Előfizetői tartalom

Mi az a Luna, aminek az összeomlásáról mindenki beszél?

Kövesy Károly
Nem csak az általánosan rossz piaci hangulat rázta meg a kriptopénzek piacát az elmúlt napokban, hanem az egyik projektnek a gigantikus bukása, mely során dollár tízmilliárdok égtek el néhány nap leforgása alatt. A Terra hálózat ígéretesen induló, gyors növekedésű kriptoprojekt volt, ráadásul az egyik natív stablecoinja, a dollárhoz kötött UST az egyik legnagyobb piaci értékű tokennél vált néhány éves pályafutása alatt. A történet azonban alapjaiban változott meg, amikor az UST árstabilitást fenntartani hivatott mechanizmusa feladta a szolgálatot és hirtelen zuhanni kezdett a stablecoin értéke - ez persze vitte magával a Luna token értékét, hiszen a két token között nagyon szoros kapcsolat van.

A Terra ökoszisztéma

A Luna (LUNA) és a TerraUSD (UST) a Terra hálózat két natív tokenje. Egy blokklánc-alapú projektről van szó, amelyet a dél-koreai Terra Labs fejlesztett ki. A Terra blokklánc a Cosmos SDK-ra épül; egy olyan keretrendszerre, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egyéni blokkláncokat hozzanak létre, és saját decentralizált alkalmazásokat építsenek a Terrára különböző felhasználási esetekre. Jelenleg a Terra ökoszisztéma több mint 100 ilyen natívan épített projektet tartalmaz. Ezek közé tartoznak a különböző decentralizált pénzügyi (DeFi) platformok és Web 3 alkalmazások.

terraökoszisztéma

A Terra ökoszisztémát Do Kwon, a Stanford Egyetem egykori informatikusa alapította, és az utóbbi időben óriási növekedésnek indult. Az UST piaci kapitalizációja a 2021-es év eleji 180 millió dollárról 2022 márciusára közel 18 milliárd dollár fölé nőtt,

ustmcap
Forrás: Coinmarketcap

eközben a Luna árfolyama 138-szorosára ugrott, és a token piaci kapitalizációja meghaladta egy ponton a 40 milliárd dollárt.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái