elemző
Üzlet

Ralizott az OTP, kitartott a jó hangulat a tengerententúlon is

Portfolio
Kimondottan jó hangulatú kereskedést láthattunk ma Európa vezető tőzsdéin, a magyar tőzsde is jól teljesített. Talán az egész hét legjobban várt makroadata az amerikai inflációs adat volt, ami ma délután érkezett meg, és amely szerint decemberben 7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Bár ez 40 éves csúcsnak számít, de megegyezett az elemzők által várt értékkel, így nem okozott meglepetést és kitart az emelkedés az európai tőzsdéken, és az USA-ban is kedvező jelenleg a hangulat.

Kitartott a jó hangulat

Emelkedéssel tudtak zárni az amerikai tőzsdeindexek, miután a a kedvező hangulat - bár nap közben apadt valamelyest - kitartott a zárásig. Tegnap a Fed-elnök Powell beszéde zökkentette ki a több napja igen borús hangulatból a részvénypiacokat, ma pedig az inflációs adatba tudtak belelátni a befektetők némi optimizmust. Elsőre nehéz elképzelni, hogy mi a jó a közel négy évtizedes inflációs rekordban, de a hónapól hónapra kellemetlen meglepetéseket szállító inflációs statisztikában már az is örvendetes volt, hogy a várakozásoknak megfelelően alakult. Ez kicsit enyhítette a magasabb infláció kockázatával kapcsolatos befektetői félelmeket és a Fed szigorával kapcsolatos várakozások sem erősödtek tovább.

Az S&P 500 index 0,28%-kal, a Dow ipari index 0,11%-kal, a Nasdaq pedig 0,23%-kal emelkedett, igaz, a nap elején mindhárom index még feljebb járt.

A nagy papírok közül jól szerepelt a parketten a Royal Dutch Shell ((+5,5%), az Applied Materials (+4,7%), és a Tesla is (+3,9%).

Megállíthatatlan az OTP, folytatódik a szárnyalás

Ma is folytatódik az OTP menetelése, kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják a befektetők a részvényt a remek tőkepiaci hangulat közepette. Még tavaly karácsony előtt zuhant nagyot az árfolyam a kamatstop bejelentésének hatására, azóta viszont meredeken emelkedik az árfolyam és már jóval magasabban áll, mint a bejelentés előtt.

Tovább a cikkhez

Tovább ralizik az OTP

A kereskedés vége felé közeledve egyre jelentősebb emelkedést láthatunk az OTP részvényénél, jelenleg 2,2 százalékos a plusz. Ahogy arról tegnapi elemzésünkben is megemlékeztünk, a mai remek teljesítménynek is vélhetően technikai okai lehetnek: egyre inkább úgy néz ki ugyanis, hogy még decemberben alaposan túlreagálhatták a befektetők a kamatstopnak a vállalat kilátásaira gyakorolt hatását. Tegnap a 18 ezer forintos szintet jeleztük kritikusnak, tavaly augusztus közepén és december elején ugyanis ellenállás volt ez a szint - most azonban egyre inkább úgy néz ki, hogy efölött tud majd zárni a részvény.

  •  

Fontos újdonság derült ki a Pfizer megerősítő oltásáról

A cég tüdőgyulladás elleni vakcinájával egyidejűleg is beadható a Pfizer koronavírus elleni megerősítő oltása, ugyanis így is biztonságos és erős immunválaszt ad – közölte a gyógyszeripari társaság.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Emelkednek az amerikai tőzsdék a szerdai kereskedésben, a Dow 0,5 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,6 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 1 százalékot emelkedett. A nyitás előtt megérkezett a hét legjobban várt makroadata, mely alapján újabb lélektani szintet vitt át az éves áremelkedés mértéke az Egyesült Államokban, az infláció csaknem 40 év után ismét elérte a 7 százalékot decemberben - derül ki a friss közlésből. Novemberben 6,8 százalék volt az áremelkedés mértéke, így az infláció az év utolsó hónapjára tovább gyorsult. Az elemzők pontosak voltak: a Reuters konszenzusa is 7 százalék volt.

Elérte a 7%-ot az amerikai infláció

Decemberben 7%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, az infláció ezzel november után tovább gyorsult - derül ki a munkaügyi hivatal friss közlése szerint. Az elemzők pont ekkora áremelkedésre számítottak.

Tovább a cikkhez

Remekül teljesít a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül a Mol teljesít a legjobban, de az OTP részvénye is több, mint egy százalékkal került feljebb.

