Előfizetői tartalom

Bejelentették: komoly gázmegállapodást kötött az EU és Amerika az orosz leválás érdekében

Portfolio
Egy hosszú távú gázpiaci megállapodást kötött ma egymással az Európai Unió és az Egyesült Államok az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás és az európai energiabiztonság fenntartása érdekében – jelentette be pénteken délelőtt egy közös közleményben az EU és az Egyesült Államok. A megállapodás lényege, hogy az Egyesült Államok már idén további 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt küld Európába a gáztárolók minél magasabb szintű feltöltése érdekében, 2030-ig pedig fokozatosan évi 50 milliárd köbméterre növelik az amerikai LNG-szállításokat, amellyel párhuzamosan az európai LNG fogadó és szállító infrastruktúrát meg kell erősíteni, közben pedig a 2030-as és 2050-es klímacéloknak is meg kell felelni.

A tegnap esti EU-csúcs után ma reggel is találkozott egymással Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és ezután jelentették be egy közös sajtónyilatkozatban, illetve közös közleményben a gázmegállapodás kereteit. Ennek lényege: Az orosz fosszilis energiahordozókról való minél előbbi, legkésőbb 2027-ig tervezett európai leválás megvalósításának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés