.

A sertéstenyésztés veszteséges, de egész Európában így van, aminek fő oka, hogy megállt a kínai húskivitel, Európa pedig nagyon exportorientált. A sertéspestis nem tett jót az ágazatnak, az alapanyagár-robbanás pedig még nehezebb helyzetbe hozza a szektor vállalatait, a sertéstenyésztők túlélésre játszanak – mondta el az Opus élelmiszeripari divíziójának vezetője a Trend FM műsorában.

A mezőgazdaság és élelmiszeripar az Opus Global egyik stratégiai üzletága. A cég legutóbbi gyorsjelentése szerint a harmadik negyedévben bár emelkedett az üzletág bevétele év/év alapon, EBITDA-szinten viszont jelentős eredménycsökkenést könyvelt el a divízió. A mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmens eredményét egyrészt az alapanyagár (búza, kukorica) jelentős emelkedése befolyásolta 2020-hoz viszonyítva, valamint az energia árának drasztikus növekedése is negatívan hatott az Opus Global decemberben publikált negyedéves jelentése szerint.

Az Opus árfolyama felpattant az elmúlt napokban, ma 1,7 százalékos pluszban áll a részvény. Tavaly a BUX index leggyengébben teljesítő papírja volt.

Kereskedés Opus-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Shutterstock

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
bear_1