Előfizetői tartalom

Már Ukrajnának is jut a bőséges magyar napenergia-termelésből

Az utóbbi időszakban egyre kevésbé szokatlan jelenség, hogy Magyarország nettó áramexportőri pozícióba kerül a magas hazai naperőművi termelés időszakaiban. Azonban míg a kivitel eddig jellemzően a szomszédos balkáni országok felé irányult, májusban már Ukrajnába is jelentős mennyiségű villamos energiát exportáltunk, és nem is csak a napenergia-termelés csúcsidőszakaiban.

A megelőző években Magyarország az ukrán villamos energia nettó importőre volt, vagyis ha volt is időnként magyar export Ukrajna irányába, összességében jóval több áram érkezett ide, mint Magyarországról Ukrajnába. Az import mennyisége ugyan csökkenő trendet mutatott a 2018-2020-as időszakban, így Ukrajna a második helyről visszacsúszott a harmadikra a legnagyobb magyar...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés