a mome campusa budán
Üzlet

Új kutatás: mennyire tudják használni a magyar cégek a design lehetőségeit?

Portfolio
A régióban elsőként mutatott be kutatást a MOME Innovációs Központja a design üzleti felhasználásáról. Az Innovációs Központ az egyetem kutató, fejlesztő, innovációs egysége, és egyben Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központja is. Most publikált, Use of design in business című kutatásukból kiderül, hogy a design elsősorban akkor számít a magyar cégeknél, ha termékfejlesztésről, ügyfélszerzésről vagy marketingtevékenységről van szó.

Az Innovációs Központ felmérésében több mint 100 üzleti vezetőt kérdezett arról, hogyan alkalmazzák a designt saját vállalatuk irányításában, a tervezési módszereikben, és azt is kutatták, hogy mennyire tölt be meghatározó szerepet a design az üzleti életben. A kutatás arra is kereste a választ, mennyire látják a vezetők ezeket a területeket fejlesztendőnek, és hogy milyen szerepet játszhat a design a jövőben a vállalat hosszú távú versenyképességében. Az a számokból is látszik, hogy szükséges lenne egy paradigmaváltás a legtöbb cég hozzáállásában, és fontos lenne, hogy kimozduljanak a magyar vállalatok a jelenlegi megközelítésükből.

A bemutatón Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke elmondta, hogy az egyetem megújítási folyamata 2 éve kezdődött, a cél, hogy egy nemzetközileg is ismert és meghatározó deisgn hub jöjjön létre Budapesten. Az egyik nagy feladat, hogy ehhez találjanak olyan partnercégeket, akiknek hosszú távú jövőképpel rendelkeznek régiós üzleti tevékenységük fejlesztéséről.

Lasma Ivaska, az Innovációs Központ Igazgatója elmondta, hogy a témában ez az első átfogó kutatás, ami Magyarországra fókuszál, és egyfajta kezdőlépése lehet annak a folyamatnak, ami a design és az üzlet szorosabb összekapcsolását jelentheti a régióban - a tervek szerint a jövőben földrajzilag is kiterjesztik majd az adatgyűjtést.  

a mome campusa budán
A MOME budai campusa

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy míg valamennyi magyar cég alkalmazza a designt bizonyos mértékig, addig a többség nem használja ki teljes mértékben a különböző ágazatait. Mindössze a cégek 15 százaléka veszi figyelembe a designt minden tevékenységi körénél, ugyanakkor a válaszadók több mint felénél a designért és a felhasználói élményért felelős személy részese a cég legfelsőbb döntéshozói testületének. A felmérésben egyébként a cégek saját magukról nyilatkoztak így - valószínűleg más adatok születtek volna, ha nem vállalati vezetőket, hanem magukat a designereket kérdezték volna.

A számok azt mutatják, hogy a design elsősorban akkor számít a magyar cégeknél, ha termékfejlesztésről, ügyfélszerzésről vagy marketingtevékenységről van szó.

Ez azt jelenti, hogy a magyarországi cégek egyértelműen értik a design fontosságát azoknál a folyamatoknál, ahol ügyféllel, vásárlóval kerülnek kapcsolatba – ilyenkor egyébként a cégvezetés szorosan együttműködik a designerekkel azért, hogy még több értéket nyújthassanak ügyfeleik számára.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a magyar cégek sokkal kockázatvállalóbbak, mint azt sokan gondolják: a vállalatok 75 százaléka fektet K+F-be, keresi az új üzleti modelleket, termékeket vagy szolgáltatásokat. Ez alapján kijelenthető, hogy nem az ismeretlentől tartanak a cégvezetők, hanem egyelőre még sokan nem ismerték fel a designban rejlő lehetőségeket.

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) az egyetem kutató, fejlesztő, innovációs és tudástranszfer pólusa, Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központja. A design eszköztárának felhasználásával célja új tudás létrehozása, termékek, szolgáltatások fejlesztése, valamint az eredmények társadalmi és piaci hasznosságának kiaknázása.

Az IK feladatának tekinti a térség kreatív iparának fejlesztését, a hazai vállalkozások és a gazdaság élénkítését, a társadalom kreativitásának és a designkultúrának fejlesztését.

Címlapkép: MOME

antony-blinken-pekka-haavisto-washington
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
elemző