olaj
Üzlet

Veszélyes a helyzet, összeomlással riogat a világ legnagyobb olajvállalata

Portfolio
A kínálati oldal összeomlása fenyegeti a világ olajpiacát, a szektor szereplőinek többsége ugyanis nem szívesen visz véghez beruházásokat a tiszta energiára való átmenet nyomása miatt – mondta el a Saudi Aramco olajcég vezetője a Reutersnek Davosban. A szaúdi olajipari óriás vezetője hozzátette, hogy nem tudják a korábban vállaltnál gyorsabb ütemben növelni a kapacitásaikat.

Amin Nasser elmondta, hogy 2027-re napi 13 millió hordóra növelné a kapacitásait a jelenlegi 12 millióról, de ezen nem tud gyorsítani, hiába kérik az olajcéget a világ vezetői, az energiaválságra reagálva. Pillanatnyilag naponta 10,5 millió hordót termel ki Szaúd-Arábia, vagyis a globális kínálat tizedét és az év végére 11 millió hordóra nőhet az ország kitermelése a tervek szerint.

A világon jelenleg kevesebb mint 2 százalék a szabad kapacitás az olajpiacon.

A koronavírus-járvány előtt a légiközlekedés 2,5 millió hordóval több olaj-egyenértékest használt el, ha igazán belendül a repülés, akkor komoly problémával nézünk szembe. A kínai koronavírus-korlátozások sem fognak sokáig tartani, így a globális olajkereslet vissza fog térni a növekedéshez – mondta el a világ legnagyobb olajvállalatának vezetője.

Az orosz-ukrán háború háttérbe szorította a valódi folyamatokat, azt, hogy a beruházások hiánya következtében egy energiaipari válsággal nézünk szembe.

Az olajipar és a politikusok között zajló párbeszéd a fosszilis energiahordozókról való áttérés kapcsán problémás a szaúdi olajvállalat vezetője szerint. „Nem hiszem, hogy konstruktív párbeszéd folyik. Nem mindig hívnak meg minket a tárgyalóasztalhoz, például a tavaly Glasgowban tartott ENSZ éghajlatváltozási konferenciára sem” – mondta el Amin Nasser.

Hozzátette, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség tavalyi üzenete, miszerint a világ olajkereslete csökkenni fog és nincs szükség új beruházásokra fosszilis tüzelőanyagokba, mélyreható hatással volt.

Ha azt mondják az iparágnak, hogy 2030-tól nincs szükség rá, akkor miért kezdene el bárki egy 6-7 éves beruházási projektet.

Ennek a részvényesek sem örülnének - indokolta véleményét.

Az energetikai transzformáció kaotikus és diszruptív lehet. Ha nincs egy kész, jó B-terved, akkor nem kell démonizálni az A-tervet. A nyomás és a retorika megnehezíti a vezérigazgatók számára a beruházásokat, akik attól tartanak, hogy feleslegesség válnak a beruházások, mert végül kihasználatlanok maradnak a kapacitások - fejtette ki véleményét.

A Saudi Aramco mind fosszilis energiahordozókba, mind az energia átmenetbe beruház, de ez nem elegendő a világ energiabiztonságának megteremtéséhez – mondta el.

Címlapkép: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra