befektetés tőzsde chart getty stock
Üzlet

Felhúzta a Fed-elnök optimizmusa a tőzsdéket

Portfolio
Az elmúlt időszakban elromlott a hangulat a tőzsdéken, tegnap is jelentős esést lehetett látni az Egyesült Államokban, mielőtt korrigáltak volna a vezető indexek és ma reggel az ázsiai tőzsdék is gyengén teljesítettek. A rossz piaci hangulat elsősorban annak tudható be, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az infláció megfékezését tűzte ki célul, ami azt jelenti, hogy hamarosan kamatemelést hajthat végre a jegybank, sőt a válság alatt felvásárolt eszközök eladására utaló jeleket is adtak, és mindkét utóbbi lépés kedvezőtlen a kockázatos eszközök, köztük a részvények számára is. Ami a mai napot illeti, a vezető európai indexek visszapattantak, Jerome Powell pedig olyan optimista beszédet tartott az amerikai szenátus előtt, hogy a részvényeket is vették a szigorítási ígéret ellenére.

Szép pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Szép pluszban zártak az amerikai tőzsdék, miután a Fed elnöke közölte, hogy minden rendben van a gazdasággal, olyannyira, hogy az még az omikron-variáns és a monetáris szigorítás egyszerre fellépő hatását is kibírja. A Dow 0,51%-os, az S&P 500 0,92%-os, a Nasdaq pedig 1,4%-os pluszban tért ma nyugovóra.

Erőre kaptak a piacok

Nincs megállás, a Fed-elnök szenátusi meghallgatása után veszik a részvényeket a befektetők. A Dow Jones 0,29%-os, az S&P 500 0,62%-os, a Nasdaq pedig 1,21%-os plusszal robog a zárás felé.

djii

Visszapattantak a tőzsdék

Jerome Powell Fed-elnök a szenátus előtt beszélt arról, hogy szerinte az amerikai gazdaság elég erős ahhoz, hogy túléljen egy monetáris szigorítást a következő járványhullámmal együtt, az infláció pedig hamarosan mérséklődni fog. A szakember szavaira felhúzták az amerikai tőzsdéket, a Dow Jones már 0,12%-os, az S&P 500 0,49%-os, a Nasdaq pedig 1,2%-os pluszban van.

dowjoneesss

Fed-elnök: hiába jön az omikron-hullám, szigorítás lesz

Nincs szüksége többé az amerikai gazdaságnak a Fed monetáris támogatására, így nem fog jelentős fennakadásokat okozni az, ha az amerikai jegybank szigorítani kezd idén – mondta Jerome Powell Fed-elnök ma szenátusi meghallgatásán.

Tovább a cikkhez

Ralizott a magyar tőzsde, megtépték az OTP-t

Jelentős emelkedéssel zárta a napot a magyar tőzsde, ami elsősorban az OTP jó teljesítményének volt betudható, hiszen a bankpapír 4,5 százalékot ralizott.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitott Amerika

Esnek az amerikai tőzsdék a keddi piacnyitás után, a Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,3 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,2 százalékot gyengült. A piaci hangulatra továbbra is a Fed monetáris szigorításával kapcsolatos várakozások nyomják rá a bélyegüket, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök tegnapi piaczárás után megjelent (és ma délután elhangzó) beszédében is az infláció ellen küzdelmet hangsúlyozta.

dow

Esik a Deutsche Bank és a Commerzbank árfolyama az egyik tulajdonos drasztikus döntésére

Mintegy 1,5%-ot esett a Deutsche Bank és 3,5%-ot a Commerzbank árfolyama, miután a Cerberus amerikai befektető mindkettőben jelentősen csökkentette a részesedését.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat

A nyitástól távolodva továbbra is jó a hangulat az európai tőzsdéken, ami részben az erős gazdasági adatoknak köszönhető, amelyek arra utalnak, hogy a régió talán jobban átvészeli az omikron-változat okozta csapást, mint a vírus első megjelenésekor. Az Egyesült Királyság kiskereskedelmi forgalma decemberben megugrott, 4,6 százalékkal nőtt 2019 decemberéhez képest - közölte kedden a British Retail Consortium. A Barclaycard egy másik jelentése szerint a fogyasztói kiadások 12,2 százalékkal nőttek a múlt hónapban a két évvel korábbihoz képest. A pozitív hírekhez hozzátartozik, hogy a spanyol ipari termelés 4,8 százaékkal nőtt novemberben, ami meredek javulás az előző havi 0,7 százalékos felülvizsgált csökkenéshez képest.

