bear_1
Üzlet

Durva zuhanás az amerikai tőzsdéken, nagyot esett az olajár is

Portfolio
Ma tartotta a náci Németország felett aratott győzelem ünnepségét Oroszország - annak ellenére, hogy több nyugati tisztségviselő is arra utalt a napokban, hogy Vlagyimir Putyin olyan bejelentést tehet, amely megváltoztathatja az ukrajnai háború menetét, fajsúlyos bejelentést nem tett az orosz kormányfő. Komoly esés bontakozott ma ki az európai és a tengerentúli tőzsdéken, miután több bizonytalansági tényező is van; a háború alakulása mellett többek között a kínai koronavírus-helyzet eszkalálódása miatt aggódhatnak a befektetők, emellett a múlt heti amerikai kamatemelés után továbbra is elsősorban az aggasztja a piacokat, hogy vajon képes lesz-e a Fed anélkül megfékezni az inflációt, hogy a gazdaságot recesszióba taszítaná.

650 pontos mínuszban zárt a Dow

Több mint 650 pontos eséssel zárta a hétfői kereskedést a Dow, a blue chip-index 2 százalékkal került ma lejjebb. Az S&P 500 3,2 százalékos eséssel fejezte be a kereskedést, míg a Nasdaq 4,3 százalékot veszített az értékéből.

Az olaj árfolyama is nagyot esett, a WTI 6,7 százalékot, a brent 6,5 százalékot zuhant, 102,2, illetve 105,1 dollárra.

A volatilitást mérő VIX-index több mint 15 százalékot ugrott ma.

Fontos szint alatt az S&P 500

Tovább esnek az amerikai indexek a kereskedés végéhez közeledve, az S&P 500 a 4000 pontos szint alá került, 3 százalékos mínuszban áll.

Egyéves mélyponton az S&P 500

Nem javul a hangulat az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 index új egyéves mélypontra esett, miközben a 10 éves amerikai államkötvényhozam 2018 óta nem látott magasságban, 3 százalék felett jár.

A Dow 550 pontos mínuszban áll, ami 1,7 százalékos mínuszban felel meg, az S&P 500 2,7 százalékot esett, a technológia-túlsúlyos Nasdaq pedig 3,5 százalékkal került lejjebb.

A Dow index leggyengébben teljesítő papírjai mai a Boeing, amely 8,4 százalékot esett, valamint a Chevron olajvállalat, amely 6,1 százalékos mínuszban áll.

snp50000000
Az S&P 500 index alakulása

Ütik az utazási és technológiai részvényeket

Nagy mínusszal zártak az irányadó európai indexek, a Stoxx 600 2,8 százalékos csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést. Különösen az utazási és technológiai részvények estek, a két Stoxx szektorindex 5,8 százalékkal és 4,8 százalékkal került lejjebb.

Nagy esés lett a vége a magyar tőzsdén

A Richter teljesített a legrosszabban a blue chipek közül.

Tovább a cikkhez

Hatalmasat zuhantak idén a tőzsdék - Mikor jöhet a várva-várt fordulat?

Számos globális bizonytalansági tényező árnyékolja be idén a részvénypiacokat, elég az orosz-ukrán háborúra, a kínai koronavírus-helyzetre vagy az amerikai inflációs várakozások körüli bizonytalanságokra gondolni. Ebben a környezetben jelentős tőkepiaci szakadást láthattunk eddig idén a legfontosabb indexeknél is, sokakban merülhet fel ilyenkor a kérdés, hogy mikor ér véget (legalább ideiglenesen) az esés. Erre a kérdésre keresve a választ cikkünkben megnézzük a legfontosabb technikai jelzőket, megvizsgáljuk, hogy vajon "megérhetett-e" már a helyzet egy kisebb-nagyobb felpattanásra.

Tovább a cikkhez

Az olajat is ütik

Az olajpiacon is durva esés alakult ki a hétfői kereskedésben, ennek részben a dollárerősödés az oka, de a keresleti oldali aggályok is szerepet játszik az esésben, miután Kínában, a világ legnagyobb olajexportőr országában folyamatosak a koronavírus miatti lezárások. Mindezek mellett az eszközosztályokon átívelő eladási hullám is szerepet játszik abban, hogy a júliusi leszállítású határidős Brent árfolyama 4,5 százalékot esett.

brent

Egyre nagyobb mínuszok

Bő egy órával a kereskedés megkezdése után komoly esés van ismét kibontakozóban a tengerentúli tőzsdéken, a Nasdaq már 3,1 százalékot esett, míg az S&P 500 2,2 százalékkal, a Dow pedig 1,5 százalékkal került lejjebb. A múlt heti amerikai kamatemelés után továbbra is elsősorban az aggasztja a piacokat, hogy vajon képes lesz-e a Fed anélkül megfékezni az inflációt, hogy a gazdaságot recesszióba taszítaná.

sp 23

Komoly esés a tengerentúli tőzsdéken

Jelentős eséssel kezdik a mai napot a vezető tengerentúli tőzsdék, a Dow 1,6 százalékkal került lejjebb, az S&P 500 1,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,7 százalékos mínuszban van.

dov

Hamarosan kiderül, hogy hatott az orosz-ukrán háború és a forintgyengülés a Richterre

Mind a bevétel, mind az eredmények szintjén kétszámjegyű növekedést várnak a Richternél az elemzők 2022. első negyedévére az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Portfolio által készített elemzői konszenzusból. A hazai gyógyszergyártó, amely rendelkezik oroszországi kitettséggel is, május 10-én teszi közzé első negyedéves számait.

Tovább a cikkhez

Nagyon úgy fest, hogy még nincs vége az olajár robbanásnak

Bár piaci közhely, hogy az olaj és az egyéb energiahordozók árfolyama idén, sőt: az elmúlt fél év során szárnyalt, valójában többségük immáron két hónapja nem tudott új maximumot megütni. A technikai elemzés képe alapján most az tűnik valószínűbbnek, hogy a korrekciónak lassan vége és az árfolyamok hamarosan akár ismét felrobbanhatnak. Hiába volt komoly emelkedés eddig is, a történelmi olajár sokkok tapasztalata alapján szélsőséges helyzetekben - mint a mostani háború - ennél sokkal durvább emelkedések is előfordultam már.

Tovább a cikkhez

Elindult a kereskedés a napelemes cég részvényeivel a magyar tőzsdén

Ma kezdődik a kereskedés a magyar tőzsde Xtend piacán az EU-Solar napelemes cég részvényeivel – derül ki a BÉT-en közzétett határozatból. A háztartási méretű naperőművek, illetve napelemrendszerek telepítésére specializálódott pécsi székhelyű társaság tavaly került a Budapesti Értéktőzsde látókörébe – előbb csatlakozott a BÉT vállalatfejlesztési képzéséhez, az ELITE Programhoz, majd a „BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadványban részletesebben is bemutatkozott a tőkepiac szereplői számára. A tőzsdére lépéssel a vállalat célja többek között a hazai és a nemzetközi piacon történő terjeszkedés.

Tovább a cikkhez

Több, mint 30 millió forintért vásárolt OTP-részvényeket az igazgatósági tag cége

Több mint 30 millió forint értékben vásárolt részvényeket pénteken a tőzsdén az OTP egyik igazgatósági tagjával szoros kapcsolatban álló cég.

Tovább a cikkhez

Öntik a kriptovalutákat, rossz a hangulat a tőkepiacokon

Sok a bizonytalansági tényező a tőkepiacokon, többek között a kínai koronavírus-helyzet fokozódására figyelnek a befektetők és az aggasztja még a piacokat, hogy vajon képes lesz-e az amerikai jegybank anélkül megfékezni az inflációt, hogy a gazdaságot recesszióba taszítaná. A részvénypiacok esése mellett a kriptovalutákat sem kímélik a befektetők, 2021 júliusa óta nem látott szintre esett a bitcoin jegyzése, de komoly mínuszban van az ethereum is.

Tovább a cikkhez

Egyre rosszabb a helyzet Európában

A koradélutáni órákban egyre rosszabb a hangulat a kontinens tőzsdéin, a német DAX már 1,7 százalékot esett, a francia CAC pedig 2 százalékos mínuszban van.

A múlt héten kifejezetten rossz volt a hangulat a világ tőzsdéin, miután az amerikai kamatemelés után a befektetőket továbbra is elsősorban az aggasztja, hogy vajon képes lesz-e a Fed anélkül megfékezni az inflációt, hogy a gazdaságot recesszióba taszítaná.

Egyre nagyobb az esés a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül a Richter esett eddig a legnagyobbat.

Tovább a cikkhez

Eszköztámogatásokkal segíti a Mol az ukrajnai energetikai hálózat működését

A Mol-csoport szolidaritást vállal a háború által sújtott ukrán energetikai szektorral, és eszköztámogatással segíti az energetikai hálózat folyamatos és biztonságos működését, áll a vállalat közleményében. A Mol eddig összesen 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlott fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállít eszközöket a határhoz.

Tovább a cikkhez

Egyre rosszabb a helyzet Európában

A késődélelőtti órákban egyre rosszabb a hangulat a vezető európai tőzsdéken, a német DAX már 1,3 százalékos mínuszban van, míg a francia CAC 1,7 százalékkal került eddig lejjebb. Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem érkezett a mai orosz ünnepségen fontos, háborúval kapcsolatos bejelentés Putyin elnök részéről.

Kisebb eséssel indul a nap Európában

Mérsékelten rossz hangulatban indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,4 százalékos mínuszban van, míg a CAC ugyancsak 0,4 százalékot esik, a FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal került lejjebb. A milánói börze 0,1 százalékot esett, a spanyol tőzsde pedig stagnál a kereskedésben.

dax 04

A sztárbefektető elmondta, mit érdemes venni, amikor emelkednek a kamatok

Ahogy az amerikai kamatlábak emelkednek, a befektetők úgy kereshetnek pénzt, ha olyan vállalatokat keresnek az S&P 500-ban, amelyek képesek árakat emelni és fenntartani árrésüket - mondta Kevin O'Leary a CNBC-nek.

Tovább a cikkhez

Kisebb mínuszban nyitott a magyar tőzsde

Lejjebb került a magyar tőzsde a kereskedés elején, a BUX 0,5 százalékos mínuszban nyitott. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, a vezető papírok közül az OTP 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot erősödött, a Richter 0,3 százalékos mínuszban van, a Magyar Telekom pedig stagnálással indítja a napot.

bux 05

Brutális a romlás: két évtizedes csúcson a magyar külkereskedelmi hiány

Márciusban az előzetes adatok szerint 503 millió eurós hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben, ez 1,3 milliárd eurós romlás a tavaly márciusi pozícióhoz képest. Az első negyedévben így már 863 millió euró a deficit, ennél nagyobbat utoljára 2003-ban, közel húsz éve láttunk.

Tovább a cikkhez

Több, mint 9 millió forintért vett saját részvényt a PannErgy

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta a befektetőket a társaság.

Tovább a cikkhez

Ma nagy nap van Oroszországban, lehet, hogy az ukrajnai háború is megváltozik - Legfontosabb híreink hétfőn

Ma tartja a náci Németország felett aratott győzelem ünnepségét Oroszország és több volt szovjet tagköztársaság. Több nyugati tisztségviselő is arra utalt a napokban, hogy Vlagyimir Putyin olyan bejelentést tehet, amely megváltoztathatja az ukrajnai háború menetét. Eddig úgy tűnik, változás nélkül folytatódik az ukrajnai háború: heves összecsapások történtek a Donyec-térségben és Ukrajna déli részén. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,6 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 2,5 százalékot esett, a Hang Seng 1,52 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 2,48 százalékkal került feljebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 1,21 százalék mínuszban nyithat, a CAC 0,33 százalékot eshet, míg a FTSE 0,95 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 1,08 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 1,09 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1,04 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB értékpapír-statisztikákat közöl, valamint a KSH ismerteti a márciusi külkereskedelem első becslését. Ezen kívül érkezik az áprilisi költségvetési egyenleg is. Külföldön a japán jegybank legutóbbi kamatdöntésének jegyzőkönyvét ismerjük meg. Az ülés után a jegybank bejelentette, hogy korlátlanul fog állampapírokat vásárolni. A döntéssel sikeresen menedzselik a hozamgörbét, a jen viszont jelentős leértékelődésbe kezdett. Ezen kívül a kínai külkereskedelmi egyenlegre is érdemes egy pillantást vetni: megtudjuk belőle, mennyire vetette vissza az exportot és importot a kiterjedt lezárás. Nem szabad elfelejteni, hogy ma ünneplik Oroszországban a győzelem napját, ahol várhatóan Vlagyimir Putyin bejelent valamit az ukrajnai háború kapcsán - ennek pedig óriási piacmozgató hatása lehet, amely a nyersanyag-, részvény- és devizapiacot is érintheti.

2022. május 9. - május 15. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 9. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 9. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. hétfő 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 10. kedd 9:00 KSH Infláció ápr.
május 10. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 12. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 12. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
május 13. péntek 8:30 MNB Statisztikai mérleg ápr.
május 13. péntek 9:00 KSH Építőipar márc.
május 13. péntek 9:00 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. hétfő 1:50 Japán BoJ jegyzőkönyv  
május 9. hétfő 4:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 11. szerda 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 11. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 12. csütörtök 8:00 UK GDP Q1
május 12. csütörtök 14:30 USA Termelői árak ápr.
május 13. péntek 11:00 EU Ipar márc.
május 13. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 0,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 22,2 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 16,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 38,3 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 46,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 899,37 -0,3% -0,2% -4,6% -9,5% -4,8% 56,6%
S&P 500 4 123,34 -0,6% -0,2% -8,0% -13,5% -1,9% 71,9%
Nasdaq 12 693,53 -1,2% -1,3% -12,5% -22,2% -6,8% 124,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 003,56 0,7% 0,6% -1,3% -6,2% -7,9% 38,9%
Hang Seng 20 001,96 -3,8% -5,2% -9,4% -14,5% -30,2% -18,3%
CSI 300 3 908,81 -2,5% -2,7% -8,3% -20,9% -22,8% 15,6%
Európai részvényindexek              
DAX 13 674,29 -1,6% -3,0% -3,4% -13,9% -10,0% 7,5%
CAC 6 258,36 -1,7% -4,2% -3,7% -12,5% -1,6% 15,2%
FTSE 7 387,94 -1,5% -2,1% -2,6% 0,0% 4,4% 1,2%
FTSE MIB 23 475,72 -1,2% -3,2% -4,0% -14,2% -4,2% 9,3%
IBEX 8 322 -1,3% -3,1% -1,9% -4,5% -7,4% -25,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 108,63 -1,0% -3,1% 1,2% -17,0% -5,3% 28,1%
ATX 3 120,26 -1,0% -5,0% -1,5% -19,2% -5,7% 1,7%
PX 1 305,87 -1,0% -2,1% -2,1% -8,4% 19,1% 29,8%
WIG20 55 237,12 -0,4% -4,4% -14,0% -20,3% -9,3% -10,7%
Magyar blue chipek              
OTP 10 250 -2,4% -5,1% -4,2% -38,3% -28,0% 29,2%
Mol 2 928 -2,1% -4,3% 6,7% 16,2% 35,9% 7,0%
Richter 7 090 1,6% -0,8% 2,5% -18,7% -17,3% 2,4%
Magyar Telekom 400 2,8% 3,0% 0,4% -2,8% -2,6% -18,2%
Nyersanyagok              
WTI 109,77 1,4% 4,9% 14,1% 46,0% 69,6% 137,5%
Brent 112,61 1,5% 4,4% 11,2% 43,6% 65,2% 128,5%
Arany 1 885,9 0,3% -1,2% -2,2% 3,5% 3,9% 53,6%
Ezüst 22,46 0,0% -2,8% -8,3% -3,5% -18,0% 37,8%
Devizák              
EURHUF 382,3250 0,3% 1,1% 0,9% 3,7% 6,8% 22,8%
USDHUF 361,2634 -0,2% 0,8% 4,1% 11,5% 21,7% 27,5%
GBPHUF 446,8101 0,0% -1,0% -1,9% 1,7% 8,3% 21,5%
EURUSD 1,0583 0,5% 0,3% -3,1% -6,9% -12,2% -3,7%
USDJPY 130,2400 0,0% 0,5% 5,3% 13,1% 19,4% 15,6%
GBPUSD 1,2353 -0,2% -1,6% -5,6% -8,8% -11,1% -4,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 36 019,22 -1,4% -6,7% -16,6% -22,1% -36,2% 2 277,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,13 1,8% 8,3% 19,8% 108,6% 100,2% 32,9%
10 éves német állampapírhozam 1,14 9,1% 26,3% 83,8% -735,8% -594,8% 172,2%
10 éves magyar állampapírhozam 7,39 1,5% 5,4% 11,3% 61,4% 159,3% 123,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Oscar Wong/Getty Images

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
autó