Tovább a cikkhez

Metaverzumok harca a győzelemért – Itt is csupán egy maradhat?

Csukjuk be egy pillanatra a szemünket, és képzeljük el a metaverzumot! Egy olyan virtuális világot látunk, ahol… Ne is folytassuk. EGY világot látunk, pedig nem egy van, vagy lesz belőle, hanem számtalan, és ezek közül a nagyobbak valószínűleg nem is fognak kapcsolódni egymáshoz. Hogy miért? Aki látott már iPhone-töltőt, az tudja, kizárt, hogy az Apple – ha egyszer kedve lesz metaverzumot fejleszteni – másokkal közösködjön, de egy Facebook-Google együttműködés is nagyon nehezen képzelhető el, egy kínai-amerikai bigtech kooperáció pedig soha nem látott magas odds-szal menne a fogadóirodáknál. Az üzleti logika azt diktálja, hogy a nagy tech cégek külön-külön fejlesszenek virtuális platformokat, ennek pedig akár a felhasználók is lehetnek a nyertesei, a verseny jobb digitális világokat, gördülékenyebb felhasználói élményt eredményezhet, cserébe nem lesz átjárhatóság a világok között. Vagy mégis? Sokan fejlesztenek decentralizált, interoperábilis világokat, léteznek is már ilyenek, ha elérik a kritikus felhasználói tömeget, akkor nehéz lesz őket megállítani. A metaverzum(ok)ról szóló cikksorozatunk első részében arról írtunk, mi is az a metaverzum, a második részben most azt foglaljuk össze, milyen metaverzum-szerű platformok léteznek.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európa börzéin

A koradélutáni órákban is jó a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a német DAX 0,3 százalékos pluszban van, míg a francia CAC 0,4 százalékkal, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal került feljebb. Egy kedvező makrogazdasági hír is javíthatja a befektetők hangulatát, nőtt ugyanis az ipari termelés az eurózónában novemberben, ráadásul havi összevetésben a vártnál is nagyobb mértékben.

Magyarországi töltőállomásokat vásárol a Mol

A Mol megállapodást írt alá a Normbenz Magyarország Kft. megvásárlásáról, amely 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanév alatt.

Tovább a cikkhez

Lengyelországban terjeszkedik a Mol, 417 benzinkutat vásárol

A hét elején már írtunk arról, hogy lengyel lapértesülések alapján a Mol veheti meg a Lotos lengyelországi kútjait. Most megérkezett a bejelentés, a Mol valóban belép a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacra, 417 töltőállomást vesz 610 millió dollárért, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 191 milliárd forintért, a tranzakcióval a 3. helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.

Tovább a cikkhez

Jól kezdik a napot az európai tőzsdék

Jó hangulatú piacnyitást láttunk az európai tőzsdéken, a DAX 0,7 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,8 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 fél százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot erősödött. A hangulatot részben javítja az amerikai jegybankelnök tegnap délutáni beszéde, ahol Powell úgy fogalmazott, hogy szerinte az amerikai gazdaság elég erős ahhoz, hogy túléljen egy monetáris szigorítást a következő járványhullámmal együtt, az infláció pedig hamarosan mérséklődni fog. Ma magyar idő szerint kora délután érkezik a kulcsfontosságú amerikai inflációs adat, ami kiválthat majd heves piaci reakciókat. 

Miért volt fontos 2021 a magyar tőzsde számára?

Bár 2021 látszólag lassan indult a BÉT-en, és az AutoWallis őszi jegyzése volt a nagy sztori, mégis sokkal többről szólt a tavalyi év a magyar tőzsde életében. Perger Gábor, az AegisLegal Ügyvédi Iroda tőkepiacokra szakosodott partnerének gondolatai arról, hogy milyen trendek rajzolódnak ki a szabályozott és az Xtend piacon 2021-ben végrehajtott tőzsdei tranzakciókból.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül az OTP és a Mol is 0,3 százalékkal került feljebb, a Richter azonban 0,2 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos mínuszban van.

A sztárbefektető vérfürdőre számít a piac ezen szegmensében

Cathie Wood, az ARK Invest sztáralapkezelője és vezérigazgatója kedden megjelent havi piaci beszámolójában közölte, hogy a használt autók piacán számít lehetséges csökkenésre az árak megugrása után.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,5 százalék pluszban zárt, a S&P 500 értéke 0,9 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq értéke 1,5 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei értéke 1,79 százalékot emelkedett, a Hang Seng értéke 2,46 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 értéke 1 százalékos pluszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX értéke 0,61 százalékot emelkedhet, a CAC értéke 0,47 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,17 százalékot eshet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,15 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 értéke 0,17 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq értéke 0,23 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma hajnalban a kínai inflációs statisztika hozhat mozgást a piacon, itthon pedig a KSH az ipar részletes adatait publikálja. Magyar idő szerint kora délután pedig amerikai inflációs adat érkezik, ami szintén kiválthat heves piaci reakciókat. Novemberben a tengerentúlon 6,8% volt az áremelkedés üteme, kérdés, hogy ez tovább emelkedett-e az év utolsó hónapjában.

2022. január 10. - január 16. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 10. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem nov.
január 11. kedd 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma nov.
január 11. kedd 11:00 PM Előzetes áht-beszámoló dec.
január 11. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 12. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) nov.
január 13. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 13. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
január 13. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 14. péntek 8:30 MNB Statisztikai mérleg dec.
január 14. péntek 9:00 KSH Építőipar nov.
január 14. péntek 9:00 KSH Infláció dec.
Nemzetközi makrogazdaság
január 10. hétfő 11:00 EU Munkanélküliség nov.
január 12. szerda 2:30 Kína Infláció dec.
január 12. szerda 11:00 EU Ipar nov.
január 12. szerda 14:30 USA Infláció dec.
január 13. csütörtök 3:00 Kína Külkereskedelem dec.
január 13. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
január 14. péntek 8:00 UK Ipar nov.
január 14. péntek 8:00 UK Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 11:00 EU Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 14:30 USA Kiskereskedelem nov.
január 14. péntek 15:15 USA Ipar nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 5,7 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 2,9 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 9,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 1,7 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 8,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 252 0,5% -1,5% 0,8% -0,2% 16,9% 81,7%
S&P 500 4 713 0,9% -1,7% 0,0% -1,1% 24,1% 107,2%
Nasdaq 15 844 1,5% -2,7% -3,0% -2,9% 22,8% 213,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 222 -0,9% -3,7% -0,8% -2,0% 0,3% 45,7%
Hang Seng 23 739 0,0% 1,9% -1,1% 1,5% -14,9% 3,5%
CSI 300 4 797 -1,0% -2,4% -5,1% -2,9% -11,8% 43,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 941 1,1% -1,3% 2,0% 0,4% 14,4% 36,9%
CAC 7 183 1,0% -1,8% 2,7% 0,4% 26,9% 47,0%
FTSE 7 491 0,6% -0,2% 2,7% 1,4% 10,2% 2,8%
FTSE MIB 27 535 0,7% -1,5% 3,0% 0,7% 21,2% 41,3%
IBEX 8 755 0,6% -0,5% 4,7% 0,5% 4,8% -6,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 53 599 2,3% 3,5% 4,9% 5,7% 19,9% 62,6%
ATX 3 967 1,1% 0,3% 4,7% 2,7% 34,8% 48,6%
PX 1 433 0,8% -0,3% 2,0% 0,5% 33,8% 54,6%
WIG20 71 706 1,8% 1,8% 4,9% 3,5% 20,0% 33,5%
Magyar blue chipek              
OTP 18 090 4,5% 7,5% 3,7% 9,0% 26,0% 106,5%
Mol 2 648 0,5% 1,8% 8,3% 5,1% 8,3% 1,8%
Richter 8 910 1,5% 0,7% 4,7% 2,1% 20,2% 38,1%
Magyar Telekom 418 0,0% -0,5% 1,7% 1,7% 4,2% -18,4%
Nyersanyagok              
WTI 81 3,8% 6,6% 14,1% 8,0% 55,8% 55,8%
Brent 80 0,0% 0,0% 6,7% 2,6% 45,5% 42,9%
Arany 1 813 1,1% 0,0% 1,6% -0,5% -1,9% 53,8%
Ezüst 22 0,0% -4,3% 0,0% -4,3% -12,0% 37,5%
Devizák              
EURHUF 357 -0,3% -1,7% -2,2% -3,0% -1,1% 15,9%
USDHUF 314 -0,6% -1,9% -2,8% -3,1% 5,7% 6,8%
GBPHUF 428 -0,2% -1,4% 0,0% -2,5% 6,7% 20,6%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 115 0,0% -0,9% 1,8% 0,0% 10,6% -0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 42 736 2,1% -6,7% -9,3% -7,5% 20,5% 5 393,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
bullbear