Technológiai forradalom jön, a metaverzum hamarosan több milliárd embert szippanthat magába

Reggelente a munkába tartó emberek a mobiltelefonjaikba feledkezve chatelnek, dolgoznak, videókat néznek vagy zenét hallgatnak, nap közben sokan monitorok előtt ülve az online térben végzik a munkájukat, világszerte több százmillióan a szabadidejüket is képernyők előtt vagy VR-szemüvegekkel a fejükön töltik mondjuk videójátékokkal, a tizenévesek pedig naponta órákat töltenek a Minecraftban, a Sandboxban és a társaikban, nem a Moszkván, az óra alatt, hanem mondjuk a Robloxban találkoznak egymással. Valójában már most is az életünk egyre nagyobb részét a digitális térben éljük, csak egyelőre többnyire webkettes felületeken, eszközökkel. Ebben hozhatnak forradalmi változást a metaverzumok, olyan digitális platformok, amelyeknek az alapjait még csak most rakják le, de ahol néhány éven belül több százmillió vagy akár milliárd ember kommunikálhat egymással, szórakozhat, dolgozhat, ügyeket intézhet. A győztes mindent visz szlogennel a világ legnagyobb vállalatai versenyeznek azért, hogy ők nyújtsanak elsőként olyan vonzó digitális környezetet vásárlóiknak, felhasználóiknak, ügyfeleiknek, amivel még inkább magukhoz láncolhatják őket. Cikksorozatunkban bemutatjuk, mi az a metaverzum, milyen metaverzumok léteznek már, milyen hagyományos, AR- és VR- készülékekkel csatlakozhatunk a különböző platformokhoz, milyen kriptoeszközök állnak az egyes platformok mögött, és hogy befektetőként hogyan lehet profitálni a metaverzumból.

Tovább a cikkhez

Visszapattanás a tőzsdéken

Jó hangulatú piacnyitást láttunk az európai tőzsdéken, a DAX 1 százalékos emelkedése mellett, a CAC 1 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,6 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot erősödött. A hangulatot részben javítja az erős brit kiskereskedelmi adat, bár az emelkedés valószínűleg korlátozott lesz, mivel a figyelem továbbra is az amerikai monetáris politika normalizálódásának valószínűsíthető időzítésére irányul. A héten a fő hangsúlyt  a legfrissebb amerikai inflációs adatok kapja, hiszen ennek közvetlen hatása lehet a  Fed monetáris politikájának normalizálásának ütemére, a kamatlábak emelésére és a jegybank mérlegének zsugorítására.

dax

Emelkedik a magyar tőzsde, jól indítja a napot az OTP

A keddi kereskedés első szakaszában emelekedik a magyar tőzsde, és szinte az összes blue chip pluszban indítja a napot.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban indítják a napot, az OTP és a Mol 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,2 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos pluszban van.

bux

Újabb gigafelvásárlás a gaming iparban - 40 százalékot ralizott a Farmville fejlesztője

A Take-Two Interactive közölte, hogy 12,7 milliárd dollárért, készpénz és részvények által finanszírozott tranzakció keretében megvásárolja a Zynga mobiljáték-gyártó céget, ami a videojáték-iparban egy újabb gigaüzletnek számít.

Tovább a cikkhez

Hogyan tudsz OTP-vel kereskedni? - Online előadás

Érdekel a tőzsde, de nem tudod merre indulj el? Online előadásunkon profi előadónk ízelítőt ad a tőzsde rabul ejtő világából. Segít eligazodni, hogy mely termékek illeszkednek a legjobban az elképzeléseidhez, valamint megismered az online kereskedési felületek főbb funkciót és használatát, szót ejtünk adótakarékos befektetési formákról, mint a TBSZ és a NYESZ.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,4 százalékot esett, a S&P 500 értéke 0,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq értéke 0,1 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei értéke 1,24 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng értéke 0,41 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 értéke 0,17 százalékot esett. Kínában továbbra is az omikron variáns által okozott járványhullámmal küzdenek, amely rányomja a bélyegét a piaci hangulatra.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX értéke 0,55 százalék pluszban nyithat, a CAC értéke 0,73 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE értéke 0,36 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,07 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 értéke 0,11 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,15 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

A hét második napja már mozgalmasabb lehet, hiszen ugyan a kereskedelmi szálláshelyek ma megjelenő forgalma várhatóan nem tartogat izgalmakat, viszont délelőtt a Pénzügyminisztérium közzéteszi az államháztartás decemberi előzetes beszámolóját. A költségvetés egész éves helyzete pedig mindenképp érdekes lehet a befektetők számára, bár várhatóan az előzetesen megcélzott 7,5% körül lehet a GDP-arányos deficit, bár még 2021-es GDP-adat sincs.

2022. január 10. - január 16. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 10. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem nov.
január 11. kedd 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma nov.
január 11. kedd 11:00 PM Előzetes áht-beszámoló dec.
január 11. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 12. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) nov.
január 13. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 13. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
január 13. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 14. péntek 8:30 MNB Statisztikai mérleg dec.
január 14. péntek 9:00 KSH Építőipar nov.
január 14. péntek 9:00 KSH Infláció dec.
Nemzetközi makrogazdaság
január 10. hétfő 11:00 EU Munkanélküliség nov.
január 12. szerda 2:30 Kína Infláció dec.
január 12. szerda 11:00 EU Ipar nov.
január 12. szerda 14:30 USA Infláció dec.
január 13. csütörtök 3:00 Kína Külkereskedelem dec.
január 13. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
január 14. péntek 8:00 UK Ipar nov.
január 14. péntek 8:00 UK Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 11:00 EU Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 14:30 USA Kiskereskedelem nov.
január 14. péntek 15:15 USA Ipar nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 3,3 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 4,3 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 4,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 4,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 068 -0,4% -1,4% 0,3% -0,7% 16,0% 81,7%
S&P 500 4 670 -0,1% -2,6% -0,9% -2,0% 22,1% 105,9%
Nasdaq 15 614 0,1% -5,4% -4,4% -4,3% 19,1% 210,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 478 0,0% -1,1% 0,1% -1,1% 1,2% 47,5%
Hang Seng 23 746 1,1% 2,0% -1,0% 1,5% -14,8% 4,4%
CSI 300 4 844 0,5% -1,9% -4,2% -1,9% -11,8% 44,3%
Európai részvényindexek              
DAX 15 768 -1,1% -1,6% 0,9% -0,7% 12,2% 36,1%
CAC 7 115 -1,4% -1,4% 1,8% -0,5% 24,7% 45,6%
FTSE 7 445 -0,5% 0,8% 2,1% 0,8% 8,3% 2,3%
FTSE MIB 27 353 -1,0% -1,4% 2,4% 0,0% 20,0% 40,8%
IBEX 8 706 -0,5% -0,6% 4,1% -0,1% 3,6% -7,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 52 416 0,9% 0,9% 2,6% 3,3% 18,1% 58,7%
ATX 3 924 -1,2% 1,5% 3,6% 1,6% 33,4% 47,6%
PX 1 421 -0,4% 0,4% 1,1% -0,4% 32,2% 53,5%
WIG20 70 411 -0,6% 0,5% 3,0% 1,6% 17,7% 31,8%
Magyar blue chipek              
OTP 17 310 0,7% 1,6% -0,8% 4,3% 24,1% 98,0%
Mol 2 636 1,4% 2,0% 7,8% 4,6% 7,8% 0,6%
Richter 8 780 1,0% -1,2% 3,2% 0,6% 16,3% 36,2%
Magyar Telekom 418 0,5% 0,0% 1,7% 1,7% 3,7% -19,0%
Nyersanyagok              
WTI 78 0,0% 2,6% 9,9% 4,0% 50,0% 56,0%
Brent 81 0,0% 3,8% 8,0% 3,8% 44,6% 47,3%
Arany 1 794 0,2% -0,3% 0,6% -1,5% -3,2% 51,0%
Ezüst 22 0,0% 0,0% 0,0% -4,3% -12,0% 37,5%
Devizák              
EURHUF 358 -0,3% -2,5% -1,9% -2,7% -0,3% 15,9%
USDHUF 316 0,0% -2,8% -2,2% -2,5% 7,8% 8,6%
GBPHUF 429 0,2% -1,8% 0,2% -2,3% 7,5% 20,5%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 115 0,0% 0,0% 1,8% 0,0% 11,7% 0,0%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 41 845 0,7% -9,9% -11,2% -9,5% 2,9% 4 523,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

Minden idők legnagyobb tőzsdei beetetése és a pénznyomtatás gyermekei

A tőzsdéken (konzisztensen) pénzt keresni nagyon nehéz dolog. A 2008 és 2021 között tartó extrém monetáris lazaság időszakában ez a jellemzően csak a vételi oldalon álló lakosság számára jelentősen könnyebbé vált. Aztán a 2020-as és 2021-es évben a tőkepiac minden idők legnagyobb beetetését mutatta be az újonnan érkezettek számára. A körülmények azonban változnak. 2022 nagy kérdése lesz, hogy a tőkepiac általános értelemben is bekapcsolja-e alázatra nevelő üzemmódját, ahogyan azt tette már nagyon sok instrumentummal 2021-ben.

Tovább a cikkhez
covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
bullbear